Hoppa till huvudinnehållet

Höll på att straffas av självmål: ”Skönt att se bollen gå i stolpen och ut”

Publicerad:
Skövde AIK hade sina lägen och var ytterst nära att ta säsongens första trepoängare i Superettan i mötet med Helsingborgs IF. På stopptid nickade dock Aldin Basic bollen i egen stolpe bakom SAIK-målvakten David Engelbrektsson.
Skövde AIK hade sina lägen och var ytterst nära att ta säsongens första trepoängare i Superettan i mötet med Helsingborgs IF. På stopptid nickade dock Aldin Basic bollen i egen stolpe bakom SAIK-målvakten David Engelbrektsson. Foto: PETTER ARVIDSON

Skövde AIK var nära att ta säsongens första trepoängare men lyckades inte näta mot Helsingborgs IF.

På slutet var det istället ytterst nära att SAIK:s Aldin Basic nickade in bollen i eget mål men stolpen räddade gästerna på stopptid.

– Jag försöker hinna med den och springer bakåt. Det var skönt att se bollen gå i stolpen och ut, säger SAIK-målvakten David Engelbrektsson efter 0–0 på Olympia.

Seriens två sämsta lag drabbade samman i den tionde omgången av Superettan.

Skövde AIK stod på två poäng och Helsingborgs IF på fem poäng före avspark i torsdagskvällens krismöte på Olympia i Helsingborg.

SAIK hade inte tagit poäng på en månad sedan det mållösa mötet med IK Brage på hemmaplan den sista april.

Nu var det inte långt ifrån att SAIK fick sin första fullträff i Superettan den här säsongen.

– En poäng här nere tycker jag ändå vi kan ta. Det är en tuff match och att åka hit och spela inför 4 000 åskådare på läktaren där de har ett mycket bra stöd.

– Det var viktigt att inte förlora den här sexpoängsmatchen. Det var starkt mentalt av oss att stänga ner dem och hålla nollan här på bortaplan, säger SAIK-målvakten David Engelbrektsson som tog plats mellan stolparna när Markus Fröjd var avstängd.

David Engelbrektsson tog plats mellan stolparna i Skövde i torsdagskvällens bortamatch mot Helsingborgs IF.
David Engelbrektsson tog plats mellan stolparna i Skövde i torsdagskvällens bortamatch mot Helsingborgs IF. Foto: PETTER ARVIDSON

Mållöst i halvtid

Det var mållöst efter de första 45 minuterna på Olympia i Helsingborg men det saknades inte chanser för lagen att spräcka målnollan i den första halvleken.

SAIK hade två farliga lägen i första halvlek. Filip Schyberg hade en nick i ribban och mittfältaren Mikael Mörk hade en annan nick som räddades på mållinjen av hemmaspelare.

Så var matchen mot Helsingborg minut för minut

Samtidigt hade Helsingborgs IF också en boll i målramen i den första halvleken. Amin Al-Hamawi hade ett skott i ribban.

Den tidigare Skövde AIK-spelaren Amar Muhsin och Helsingborgs IF lyckades inte få håll på Skövde AIK på torsdagskvällen.
Den tidigare Skövde AIK-spelaren Amar Muhsin och Helsingborgs IF lyckades inte få håll på Skövde AIK på torsdagskvällen. Foto: PETTER ARVIDSON

SAIK fick en gyllene chans att ta ledningen direkt efter paus. Helsingborg slarvade i eget straffområde. Armend Suljev tog bollen och hittade in till Hugo Engström vid den första stolpen men skottet ifrån den senare gick utanför.

David Engelbrektsson hade satts på några prov före pausvilan men fick sträcka ut rejält efter 53 minuters spel när han räddade en farlig nick av Helsingborg ifrån nära håll.

SAIK övertygat: "Bollen är inne"

Med tolv minuter kvar att spela var SAIK nära ett segermål. Schyberg nådde högst på en hörna och bollen räddades ånyo på mållinjen av hemmaförsvarare. SAIK-spelarna viftade med armarna och menade att bollen var inne men domarna valde att inte blåsa.

