Hoppa till huvudinnehållet

Döms för tumult på krogen – ordningsvakt och polis skadades

Publicerad:
Tre personer döms – en av dem till fängelse – efter en kaosartad händelse på Bogrens där en ordningsvakt och en polis skadades.
Tre personer döms – en av dem till fängelse – efter en kaosartad händelse på Bogrens där en ordningsvakt och en polis skadades. Foto: Marcus Ericsson/TT

Vid det tumultartade ingripandet på krogen skallades en ordningsvakt och fick en näsfraktur och en polis blev sparkad och skadades i benet. Nu döms två personer för våld mot tjänsteman och tillsammans med en tredje även för våldsamt motstånd – en av dem får fyra månaders fängelse.

Tre personer, två 23- och 24-åriga män och en 21-årig kvinna från Skara, åtalades efter en händelse på Bogrens i Skövde i höstas. Gärningarna rubricerades som våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Allt började med att ordningsvakterna omhändertog en person, en släkting till 23-åringen. När de två männen såg detta försökte de med våld hindra dem i sitt arbete. Även kvinnan anslöt. Den 23-årige mannen åtalades även för att ha skallat och slagit en av ordningsvakterna, våldet ledde bland annat ledde till att fick en fraktur på näsbenet. Och den 21-åriga kvinnan ska i tumultet ha sparkat en polis på benen flera gånger, vilket ledde till skador.

Hjälpte släktingen

23-åringen hävdade under rättegången att han trodde att han hade rätt till nödvärn eftersom han ville hjälpa sin släkting. Men Skaraborgs tingsrätt tror inte på den förklaringen. Man säger i domen att bland annat de filmsekvenser som finns från tillfället tillsammans med andra uppgifter gör att det är tydligt att 23-åringen har varit medveten om situationen och vad han gjorde.

”Någon annan slutsats kan inte dras än att XX:s (23-åringen) avsikt var att utöva våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman” säger domstolen.

Våldsamt och tumultartat vid ingripande - vakt och polis skadades

Av filmsekvenserna framgår att ordningsvakterna inte utövade övervåld mot släktingen och 23-åringen måste därför ha förstått att det inte varit en nödsituation.

I ärendet fanns förutom filmsekvenser även en sms-konversation där 23-åringen och andra diskuterade vad de skulle säga till polisen. De kom överens om att säga att det enbart var vakterna som använde våld och övervåld.

Döms till fängelse

Han döms nu till fyra månaders fängelse för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. Han ska även betala drygt 30 000 kronor i skadestånd till ordningsvakten.

Den 21-åriga kvinnan döms för samma brott som 23-åringen till villkorlig dom och 80 dagsböter för våld mot tjänsteman. Skadeståndet till polisen hon sparkade bestäms till drygt 8 000 kronor. Den 24-årige mannen förnekade brott men döms för våldsamt motstånd, påföljden blir villkorlig dom.

23-åringen har nu också åtalats misstänkt för en synnerligen grov misshandel i Skara i april som han ska ha utfört tillsammans med en annan man. Han är häktad misstänkt sedan i april.

Artikeltaggar

ÅtalBrottBrott, lag och rättFängelseHotSkaraborgs tingsrättSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.