Hoppa till huvudinnehållet

Här är tipsen för en grönare trädgård i sommar: ”En röd tråd underlättar”

Publicerad:
Lidköpingsbon Cecilia Sunnemark från Cecilias trädgårdar ger sina bästa tips till en trivsammare trädgård.
Lidköpingsbon Cecilia Sunnemark från Cecilias trädgårdar ger sina bästa tips till en trivsammare trädgård. Foto: Sören Turesson

Sommaren är på ingång – och många undrar vad som behöver göras i trädgården.

Cecilia Sunnemark, landskapsingenjör och trädgårdsdesigner från Cecilias trädgårdar, har svaret.

– Det viktigaste av allt är att man ska njuta, säger hon.

I de flesta trädgårdar blommas det för fullt och gräsmattan har börjat växa till liv igen. Cecilia Sunnemark som är trädgårdsdesigner och landskapsingenjör, och som driver Cecilias Trädgårdar, vet vad man kan göra i sin trädgård innan högsäsongen drar i gång på riktigt.

– Jag ser en ökning av att man vill ha det fint i sin trädgård. Om det är världsläget eller spår efter pandemin vet jag inte, vi har ju varit mycket i trädgården den senaste tiden och har kanske fått ett ökat intresse för trädgården då, menar Cecilia.

En grundplan kan avar bra att ha och tänka utifrån sin egen önskan och sina egna förutsättningar. Mycket av inspirationen finns i tidningar och andra plattformar.
En grundplan kan avar bra att ha och tänka utifrån sin egen önskan och sina egna förutsättningar. Mycket av inspirationen finns i tidningar och andra plattformar. Foto: Sören Turesson

Ett bra tips att börja med är att tänka ut en slags grundläggande plan över hur man vill ha det och vad som passar en själv.

– Då tänker jag att man frågar sig själv hur mycket tid vill jag lägga i trädgårdsarbete. Vad har jag för ekonomiska förutsättningar? När är jag hemma och kan njuta när trädgården pikar som mest? förklarar Cecilia Sunnemark och fortsätter:

– Generellt jobbar jag mycket med att det ska finnas någonting som ska vara vackert i trädgården hela året. Det behöver inte blomma men någonting.

Exempelvis kan man placera sina växter efter hur mycket de gillar skugga eller sol, efter bredd och höjd.

Nu blommar bland annat fruktträd och syrener för fullt. Sommaren väntar runt hörnet.
Nu blommar bland annat fruktträd och syrener för fullt. Sommaren väntar runt hörnet. Foto: Sören Turesson

Varför är det viktigt med en grundplan?

– Så att man inte impulsköper växter. Det kan givetvis bli bra också, men det underlättar att man har en röd tråd att följa. Då kanske man kan göra de där fynden för man vet vad man ska köpa.

En växande trend som Cecilia ser är att många vill odla ätbart.

– Man vill gå mot självhushåll och se att man kan producera sitt eget för att gynna miljön men också till de senaste årets prisutveckling.

Att plantera och så frön är det dags för nu när det börjar närma sig varmare temperaturer. Men ännu får man tänka på att det kan komma kalla nätter i juni, därför kan man skydda växterna med väv eller liknande.
Att plantera och så frön är det dags för nu när det börjar närma sig varmare temperaturer. Men ännu får man tänka på att det kan komma kalla nätter i juni, därför kan man skydda växterna med väv eller liknande. Foto: Sören Turesson

Att plantera och så frön är det dags för nu när det börjar närma sig varmare temperaturer.

– En del saker ska man förgro redan i januari, men då kan man ju köpa en planta. Allt går att odla men det man måste tänka på är att frostskydda med en väv om det kommer några kyliga nätter.

Undvik en gräslig matta

För att undvika mossa i sin gräsmatta rekommenderar Cecilia att man gödslar med höns eller kogödsel. Då trivs gräset och växer som tränger bort mossan.

– Gödslet blir som en energiboost för gräsmattan och ger bättre förutsättning för att bli en fin och grön gräsmatta. Man kan också gödsla nu i rabatter och träd, det räcker att man gör det några gånger nu under försommaren.

Ogräs och ohyra

Nu är det även bra om man rensar bort ogräs och oinbjudna gäster som bladlössen.

– Gör man en tidig insats nu hindrar man ohyran till att börja trivas, det är samma fast med ogräset, om man är med tidigt innan det fröar så sparar man ju mycket arbetet på det.

Nu kan man beskära allt vintergrönt och rensa ogräs och ohyra i rabatterna. Ju tidigare desto bättre. ”Gör man en tidig insats nu hindrar man ohyran till att börja trivas”, säger Cecilia Sunnemark.
Nu kan man beskära allt vintergrönt och rensa ogräs och ohyra i rabatterna. Ju tidigare desto bättre. ”Gör man en tidig insats nu hindrar man ohyran till att börja trivas”, säger Cecilia Sunnemark. Foto: Sören Turesson

Ofta där det är lusangrepp är att de unga bladen krullar ihop sig för att lusen suger upp allt gott som finns i det.

– För att få bort dem kan det räcka med att spola bort dem med vattenslangen med en hård stråle, eller med en sopblandning med sopa, vatten och lite T-sprit. Det går även att klämma ihjäl dem så som man gör med mördarsniglarna. Det är ju inte så mysigt kanske.

När man rensat och planterat kan det vara bra att placera ut växtstöd till växter som man inte vill ska falla. Ju tidigare man är med och stöttar upp desto bättre.

– Det här är grundläggande saker som man kan tänka på innan man kan känna sig redo för sommaren, beroende på ambitionsnivån såklart. Till sist det viktigaste är att man ska njuta också.

Den som vill kan gödsla i rabatter, krukor och runt träd för att ge det som växer en energiboost.
Den som vill kan gödsla i rabatter, krukor och runt träd för att ge det som växer en energiboost. Foto: Sören Turesson

Cecilias bästa tips till en trivsammare trädgård

Gödsla

– Under försommaren kan man gödsla några gånger runt träd, i rabatten, och i gräsmattan för att ge en energiboost. I gräsmattan kan detta göra så att mossan trängs bort.

Rensa ogräs och ohyra

– Starta tidigt med att rensa ogräset och ohyra, då hinner de inte sprida sig eller börja trivas. Då sparar du några timmars arbete.

Placera växtstöd

– Placera växtstöd så tidigt som möjligt för att hjälpa växten att inte falla och skadas.

Beskärning

– För att få så bra form som möjligt på vintergrönt behövs det att man beskär dem med ett vasst verktyg som häcksax nu under försommaren.

Planering

– Det är bra att man frågar sig själv hur mycket tid man vill lägga på sin trädgård och köpa växter och blommor utöver det, och inser värdet av en plan. Utgå från dina egna önskemål och förutsättningar.

Njut

– Njut!

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturEssungaGöteneGrästorpHus och hemLidköpingNossebroSkaraSkaraborgTrädgårdVaraVäxter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.