Hoppa till huvudinnehållet

Förödande för svensk landsbygd

Publicerad:
Göte Gunnarsson har i sinn insändare synpunkter på mejerijätten Arla. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De svenska matpriserna har skenat iväg sista året och starkt bidragit till en hög inflation. Med rätta har man granskat våra matjättar där ICA är väldigt dominerande och gör stora vinster. Från bonden till vårt matbord finns ytterligare en aktör – förädlingsindustrin av mat.

Arla är också en dominerande producent med närmare 70 procent av marknaden inom mejeriprodukter. För flertalet är mejeriprodukter en stor och nyttig del av vår föda. År 2000 fusionerades Arla med danska MD Foods där målsättningen var att komma ut på världsmarknaden. Det låg i de stora mjölkproducenternas intresse. Arlas ointresse för småbönder innebar att från år 2000 med 12700 jordbruksföretag med mjölkproduktion fanns cirka 2800 kvar 2022. Man lade ner sin mjölkproduktion eller gick i konkurs.

Vid nyår betalade Arla bonden 6,16 kronor litern. Sedan har man sänkt varje månad och i maj betalas 4,44 kronor litern. En sänkning av 28 procent på fem månader – vem klarar det? I en tid när vi fokuserar på närproducerat och att vi skall öka försörjningsgraden i landet så verkar Arlas politik helt galen.

I en balanserad ekologi är korna mycket viktiga. De håller landskapet öppet. De producerar mjölk, kött och gödsel. Det senare minskar vårt behov av dyr importerad konstgödsel och tillför marken och djurlivet viktiga nyttigheter. Gödsel är också viktigt för vår biogasproduktion. Jag ber lokala företrädare för Arla att förklara vad man har för åtgärder för att inte ytterligare föröda svensk landsbygd? Kraftigt sänkta inpriser på mjölk borde synas i betydande prissänkningar i affären. Varför har inte priserna på ost och Bregott, med mera sänkts i vår?

Jag väljer i möjligast mån produkter från Falköping Mejeri. De är lokalproducerat med mjölk från Skaraborg och korta transportsträckor. Dessutom är Falköpings Mejeri ägt av lokala bönder med tydlig närdemokrati. Dessvärre tycks det senare ej gälla Arla. Detta är en akut ödesfråga för svensk landsbygd och vår framtida försörjningsgrad!

Göte Gunnarsson, Skövde

Artikeltaggar

Mat och dryckSamhälle