Hoppa till huvudinnehållet

Tillåtet att uttrycka åsikter i Sverige

Publicerad:
Leif Norén anser att regeringen ihop med Sverigedemokraterna är en fara för demokratin. Foto: Magnus Andersson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Per Erik Odh (SLA, 31/5). Du skriver att du blir förbannad över min insändare. Det finns fler än du som kan bli förbannade och jag kan bli det på den inkompetenta sverigedemokratiskt styrda regering vi har nu, som är så rädd för att mista makten att de låter Sverigedemokraterna härja fritt och där de tillsammans är en fara för vår demokrati.

Du hade inga invändningar om de exempel jag tog upp, utan i din insändare var det mest skällsord emot Socialdemokraterna och mig. Det är fortfarande tillåtet i Sverige att uttrycka sina åsikter, vilket det inte är i diktaturer.

Är det helt i sin ordning i demokratins namn att ha en angivarlag där till exempel lärare anger en papperslös elev till myndigheterna och hela familjen blir utvisad? Den nya spionlagen som är så luddig att journalister och media inte vet vad som gäller och inte kan arbeta helt fritt utan att vara rädda för repressalier ifrån staten. Detta är en del av vad diktaturer sysslar med. Den sverigedemokratiskt styrda regeringen har kommit med förslag om att strypa finansieringen till Sveriges största parti, är det demokratiskt? Det finns fler exempel, men jag stannar där.

Vår utrikesminister Tobias Billström har sagt att Turkiet är en demokrati. Där fängslas medlemmar av oppositionen som har " fel åsikter", likaså fängslas " besvärliga" journalister. Håller du med vår utrikesminister? Det är skrämmande att vi har en utrikesminister som uttrycker sig på detta sätt.

Det finns flera exempel på när ledare har utnyttjat det demokratiska systemet för att snabbt omvandla det till en diktatur. Därför måste vi vara vakna på den minsta lilla förändring som sker. Det är inte bara att stillatigande se på.

Du klagar över att Socialdemokraterna har talat illa om Sverigedemokraterna, det får man göra i en demokrati. Och hur snälla är Sverigedemokraterna? Eftersom du inte bemöter några av mina exempel i min första insändare så håller du väl med den Sverigedemokratiskt styrda regeringen och vad de håller på med?

Leif Norén

Artikeltaggar

Politik