Så här nära var det att Skövde AIK:s Aldin Basic nickade in bollen i eget mål på stopptid. SAIK-målvakten David Engelbrektsson springer bakåt och ser hur bollen går i stolpen och ut.
Så här nära var det att Skövde AIK:s Aldin Basic nickade in bollen i eget mål på stopptid. SAIK-målvakten David Engelbrektsson springer bakåt och ser hur bollen går i stolpen och ut. Foto: PETTER ARVIDSON

Nickade i egen stolpe

SAIK höll sedan på att ställa till det ordentligt för sig på stopptid. Mittbacken Aldin Basic nickade bollen i egen stolpe. Det var ytterst nära att Helsingborg avgjorde matchen där men SAIK hade onekligen marginaler med sig i den situationen.

– Där gick det snabbt. Det låter rätt mycket bakom mig och det är svårt att höra mig. Jag snackade med Aldin om att han ska nicka bort den och så blir det lite närmare än vad man hoppas på, säger David Engelbrektsson och fortsätter:

– Jag försöker hinna med den och springer bakåt. Det var skönt att se bollen gå i stolpen och ut.

Mikael Mörk hade en farlig nick som mycket väl kunde ha resulterat i mål men Skövde AIK fick nöja sig med en poäng efter en mållös tillställning.
Mikael Mörk hade en farlig nick som mycket väl kunde ha resulterat i mål men Skövde AIK fick nöja sig med en poäng efter en mållös tillställning. Foto: PETTER ARVIDSON

SAIK valde medvetet att spela mot Helsingborgs supportrar i första halvlek och ha dem i ryggen efter paus.

– Vi resonerade innan vilken sida vi skulle stå på och vi valde att stå vid deras vägg i andra halvlek i stället. Det kändes bra att komma in i matchen utan att ha dem bakom mig. Man kanske inte alltid vinner slantsinglingen men jag ville gärna stå kvar.

Engelbrektsson var nöjd med sin egen insats.

– För egen del kändes det bra. Jag kom in i det bra ifrån början och plockade ner ett inlägg direkt. Sedan kändes det bra. Vi lyckades stänga ner dem rätt så bra. Jag fick göra någon räddning i första halvlek och sedan tar jag nicken i andra halvlek.

Skövde AIK:s tränare Tobias Linderoth.
Skövde AIK:s tränare Tobias Linderoth. Foto: PETTER ARVIDSON

”Vi förtjänade mer”

Tobias Linderoth efter matchen:

– Vi gör en väldigt bra match på bortaplan. Vi förhindrar många avslut. David gör bra räddningar på det som Helsingborg skapar och sedan är han stabil i allt han gör. Helheten är väldigt bra. Vi förtjänade mer i den här matchen, säger SAIK-tränaren.

– Det är många bra prestationer ifrån killarna. Vi gör en heroisk försvarsinsats. Det är riktigt bra gjort av oss. Jag är imponerad av prestation och att vi var så disciplinerade genom hela matchen. Vi har tillräckligt med chanser för att vinna matchen. Det positiva är att vi inte släpper in något mål, fortsätter Linderoth.

Matchfakta

SUPERETTAN

HELSINGBORGS IF–SKÖVDE AIK

0–0

Varningar: Helsingborgs IF: –. Skövde AIK: Hugo Engström, Gustav Broman.

Domare: Rinon Hasani.

Publik: 4 427 personer.

Så startade Skövde AIK: David Engelbrektsson – Elias Lindell, Filip Schyberg, Aldin Basic, Gustav Broman, Armend Suljev (Ut 85 minuter) – Mikael Mörk, Elmar Abraham, Isak Vidjeskog (Ut 90 minuter), Hugo Engström (Ut 74 minuter) – Darrell Kamdem Tibell (Ut 74 minuter).

På Skövde AIK:s avbytarbänk: Mirza Kalijundzic, Hampus Söderström, Oscar Lennerskog (In 90 minuter), Yoann Fellrath (In 74 minuter), Samuel Sörman (In 85 minuter), Linus Mattsson (In 74 minuter), Hannes Forsgård.

Artikeltaggar

AIKAldin BasicFilip SchybergFotbollGustav BromanHelsingborgHelsingborgs IFIK BrageMikael MörkOlympiaSkövdeSkövde AIKSportSuperettanTobias Linderoth

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.