Hoppa till huvudinnehållet

Tankar om ordens betydelse

Publicerad:
Ord kan ge kraft och stärka någon som är svag. Ord kan upprätta en människa, skriver Lena Tunhede i sin insändare.
Ord kan ge kraft och stärka någon som är svag. Ord kan upprätta en människa, skriver Lena Tunhede i sin insändare. Foto: Kallestad, Gorm

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag ställde en fråga till 7-åringarna i klassrummet: Vet ni vad jag har miljoner eller mer av hemma? Barnen funderade och gissade. Har du så många pengar fröken? Eller har du så många böcker?

Efter en stund sa jag att hemma hos mig har jag miljontals bokstäver. Ja, de finns i alla mina böcker.

Jag tänker på hur det skulle vara utan bokstäver. Bokstäver som består av tecken och ljud och bildar ord som vi kan höra, läsa eller säga. Bokstäver som sätts samman och blir till ord och meningar.

Ord betyder mycket för mig, både de ord som jag får höra genom andra eller som jag uttrycker själv. Men också ord som jag ser i skrift gjorda av andra eller skriver själv. Ord som blir till texter och berättelser.

Violetta Parra skrev: ”Jag vill tacka livet som gett mig så mycket. Det har gett mig ljudet och hela alfabetet så att jag fick orden för tankarna jag tänker.”

Vad skulle vi göra utan bokstäver och ord och hur använder vi orden? Ord kan vara hårda och kan skada och såra. Ja, till och med göra att en människa inte orkar leva.

Men det fina är att ord än mer kan trösta och ge hopp till någon som saknar det i sitt liv. Ord kan ge kraft och stärka någon som är svag. Ord kan upprätta en människa. Väl valda ord kan göra att en människa får lust att leva.

Vi måste vara aktsamma med orden bildade av våra bokstäver.

Lena Tunhede

Artikeltaggar

BerättelserBöckerLitteratur