Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det klart – den staden får Eurovision Song Contest

Publicerad:
Loreen med Lotta Furebäck (tv), det svenska teamets delegationschef, och Thomas G:son (th)  i green room under finalen i Eurovision Song Contest i Liverpool.
Loreen med Lotta Furebäck (tv), det svenska teamets delegationschef, och Thomas G:son (th) i green room under finalen i Eurovision Song Contest i Liverpool. Foto: Jessica Gow/TT

SVT har bestämt sig. Det blir Malmö som får arrangera Eurovision Song Contest 2024.

– Det är en kreativ stad med ett rikt kulturliv, och de har presenterat spännande tankar om hur man kan göra en musikfest för hela Sverige och hela Europa, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till TT.

Fyra städer kände sig kallade. Men Göteborg och Örnsköldsvik ratades – liksom Stockholm som ville arrangera tävlingen i en tillfällig arena.

Valet föll på Malmö som får arrangera för tredje gången.

Närheten till världen är också ett argument för staden, som väntar sig att det blir minst lika mycket utländska besökare som senaste tillfället, 2013. Men det ska inte minst bli en folkfest för Malmöborna – som ska involveras, säger kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

– Vi har en förmåga att engagera så det blir verkligen blir en folkfest, säger hon.

Semifinaler och final äger rum den 7 och 9 respektive 11 maj 2024.

"Något högre" budget

Det blir en dyr uppgift för SVT att ansvara för musikfesten. Enligt Hanna Stjärne ligger budgeten "något högre" än senaste gången Sverige arrangerade Eurovision, i Stockholm 2016.

– Det är klart att det finns en kostnad med att arrangera Eurovision. Vi har ju gjort det här förut, och vi har en viss vana av att göra det på ett ekonomiskt hållbart sätt. Därför har vi en ekonomi som ligger bara något högre än förra gången vi hade Eurovision, säger Hanna Stjärne.

Två gånger tidigare har Eurovision Song Contest varit i Malmö, 1992 på Malmö isstadion och 2013 i Malmö arena. Nu blir det ytterligare en omgång i Malmö arena.

– Det är många olika faktorer som man väger samman, det är klart att man gärna vill att många ska se evenemanget på plats. Men samtidigt behöver det vara en arena där man kan göra en riktigt bra tv-sändning. Det är flera 100 miljoner tittare som följer det här i Europa och hela världen, säger Hanna Stjärne.

Nu väntas Malmö visas upp för mångmiljonpublik ute i Europa.

Fyra städer hade anmält intresse att arrangera Eurovision Song Contest – Malmö, Stockholm, Göteborg och Örnsköldsvik.

Sjunde gången

Det blir sjunde gången som Sverige får arrangera Eurovision Song Contest, en ära som tillfaller segraren från året innan. Men det är också en logistisk utmaning med 10 000 ackrediterade artister, journalister, fans och personer inom produktionen inblandade.

Loreen vann årets tävling i Liverpool i maj med sin låt "Tattoo". Då besökte en halv miljon människor staden i samband med evenemanget.

En detalj som återstår är vem eller vilka som blir programledare.

– Det kan jag inte svara på i nuläget. Det har vi inte satt ett specifikt datum för, utan nu börjar arbetet med att skapa den här fantastiska tv-sändningen i maj, säger Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024, till TT.

Patrick Stanelius/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

Sofia Sundström/TT

Karin Falck var värd för Eurovision Song Contest när tävlingen för första gången hölls i Sverige 1975. Arkivbild.
Karin Falck var värd för Eurovision Song Contest när tävlingen för första gången hölls i Sverige 1975. Arkivbild. Foto: Olle Lindeborg/ TT

Fa: Städerna som arrangerat Eurovision Song Contest

Sverige har vunnit Eurovision Song Contest sju gånger. Här är de sex tidigare arrangörerna:

1975 Stockholm, S:t Eriksmässan. Programledare: Karin Falck.

1985 Göteborg, Scandinavium. Programledare: Lill Lindfors.

1992 Malmö, Isstadion. Programledare: Lydia Capolicchio och Harald Treutiger.

2000 Stockholm, Globen. Programledare: Kattis Ahlström och Anders Lundin.

2013 Malmö, Malmö arena. Programledare: Petra Mede.

2016 Stockholm, Globen. Programledare: Petra Mede och Måns Zelmerlöw.

Artikeltaggar

ArtisterBudgetarGöteborgHanna StjärneKarin FalckKatrin Stjernfeldt JammehKändisarLoreenMalmöNöje/KulturPetra MedeSkådespelareSocialdemokraternaSportStockholmSVT

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.