Hoppa till huvudinnehållet

Nya satsningen: ”En barndomsdröm”

Publicerad:
Reporter Erica Augustsson
Erica Augustsson
erica.augustsson@sla.se
Anton Gole korsar Atlanten.
Anton Gole korsar Atlanten.

Jakten på ett nytt SM-guld pågår. Men under det svenska sommaruppehållet passar Anton Gole på att göra en satsning i den amerikanska motocrosserien Nationals.

– Det här har alltid varit en barndomsdröm, säger den 26-årige Tibro MK-föraren.

Att tävla mot de bästa i världen är något som Anton Gole har gjort tidigare. Utöver framgångarna hemma på svensk mark har Tibro MK-föraren en meritlista som är fylld av internationella framträdanden – VM och lag-VM inräknat.

Nu väntar dock något helt nytt för 26-åringen.

På andra sidan Atlanten väntar en satsning i den amerikanska motocrosserien PRO Motocross Championship, Nationals.

– Jag har drömt om det här hela livet, att få göra en sådan här grej. Att få racea i USA, det är en riktig barndomsdröm, säger Anton Gole till SLA.

SLA Sportpodd: Sommaravslutning

Erfarenheterna från att tävla i USA är hittills begränsade. Visserligen har han tävlat i VM i USA, men aldrig tidigare i den amerikanska serien Nationals.

– Det här känns betydligt roligare än att köra VM just nu. Jag har alltid varit upptagen med det, men nu blir det kul att få testa det här istället.

Vad är det som gör att Nationals känns mer intressant än VM i dagsläget?

– Det har alltid varit en riktig dröm att racea i USA. Sedan VM... Det kostar extremt mycket pengar och det är knappt fulla startgrindar längre. Jag har gjort många VM-race och jag känner att jag inte riktigt kommer längre där. Det blir roligt att testa något nytt nu, säger Gole.

Egen regi

På söndag körs den sjunde deltävlingen i motocross-SM i Västerås. Sedan väntar avresa mot USA redan två dagar senare.

– Till min hjälp som mekaniker på den här resan, precis som han är hemma på SM, har jag mina käre vän och vapendragare Stefan Adriansson, säger Gole och fortsätter:

– Vi kommer att göra det här ihop, och förhoppningsvis göra det riktigt bra. Vi gör det här i egen regi och det kommer att bli en resa för livet. Utan Stefan hade det här aldrig varit möjligt.

Vad är målsättningen med den här satsningen?

– Det är sjukt svårt att säga med tanke på att jag aldrig har kört serien tidigare. Nu saknas dock många av de bästa i USA som går skadade, vilket kanske kan göra det lite enklare jämfört med om alla bra är med och drar. Förhoppningsvis kommer jag att kvala in, och sedan får man bara se vart man hamnar. Målet är att ha extremt roligt.

Anton Gole kommer att tävla i USA.
Anton Gole kommer att tävla i USA. Foto: Erica Augustsson

Rent logistiskt finns det en hel del som ska klaffa för att satsningen ska fungera.

Den första tävlingen körs i Southwick, Massachusetts den 8 juli. Nästa tävling körs 200 mil därifrån – i Millville, Minnesota en vecka senare. Sedan är det nästan 300 mil till nästa tävling i Washougal, Washington veckan därpå.

– Vi får som tur är hjälp med transport av hoj mellan tävlingarna, så att vi kan flyga inrikes och slippa de 300 mil långa resorna fram och tillbaka mellan alla banor. Det kommer bli kanonbra, säger Gole.

Efter tre race väntar en en vända hem till Sverige för att nöta på med träningen, innan planen är att köra ytterligare två Nationals-tävlingar i augusti – i New Berlin, New York den 12 augusti och i Mechanicsville, Maryland den 19 augusti.

– Efter de första tre tävlingarna åker vi hem till Sverige i ungefär två veckor när det är uppehåll i USA. Det känns bättre att komma hem och träna här när det ändå är uppehåll, för att inte slita för mycket på grejerna i och med att jag bara har en hoj där borta.

I sommar uppfyller Anton Gole en barndomsdröm när han gör en satsning i den amerikanska motocrosserien Nationals.

Anton Gole ska enligt planen åka sex tävlingar på andra sidan Atlanten.

Missa inte – sommarlyssning av SLA Sportpodd

FAKTA: Goles tävlingskalender i USA

De här tävlingarna i PRO Motocross Championship, Nationals ska Anton Gole köra i sommar:

8 juli: The Wick 338, Southwick, MA.

15 juli: Spring Creek MX Park, Millville, MN.

22 juli: Washougal MX Park, Washougal, WA.

12 augusti: Unadilla MX, New Berlin, NY.

19 augusti: Budds Creek MX Park, Mechanicsville, MD.

Artikeltaggar

Motorsport

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.