Hoppa till huvudinnehållet

Martin har erövrat världen – besökt alla (!) 195 länder

Publicerad:
Reporter Anna Fröjd
Anna Fröjd
anna.frojd@mariestadstidningen.se
Mariestadsbördige Martin Källstrand kan stoltsera med att han är en av få som lyckats besöka alla länder i världen.
Mariestadsbördige Martin Källstrand kan stoltsera med att han är en av få som lyckats besöka alla länder i världen. Foto: Charlotte Ferneman

Guatemala, Bangladesh, Nordkorea och Uzbekistan. Skaraborgaren Martin Källstrand har besökt dem alla.

För några veckor sedan blev han en, av drygt 300 personer någonsin, att ha rest till samtliga av världens länder.

– Det är mindre hälften än antalet människor som varit i rymden, säger globetrottern om sin bedrift.

Det är en lugn förmiddag vid gästhamnen i Mariestad. Några av hamnbodarna ska precis öppna och på en av bänkarna har Martin Källstrand slagit sig ner. Framför honom står hans mammas cykel parkerad. Det har nu gått ett par veckor sedan han landade i hemstaden.

Dessförinnan befann han sig i Eritrea. Genom besöket i det östafrikanska landet har nu Martin skrivit in sig i historieböckerna. Landet blev det 195:e på listan över besökta länder, vilket betyder att han varit över hela världen.

Med facit i hand kanske det inte heller är så konstigt att just Martin lyckats med denna bedrift. Uppväxten skedde på hela fyra världsdelar. De första två åren i livet tillbringade han i Mariestad då familjen bodde i Högelid, men därefter varvades boendet i Sverige med år i Kongo, Bangladesh och Ecuador.

– Mina föräldrar jobbade som lärare på svenska utlandsskolor, säger Martin.

Under gymnasietiden var det åter Mariestad som gällde och Martin tog studenten från Vadsbogymnasiet. Redan då var det självklart för honom att han skulle ut och resa efter examen.

– Det fanns inget alternativ. Min uppväxt fick mig att inse att det finns en fantastisk värld där ute med häftiga äventyr att uppleva, säger Martin.

Imponerade på tandläkaren

Intresset för geografi finns med sedan barnsben och Martin berättar att han till och med hade en världskarta vid sängen.

Martin har alltid haft ett intresse för geografi. Som barn hade han en världskarta vid sängen.
Martin har alltid haft ett intresse för geografi. Som barn hade han en världskarta vid sängen. Foto: Charlotte Ferneman

– När jag var hos tandläkaren en gång, när jag gick i tvåan, hade tandläkaren frågat om jag kunde peka ut några länder i Afrika på en karta på väggen. Han blev väldigt imponerad när jag redan då, som typ åttaåring, kunde nästan alla 54.

Samtidigt som drömmen om att ta sig ut i världen hade vuxit fram insåg Martin att han inte ville göra som alla andra. Länder som Malaysia, Singapore och Thailand valdes därmed bort i det första skedet. I stället ville han åka till unika och udda platser för att se saker som han inte trodde att någon annan hade sett.

Till en början fanns det dock ingen tanke på att det till slut skulle bli alla länder.

– När jag var yngre trodde jag inte att det gick att komma in i Nordkorea eller att det gick att åka till ett land där det var krig. På pappret är det fortfarande omöjligt att åka dit som turist, men då får du hitta kryphål.

I tre av länderna som Martin rest till har han tagit sig dit med fejkade arbetsvisum. Detta eftersom begreppet turism inte finns i alla länder och således inte heller turistvisum.

– Det enda sättet att komma in är genom att en resebyrå gör en fejkanställning. Det sjukaste exemplet var när jag åkte som expert inom djuphavsborrning inom oljeindustrin. Då till det krigsdrabbade Libyen, säger Martin.

Hittade en vardag

Under sina år som vuxen har Martin bott bland annat i Belgien och Colombia. Det är också från dessa länder som han tagit med sig de starkaste minnena och upplevelserna.

– Det är skillnad på att komma till ett land och vara där i två, tre dagar där jag bara ränner runt. Då letar jag efter en bra story till min bok eller efter att uppleva så coola saker som möjligt. I exempelvis Colombia bodde jag i sex månader. Jag hade ett praktikjobb, kunde resa runt mycket i landet och hitta en vardag.

Martin Källstrand berättar bland annat om en resa på Mali, en resa han inte skulle ha gjort om det inte vore för målet att besöka alla världens länder.
Martin Källstrand berättar bland annat om en resa på Mali, en resa han inte skulle ha gjort om det inte vore för målet att besöka alla världens länder. Foto: Privat

Samtidigt berättar han att det även finns erfarenheter från kortare resor som har påverkat honom. Martin nämner att det kan handla om möten med intressanta människor, att han lärt sig något eller att det har hänt något traumatiskt som ett rån eller att han blivit överfallen.

