Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen: ”Beklagligt att vi inte kan erbjuda plats, men vi har gjort rätt”

Publicerad:
”Vi utgår alltid från vårdnadshavarnas önskemål i första hand. Men när det är fler sökande än platser använder vi oss av urvalskriterier” säger Helena Birgersson, biträdande chef avdelning grundskolan.
”Vi utgår alltid från vårdnadshavarnas önskemål i första hand. Men när det är fler sökande än platser använder vi oss av urvalskriterier” säger Helena Birgersson, biträdande chef avdelning grundskolan. Foto: SLA/Arkiv

”Det är beklagligt att vi inte kan erbjuda platser till alla som önskar, när fler sökt plats än skolan kan ta emot följer vi våra urvalsgrunder” säger Helena Birgersson, Skövde kommun, och konstaterar att kommunen gjort rätt i det aktuella fallet eftersom överklagandet avslogs.

Helena Birgersson är biträdande chef för avdelning grundskola. Hon känner till fallet med Jimmy Johansson och hans missnöje med kommunens beslut att inte erbjuda den sexåriga dottern plats på Heneskolan.

– Jag har också varit i kontakt med honom. Givetvis är det beklagligt när vi inte kan erbjuda plats till alla de som söker plats på en viss skola. Vi utgår alltid från vårdnadshavarnas önskemål i första hand. Men när det är fler sökande än platser använder vi oss av urvalsgrunder som Skövde kommun beslutat om.

Först och främst måste den sökande vara folkbokförd i kommunen, sedan går man på syskonförtur och i tredje hand det faktiska avståndet som barnet har till skolan.

– I det här fallet, när det sedan blev platser lediga på aktuell skola, gick vi efter vår lista där barnen som inte hade fått plats och därmed fått ett avslag hanterades i tur och ordning utifrån de olika urvalsgrunderna. Till sist var det avståndet som blev det avgörande.

Men om någon överklagat beslutet, som Jimmy Johansson gjort, och övriga inte gjort det, tas det ingen hänsyn till det?

– Vi går efter listan på avslag, ett överklagande påverkar inte urvalsgrunderna. I detta fall visar det sig att kommunen har gjort rätt eftersom överklagandet har fått avslag. Men att överklaga om man är missnöjd med ett beslut är en viktig rättighet man har.

Vad händer om någon i ett liknande ärende får rätt mot kommunen?

– Jag kan inte säga exakt vad det skulle kunna innebära, men självklart måste det hanteras utifrån hur svaret är utformat.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHeneskolanJimmy JohanssonÖverklagandenPolitikSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.