Hoppa till huvudinnehållet

Papershell satsar på sitt framtidsmaterial – bygger fabrik i Tibro

Publicerad:
Papershell väljer att satsa i Tibro. Designansvarige Anders Bergström och vd:n Anders Breitholtz menar att det blir en möjlighet för kommunen. Foto: Jesper Sydhagen

I några år har Papershell AB testat och utvecklat ett material med stor potential. Nu ökar företaget sin kapacitet och bygger en ny fabrik på ett fält i Hönebolet.

Vd:n och grundaren Anders Breitholtz menar att etableringen blir en möjlighet för Tibro.

– Tanken är nu att visa att det funkar i fabriken, att vi kan komma upp i kapacitet och sedan slå på en jättefabrik med 30 linor. Det är agendan.

I en liten lokal på Järnvägsgatan har Papershell sedan våren 2021 bedrivit utveckling av ett nytt material och högautomatiserad produktion under hög sekretess.

Nu står företaget i begrepp att utöka sin produktion. Ett stenkast därifrån byggs en fabrik med tre industrilinor. Där kommer det även fortsättningsvis bedrivas testproduktion, men det är samtidigt ett steg i riktning mot storskalig produktion i Tibro.

– Jag är orädd för att sticka ut hakan, säger Anders Breitholtz.

– Tanken är nu att visa att det funkar i fabriken, att vi kan komma upp i kapacitet och sedan slå på en jättefabrik med 30 linor. Det är agendan.

Anders Breitholtz har i 20 år verkat som så kallad tech-scout och jagat innovativa, avancerade och hållbara material på uppdrag av stora bolag. Han menar att det inte är någon slump att satsningen hamnade i Tibro.

– Vi kunde ha lagt de här fabrikerna i Stockholm, vi kunde lagt dem i Göteborg, men vi valde Tibro. Det finns flera anledningar till det. Dels ligger det mellan Stockholm och Göteborg. Det finns mycket industriell kompetens här. Folk som är uppväxta i Tibro vet vad lean är. Det behöver vi om vi ska bygga en hållbar industri.

Mångsidigt och kraftfullt

Den nya fabriken kommer att kombineras med odlingsytor.
Den nya fabriken kommer att kombineras med odlingsytor. Foto: Papershell AB

Papershell har utvecklat ett material baserat på papper som återskapas för att få fram ett mer mångsidigt och kraftfullt material.

– Vi har upptäckt det här materialet i steget. Det har varit som att se ett barn växa upp.

Företaget ser flera användningsområden för produkten, till exempel som komponenter i bil- och möbelindustrin.

– Vi bygger tillbaka saker i form av trä. Vi försöker göra nåt som upplevs, som har spännande estetiska krafter, men också tekniska styrkor.

Tidigt i produktutvecklingen var avsikten att skapa något som är starkare än trä. Nu har man ett material som överträffar plast, menar Breitholtz.

– Den är ungefär hälften så starkt som aluminium, men den är också hälften så tungt.

Minskar utsläpp

Papershell sammanför sakkunniga inom vetenskap, näringsliv och konst för att utveckla verksamheten i hållbar riktning.
Papershell sammanför sakkunniga inom vetenskap, näringsliv och konst för att utveckla verksamheten i hållbar riktning. Foto: Jesper Sydhagen

Breitholtz framhåller de miljömässiga fördelarna. Produkten innehåller inget fossilt kol, utan bara så kallat biogent kol – en övergång från aluminium till papershell-materialet kan reducera koldioxidutsläppen med 97,5 procent.

– Kan vi byta ut aluminiumplåten till papershell då får vi en enorm skillnad.

FN:s klimatmål genomsyrar företagets verksamhet.

– Vi gör en hållbar produkt som ligger i linje med Agenda 2030 och den cirkulära ekonomin, säger Breitholtz.

För att återföra biogent i marken och bidra till biologisk mångfald kommer Papershell i anslutning till den nya fabriken att anlägga tio odlingsplatser.

Papershells metod är att sammanföra vetenskap, kapital och konst. Man har sammankallat aktörer verksamma inom inom de olika områdena, såväl nationellt som lokalt, till Balteryd för en workshop, där de spånade idéer kring hur odlingsplatserna kan användas.

”Högt resursutnyttjande”

Anders Breitholtz målsättning har från början varit att företaget ska växa snabbt.
Anders Breitholtz målsättning har från början varit att företaget ska växa snabbt. Foto: Jesper Sydhagen

Breitholtz talar om vikten av att samverka med andra aktörer för att också bättre kunna ta tillvara resurser.

– Alla de här krafterna måste gå åt samma håll och jobba mot de hållbarhetsutmaningar som vi har.

– Den enes spill kanske är den andres insatsvara. Genom att få bolagen att samverka får vi högt resursutnyttjande i hållbarhetens tjänst.

Från de första testerna 2018 har det gått snabbt. Den snabba uppskalningen har hela tiden varit företagets strategi. Nu siktar man på börsnotering.

Den fabrik som nu byggs upp väntas stå färdig i början av 2024. För tillfället anställer företaget sjutton personer – i takt med uppskalningen kommer det behövas fler.

– Går det enligt plan så handlar det om väldigt många arbetstillfällen. Det kommer bli fler än det är nu. Det är en utmaning också, att hitta rätt personer.

Papershell söker personal inom en rad områden.

– Kompetensen finns, men det behövs också cnc-operatörer. De är svåra att få tag i.

Området i Hönebolet där Papershell bygger fabriken omfattar 19 000 kvadratmeter, men företaget har option på 25 000 kvadratmeter.

Artikeltaggar

MiljöNäringslivTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.