Hoppa till huvudinnehållet

Hovrätten friar sparkade vd:n i stora delar - men döms för trolöshet mot huvudman

Publicerad:
Patric Eriksson döms i och för sig för trolöshet mot huvudman, men endast gällande två inköp, och frias gällande stora delar av åtalet. Påföljden blir villkorlig dom. Bilden är ett montage.
Patric Eriksson döms i och för sig för trolöshet mot huvudman, men endast gällande två inköp, och frias gällande stora delar av åtalet. Påföljden blir villkorlig dom. Bilden är ett montage. Foto: SLA

I tingsrätten dömdes den sparkade vd:n Patric Eriksson till villkorlig dom och böter för trolöshet mot huvudman. Hovrätten delar tingsrättens uppfattning i vissa delar, men friar Eriksson i än större omfattning. I hovrätten står den villkorliga domen fast, men han slipper böter.

En visselblåsare slog larm till Science Parks styrelse i Skövde 2019. Det slutade med att vd:n Patric Eriksson fick sparken och, efter en lång utredning, senare åtalades misstänkt för grov förskingring.

Han misstänktes för att han under sin tid på vd-posten lät bolaget betala för inköp som gick till honom själv. Eriksson förnekade brott tidigt i utredningen och det har han stått fast vid under hela rättsprocessen.

Domen överklagades

Efter en åtta dagar lång rättegång i Skaraborgs tingsrätt yrkade åklagaren på ett års fängelse för Eriksson och att han skulle betala ett miljonskadestånd till bolaget – han ville att åtalet skulle ogillas i sin helhet.

Domen blev något av ”mitt emellan”. Eriksson dömdes visserligen, men påföljden stannade vid villkorlig dom och 80 dagsböter för trolöshet mot huvudman för tio fall av inköp som inte kunde kopplas till verksamheten. Skadeståndet landade på en betydligt lägre summa, drygt 100 000 kronor.

Både Eriksson och åklagaren överklagade till hovrätten. Där väntade en än mer omfattade rättegång som upptog elva heldagar, framför allt på grund av att 18 nya vittnen kallades. Åklagaren yrkade återigen på ett års fängelse för grov trolöshet mot huvudman (ändrad rubricering från det ursprungliga åtalet). Skadeståndskravet stod också fast.

Eriksson har via sin advokat Tore Brandtler varit mycket kritisk under hela processen och har tydligt gett uttryck för att han anser att åtalet varit dåligt underbyggt och att det i stora delar har saknats fakta och bevisning.

”Min klient är oskyldig och ska frikännas. Detta borde inte ens lett till åtal” sade Brandtler innan hovrättsförhandlingen.

Frias i stora delar

På fredagen kom hovrättens dom. Hovrätten har liksom tingsrätten kommit fram till att det till största delen inte är bevisat att Eriksson har köpt de olika varorna och tjänsterna för privat bruk och att han ska frikännas i stora delar av åtalet. Hovrätten frikänner honom för fler inköp, kvar är endast två inköp som han nu döms för. Han har, enligt hovrättens uppfattning, låtit bolaget betala en privat hotellövernattning och en privat elinstallation. detta ska ha orsakat bolaget en skada på drygt 20 000 kronor.

Eriksson döms för trolöshet mot huvudman i två fall. Påföljden blir villkorlig dom, precis som i tingsrätten, men bötesstraffet tas bort. Eriksson ska även betala skadestånd med drygt 26 000 kr till bolaget.

”Inte lyckats motbevisa”

”Vd:n har lämnat utförliga redogörelser för på vad sätt varorna och tjänsterna har använts i bolagets verksamhet och åklagaren har inte lyckats motbevisa hans uppgifter. Det finns även vittnen som har bekräftat de uppgifter som han har lämnat” säger rättens ordförande hovrättslagmannen Niklas Rundberg, i ett pressmeddelande.

Eriksson har hävdat att gällande hotellövernattningen och elinstallationen så var det privata kostnader som han av misstag lät bolaget betala för. Men hovrätten har bedömt att det inte har varit fråga om misstag utan att Eriksson medvetet har låtit bolaget betala för de privata kostnaderna.

Rättegång mot sparkad vd inleds: ”Upplevde att tingsrätten inte helt förstod”Advokaten: ”Eriksson är oskyldig – åtalet ska ogillas”Patric Eriksson döms för trolöshet mot huvudman – får villkorlig dom

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättFängelseSkaraborgs tingsrättSkövdeTrolöshet mot huvudmanVillkorlig dom

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.