Hoppa till huvudinnehållet

Sitter i knät på andra EU-länder

Publicerad:
Nils L menar att utländska intressenter gör Sverige elfattigt.
Nils L menar att utländska intressenter gör Sverige elfattigt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Energiföretagen meddelar att Sveriges elnät är som våra vägar, en av de viktigaste infrastrukturerna som vi behöver. Men vilka bygger vi svenskar åt? Jo, till företag i Europa i första hand.

Svenska kraftnät sitter i knät på EU, andra EU-länder. Då tillåts även allt för stora vinstuttag från svensk elproduktion av de som äger ledningarna. Sverige avhänder sig en av de viktigaste industrifördelarna, lågt pris på el och distribution. Tyska och finska elföretag med flera utlandsägda elnätsägare ser också fördelarna av billig el och är inga slumsystrar, de kräver stora vinster.

På min fastighet har priset på eldistributionen dubblerats på några år och gått från att vara svenskägt till tyskägt. Dessutom bygger företag ut så det blir fler som ska in och ha sin beskärda del, vinst på allt som har med el att göra. Nordpool (ägs av flera investmentbolag) är en av dem.

Sverige behöver bara svenskägd elproduktion och nätägande så vi har ett svenskägt "oligopol" som förr hette Vattenfall och Svenska kraftnät samt ett antal mindre lokala eldistributörer och elleverantörer. Allt annat fördyrar och Sverige blir bara "mjölkkor" åt andra länder. Tyskägd kärnkraft vägrar vidareinvestera i kärnkraft. Ska Sverige sitta i knät på tyska elföretag? Aldrig.

Utländska elintressenter gör Sverige fattigt och oss elfattiga. Sverige är ett tributland, ett U-land för el-kolonialisatörer. Stoppa detta elvansinne.

Nils L

Artikeltaggar

Samhälle