Hoppa till huvudinnehållet

Torrt på åkrarna och i beteshagarna: ”Behöver en ordentlig rotblöta”

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Lennart Bogren visar upp hur det börjar se ut i många beteshagar just nu.
Lennart Bogren visar upp hur det börjar se ut i många beteshagar just nu. Foto: Tobias Larsson Franzén

I beteshagarna och ute på åkrarna börjar man redan se spår av det torra vädret. De skaraborgska lantbrukarna längtar efter regn för att både vall och spannmål ska komma i gång att växa.

Den senaste tiden har det inte kommit mycket regn, och prognosen framöver pekar inte mot någon förändring i väderleken. Oron för en repris av torråret 2018 är påtaglig, menar Lennart Bogren, lantbrukare i Timmersdala och ordförande för LRF Skövdesektion.

– Torkan och när regnet kommer är de stora diskussionsämnena, och hur man förfar sig fram tills dess. Man är väldigt orolig. Det stora problemet just nu är vallfoder och att betet håller på att ta slut i många beteshagar, säger Lennart.

Kan behöva stödutfordra

De flesta lantbrukare har redan tagit in sin första vallskörd, som ska användas som foder till djuren under vintern. Men det kan bli aktuellt att behöva ta av det som stödutfodring redan nu om det inte börjar växa i hagarna snart.

– Det finns de som har fått i princip en normal förskaskörd, men det har sett olika ut. För våran del har vi fått en mellan 80- och 90-procentig förstaskörd. Men vi vill ha tre skördar på ett år, och nu har det väldigt jobbigt att orka komma i gång att växa igen, säger Lennart.

Det är torrt i jorden.
Det är torrt i jorden. Foto: Tobias Larsson Franzén

Om vallen inte får fart kan lantbrukare tvingas skicka sina djur till slakt i förtid, vilket var fallet för många under 2018.

– Det är redan långa köer till slakterierna. Folk försöker gardera sig och slakta ut inför vintern.

Spannmål något bättre

Läget för spannmålen ser delvis bättre ut. Det gäller framför allt höstsäden, alltså spannmål som såddes förra hösten, men som skulle behöva fukt för att ”mata till sig”.

Vårsäden å andra sidan ligger efter på många håll.

– Vi vet redan nu att skörden av vårsäd, som grynhavre och maltkorn, kommer att se rejält mindre ut än vanligt.

”Skulle rädda upp”

Med det sagt så finns det fortfarande hopp.

– Vi skulle behöva en ordentlig rotblöta på 25 till 35 millimeter inom de närmaste veckorna till att börja med. Det skulle rädda upp en hel del. Men fortsätter torkan kommer det att bli riktigt jobbigt.

Avslutningsvis säger Lennart att det är viktigt att alla står upp för lantbrukarna när det blir tuffa tider, myndigheter såväl som kommuner, organisationer, banker och privatpersoner. De skaraborgska bönderna står för 11 procent av den svenska matproduktionen.

– Om vi alla hjälps åt att se möjligheter med hjälp av varandra så ska vi klara av det på ett bra sätt. Och framför allt att konsumenter fortsätter att köpa svenskt.

Inte mycket färskt gräs för korna att beta.
Inte mycket färskt gräs för korna att beta. Foto: Tobias Larsson Franzén
Foto: Tobias Larsson Franzén
Vårsäden ligger efter på många håll.
Vårsäden ligger efter på många håll. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

DjurJordbrukLantbrukLennart BogrenLRFRegnTimmersdalaTorkaVäder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.