Hoppa till huvudinnehållet

Pappans oro och frustration – dottern den enda som tvingas till annan skola: ”Känner maktlöshet”

Publicerad:
Jimmy Johansson har gjort allt för att sexåriga dottern Chloé ska få börja på Heneskolan där alla förskolekompisarna ska gå. ”Men det verkar lönlöst trots att det känns så fel att ett litet barn ska skickas till en skola när kompisarna ska till en annan”.
Jimmy Johansson har gjort allt för att sexåriga dottern Chloé ska få börja på Heneskolan där alla förskolekompisarna ska gå. ”Men det verkar lönlöst trots att det känns så fel att ett litet barn ska skickas till en skola när kompisarna ska till en annan”. Foto: Johan Espefält

På andra sidan gatan ligger Hentorp. Där har sexåriga Chloé sin förskola och sina kompisar, där tränar hon fotboll. Men när hon ska börja skolan till hösten får hon inte plats på Heneskolan där kompisarna ska gå. ”Vi har gjort allt – kontaktat allt och alla som har eller kan ha med saken att göra, överklagat – inget hjälper. Tiden innan skolstarten skulle vara härlig och full av förväntan. Så har det inte blivit för vår familj. Vi känner oss helt maktlösa” säger pappan Jimmy Johansson.

I Skövde kommun gäller det fria skolvalet. När barnen är små och ska börja sitt allra första år, i förskoleklass, är det naturligt att man som förälder vill att barnen ska gå i den skola som ligger närmast hemmet och den förskola där barnen går, där de har sina kompisar.

Dottern påverkas

– Vi äldsta dotter Chloé är född 2017 och ska börja i förskoleklass till hösten. Även om barnen inte är så gamla så pratas det mycket om vilken skola de ska börja på, att de ska dit tillsammans och så vidare, säger Jimmy Johansson som bor med sin sambo Emelie Sandholm och de tre döttrarna i Källegården i Skövde, grannområde till Hentorp och med närhet till Henskolan.

– Även på hennes förskola Gläntan i Hentorp pratas det i barngruppen, men för vår dotter har det blivit jobbigt. Hon ska ju inte gå i skolan med sina kompisar. Utan att gå in på exakt hur hon påverkas, kan jag bara sammanfatta det med att hon visar tecken på att detta inte är något bra.

”Jobbigt besked”

På Heneskolan i Hentorp finns det 50 platser för barn som ska börja i förskoleklass till hösten. Men 58 familjer hade Heneskolan som förstahandsval och ett av barnen som inte fick plats var Chloé.

– I julas när vi fick beskedet var det givetvis jobbigt. Men vi hoppades väl på något sätt att det skulle lösa sig. För inte kan det väl vara så att ett litet barn ska skickas till en skola när alla kompisarna på förskolan ska till annan? Men att fler söker till Hene än det finns platser kan ju enkelt förklaras med att skolan inte har byggts ut trots att antalet förskoleplatser blivit fler i Hentorp.

Trots att Jimmy aldrig tidigare överklagat ett kommunalt beslut, eller något annat heller för den delen, fick han nu sätta sig in i hur det gick till. Han insåg att överklaga är att visa att man inte delar det fattade beslutet, att man vill få det ändrat.

– Så jag var ju tvungen! Vi kände att vi måste göra allt för att vår dotter ska få gå på Hene, med sin kompisar från förskolan. Det är samma kompisar som hon tränar fotboll med i Hentorp, leker med.

”I allt värdegrundsmaterial som finns framgår att barnets bästa alltid går först och väger tyngst. Det rimmar inte med hur vår dotter Chloé behandlas” säger Jimmy Johansson, här med sex månader gamla Luna.
”I allt värdegrundsmaterial som finns framgår att barnets bästa alltid går först och väger tyngst. Det rimmar inte med hur vår dotter Chloé behandlas” säger Jimmy Johansson, här med sex månader gamla Luna. Foto: Johan Espefält

”En stol till”

Jimmy överklagade Skövde kommun beslut men fick samma svar – det fanns ingen plats för dottern på Heneskolan. Kommunen motiverade sitt beslut med ”organisatoriska och ekonomiska svårigheter”.

