Hoppa till huvudinnehållet

Populär restaurang expanderar: ”Jag har kämpat så mycket”

Publicerad:
Verksamheten i restaurang Treviso i Ekängen växer, bakom satsningen står ägaren Shamsullah Hamidi. ”Jag kom till Sverige för åtta år sedan för att jobba och jag är så glad över att detta har blivit verklighet”. Han äger även Treviso-restaurangen i Falköping.
Verksamheten i restaurang Treviso i Ekängen växer, bakom satsningen står ägaren Shamsullah Hamidi. ”Jag kom till Sverige för åtta år sedan för att jobba och jag är så glad över att detta har blivit verklighet”. Han äger även Treviso-restaurangen i Falköping. Foto: Johan Espefält

Shamsullah Hamidi lämnade Afghanistan för att jobba i Sverige. Och det har han verkligen gjort – hårt. Han driver nu två Treviso-restauranger. ”Jag har kämpat och är så glad över att nu ha många anställda och att verksamheten i Skövde växer”. Fastighetsägarna som äger lokalen där Treviso ligger bygger inte bara ut den – de satsar även på en helt ny byggnad intill där det bland annat ska bli en obemannad dygnet-runt-butik.

32-årige Shamsullah Hamidi kom till Sverige för åtta år sedan. Han lämnade Kabul och Afghanistan där han bland annat hade varit lärare och arbetat i restaurangbranschen.

Han hoppades att Sverige skull vara rätt land för honom och hans drömmar och visioner för framtiden.

– Jag kom till Sverige på eftermiddagen en dag, nästa förmiddag började jag jobba.

”Helt fantastiskt”

Och även om han idag ser tillbaka och beskriver år då han fått jobba hårt och mycket, slita och kämpa så kan han nu titulera sig dubbel restaurangägare, med restauranger i Falköping (öppnad 2020) och Skövde (öppnade våren 2021), båda med namnet Treviso. Restaurangen serverar italiensk mat – napolitansk pizza som bakas i vedeldad ugn och pasta.

– Våra kunder uppskattar vår mat väldigt mycket, den är god om jag får säga det själv, säger Shamsullah, eller Shams som han kallas av alla som känner honom, med ett leende.

”Våra gäster uppskattar vår mat, inte minst pizzorna från den vedeldade ugnen. Nu får vi fler sittplatser inomhus och jag hoppas snart att vi även får klart med alkoholtillstånd” säger Shamsullah Hamidi som driver restaurang Treviso.
”Våra gäster uppskattar vår mat, inte minst pizzorna från den vedeldade ugnen. Nu får vi fler sittplatser inomhus och jag hoppas snart att vi även får klart med alkoholtillstånd” säger Shamsullah Hamidi som driver restaurang Treviso. Foto: Johan Espefält

Han inledde sin yrkeskarriär i Sverige just som kock.

– Jag har lagt ned så många arbetstimmar på det här... Men jag ville verkligen ha en egen verksamhet och det är helt fantastiskt att jag nu har två restauranger men sju fastanställda och tre extrapersonal. Mina anställda är av olika nationaliteter, från både Indien och från mitt hemland Afghanistan.

Ibland hjälper också hans fru till i restaurangerna, när hon inte jobbar på sitt vanlig jobb inom vården, och snart ska hans syster börja jobba i företaget.

– Nu hoppas jag också kunna anställa en riktigt bra kock, då kanske jag kan vara ledig lite mer.

Ökar till 50

Men just nu har Shamsullah fullt fokus på den växande restaurangen i Ekängen i Skövde. Huset byggs ut av fastighetsägarna, Givargis Betyo är en av dem, för hyresgästen Treviso och snart blir restaurangen cirka 200 kvadratmeter stor jämfört med dagens 70.

– Och vi kan öka från 12 sittplatser till 50! Det blir kanonbra för idag är det trångt! Det blir också sittplatser ute. Vi har redan alkoholtillstånd i restaurangen i Falköping och nu ska vi söka det för Skövdeverksamheten också. Vi kommer även att ha öppet senare på kvällarna.

– Att vi eventuellt ville att vår verksamhet skulle växa var något vi talade med fastighetsägarna om redan när vi köpte restaurangverksamheten och nu är det dags. Restaurangen går riktigt bra och har blivit populär hos Skövdeborna.

Förhoppningen är att den nya restaurangdelen ska vara klar någon gång i juli.

– Det ska bli riktigt roligt, vi tror mycket på detta!

Obemannad butik

Fastighetsägarna har även fler planer för området kring restaurangen i Ekängen.

– Vi håller just på och bygger ytterligare en fastighet, granne till restaurangen, säger Gevargis Betyo.

Ägaren till fastighet där Treviso ligger bygger även en ny, cirka 250 kvadratmeter stor byggnad alldeles intill. Där ska det enligt planen bli bland annat frisersalong och en obemannad livsmedelsaffär.
Ägaren till fastighet där Treviso ligger bygger även en ny, cirka 250 kvadratmeter stor byggnad alldeles intill. Där ska det enligt planen bli bland annat frisersalong och en obemannad livsmedelsaffär. Foto: Johan Espefält

För närvarande pågår initiala byggarbeten på platsen och fastighetsägarna hoppas att den nya byggnaden, som blir cirka 250 kvadratmeter stor, ska vara klar för hyresgäster om ett till två år.

– Där ska det bli en frisersalong, en obemannad dygnet-runt-öppen livsmedelsbutik och kanske också en begravningsbyrå. Vi har haft intressenter som önskat det så vi anpassade oss efter det när vi ansökte om bygglov hos kommunen.

”Gärna höra av sig”

Det är ännu inte klart med hyresgäster – även om det som sagt finns intressenter –till den nya byggnaden.

– Vi jobbar på det, men är man intresserad får man gärna höra av sig.

Shamsullah Hamidi hoppas att den nya, större restaurangen är klar i juli. ”Det ska bli riktigt roligt”.
Shamsullah Hamidi hoppas att den nya, större restaurangen är klar i juli. ”Det ska bli riktigt roligt”. Foto: Johan Espefält

Artikeltaggar

AfghanistanHandelMat och dryckRestaurangerSkövdeTreviso

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.