– Jag har en resekompis från Stockholm som jag har rest mycket tillsammans med, särskilt till de här lite mer utmanande länderna, säger han och fortsätter:

– Vi har svårt att definiera om det ”bara” var ett långt utdraget hotfullt rån eller om det var ett kidnappningsförsök. Men det var en händelse som gjorde att vi kände att vi aldrig mer ville resa tillbaka till det landet.

Trots att Martin är medveten att liknade saker skulle kunna hända igen är det inget som stoppar honom från att fortsätta.

– Hungern efter att uppleva mer och se mer vinner. Alla länder har ju någonting intressant att erbjuda, i varierande skala. Men det finns alltid någonting att se eller uppleva.

Jobbat med politik

Mariestadssonen erkänner att det inte varit lätt att hitta varken tid eller ha råd med allt resande. Han berättar att han i stort sett har använt varenda semesterdag till det, tackat nej till polarnas skidsemestrar och även semestrar med familjen. Allt för att kunna prioritera tiden för sitt eget resande.

– Detsamma gäller pengar, jag har jobbat och sparat, säger han.

Martin har arbetat med politik i nästan hela sitt liv. Senast var han på regeringskansliet, där han avslutade sin tjänst i januari. Innan dess var rotelchef i Stockholms stadshus, politisk rådgivare i Sveriges riksdag samt i Europaparlamentet i under sex år.

Rådgivningen har varit inom utrikesfrågor och utrikespolitik.

– Krig, fred, statskupper, gerillarörelse och diplomati är mina specialområden. Så det första jag gjorde efter jag slutade på regeringskansliet var att jag åkte direkt till Ukraina. Dels för att jag har ett stort hjärta för Ukraina men också för att det är min hemmaplan, även akademiskt, säger Martin som studerat freds- och konfliktkunskap.

Under Instagram-namnet Martintravelmaniac delar han med sig av sina resor. Denna bild är från ögruppen Vanatau.
Under Instagram-namnet Martintravelmaniac delar han med sig av sina resor. Denna bild är från ögruppen Vanatau. Foto: Privat

Inte en lösning

Genom åren har det blivit många flygresor för Martin. Utifrån miljöaspekten berättar Mariestadssonen att han inte ser själva på flygandet som ett problem.

– Det är en politiskt laddad fråga. Bortser jag från det tror jag inte att lösningen på utsläppsproblematiken ligger i att alla slutar flyga, säger han.

Bland annat påpekar Martin att flyg används som ett transportsätt för flera av de varor och matprodukter som vi köper.

– Jag tror att lösningen snarare ligger i teknikutveckling. Jag brukar faktiskt ge ett exempel på den frågan: Säg att vi skulle sluta flyga imorgon, det positiva är att det blir mindre CO2 utsläpp, men priset vi betalar är att vi kastar ut väldigt många länder som är beroende av turism och export i fattigdom.

”Helt självvalt”

Martin är inte bara en av få som besökt alla världens länder. Han är även en av de yngsta som lyckats. Det är dock inget 45-åringen lägger något större värde i.

– Men jag tycker det känns fantastiskt att ha lyckats med att besöka alla jordens länder. Det känns som en lättnad, det har varit underbart, men även ganska jobbigt i stunder. Det är helt självvalt såklart, det är inte synd om mig för fem öre.

Han liknar känslan med att ha sprungit ett maraton.

Trots att Martin ofta är på resande fot gillar han att komma till Mariestad för att ta det lugnt.
Trots att Martin ofta är på resande fot gillar han att komma till Mariestad för att ta det lugnt. Foto: Charlotte Ferneman

– Det är lite skönt att gå i mål för man har tränat och jobbat hårt inför det. Det är alltid trevligt att gå i mål med stora projekt vare sig du gör klart ett husbygge eller vinner VM-guld i fotboll, säger han.

Är du alltid på språng eller brukar du vilja landa ibland?

– Jag gillar att ha ett äventyr att se fram emot. Det klart att det kliar i benen jämt, och i själen. Men jag vet också att rent rationellt kan jag inte flänga runt överallt hela tiden. Jag gillar även stillhet och att umgås med nära och kära.

Det är just därför han nu befinner sig i Mariestad igen. Han uppskattar det lugna tempot och människorna. Här kan Martin passa på att njuta av det han älskar med sin hemstad.

– Mamma, kebabpizza med pommes, lokalproducerad glass, barndomsvänner samt sol och bad på Brommö.

Martin Källstrand

Ålder: 45

Bor: I Stockholm

Familj: Ensamstående, men med syster med familj i Stockholm och föräldrar i Skaraborg.

Gör: Tagit en paus från politiken och skriver en bok om resorna till alla jordens länder.

Favoriträtt: Indisk masalagryta

Land han skulle åka till om han bara fick göra en enda resa till i livet: Ett stort land som har mycket att erbjuda, som har både berg, hav, sport och strand. Antingen Brasilien, USA eller Colombia.

Artikeltaggar

BangladeshColombiaEcuadorEuropaparlamentetFlygplanFlygtrafikRepubliken KongoResorRiksdagenStockholms stadshusUtrikespolitikVadsbogymnasiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.