– Det köper jag inte. Som det är nu blir Chloés skolgång dyrare eftersom hon måste åka skolskjuts till Billingskolan som var vårt andrahandsval och där hon fick plats. Och organisatoriska svårigheter? Jag har pratat med personer som själva arbetar med förskoleklasser och har fått svaret ”en stol till i klassrummet är inga bekymmer”. Även pedagoger inom förskolan tycker att vår dotter borde få gå med sina kompisar.

Men enligt Jimmy blev allt än märkligare när det plötsligt visade sig att två platser blev lediga och två barn, som också först nekats plats, kom in i förskoleklassen på Hene. Han vet inte de exakta omständigheterna, men säger att han fått uppgifter om att i vart fall ett av barnen kommit in trots att föräldrarna inte överklagat beslutet.

”Har bollats runt”

– När jag frågade ansvariga på kommunen om det fick jag svaret att ”alla inte har tid eller kunskap om hur man överklagar”. Det kan ju inte jag heller! Men jag har tvingats göra det! Jag har lagt ner så mycket tid på detta se senaste månaderna, tagit ledigt från jobbet för att kunna nå ansvariga, jag har bollats runt mellan olika personer, som ju bara går att nå på dagtid, mejlat, ringt...

– I det andra fallet kan det handla om syskonförtur, trots att det tydligt framgår på både Skolverkets och Skolinspektionens hemsidor att det inte får tillämpas. Sedan säger Skolväsendets överklagandenämnd, dit vi skickat vårt andra överklagande, att det är felaktig information. Jag vet inte längre vad jag ska tro.

När Jimmy berättar är han frustrerad, men ändå samlad. Och han har gjort allt han kan för att dottern ska få gå på Heneskolan. Allt. Förutom överklaganden i den aktuella frågan, har han även kontaktat Diskrimineringsombudsmannen, DO, Barnombudsmannen, BO, och nu även anmält Skövde kommun till Justitieombudsmannen, JO.

Barnets bästa viktigast

– Överallt, i allt värdegrundsmaterial som finns, framgår att barnets bästa alltid går först och väger tyngst. Det rimmar inte med att vår dotter är den enda på en förskola som ska till en annan skola till hösten.

När de andra barnen nyligen skulle på besök till Hene inför skolstarten i höst, för att bekanta sig med skolan, var Chloé den enda som inte skulle med.

– Vi tänkte att vi får hålla henne hemma den dagen, men som ”tur” var blev vi sjuka här så det löste sig. Nu har hon besökt Billingskolan som är en jättebra skola, det handlar ju inte om det. Men vi har 1,7 kilometer till Hene, betydligt längre till Billingskolan dit hon nu ska ha skolskjuts.

Men Jimmy funderar på om dottern ens kommer att kliva in i skolskjutsen. Hon är ju bara sex år. Om inte, måste de köra henne till skolan i en annan del av Skövde, tillbaka till Hentorp där den treåriga systern Nicole har sin förskola. Än krångligare blir det när minstingen, den idag sex månader gamla Luna, ska börja förskolan.

Skapa trygghet

Han beskriver att det också handlar om en trygghet som man skapar för sina barn, att de känner de andra barnen på förskolan, går vidare till skolan, inom idrott, att de bor i samma område och längre fram kan gå eller cykla ihop till skolan, leka efter skolan.

– För barnen hänger allt ihop. Det känns tungt att hamna i den här situationen när allt skulle kunnat bli så bra. Men vi gör givetvis allt för att Chloé inte ska märka vår oro och frustration. Vi vill inte stressa henne.

”Jag anser att kommunen har agerat fel gällande vår sexåriga dotter Chloé” säger Jimmy Johansson som nu JO-anmält Skövde kommun.
”Jag anser att kommunen har agerat fel gällande vår sexåriga dotter Chloé” säger Jimmy Johansson som nu JO-anmält Skövde kommun. Foto: Johan Espefält

Artikeltaggar

BillingskolanFörskolorHeneskolanHentorpJimmy JohanssonJustitieombudsmannenÖverklagandenSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorSkolverketSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.