Hoppa till huvudinnehållet

Bra att Systembolaget får backning

Publicerad:
”För Systembolagets agerande visar att dess kamp inte handlar om att värna folkhälsan. Det handlar om att värna Systembolaget”, skriver ledarskribenten.
”För Systembolagets agerande visar att dess kamp inte handlar om att värna folkhälsan. Det handlar om att värna Systembolaget”, skriver ledarskribenten. Foto: Geir Olsen

Detta är en ledarartikel som uttrycker Skaraborgs Allehandas politiska linje.

Efter många turer förlorar Systembolaget mot vindistributören Winefinder.

Redan år 2019 drog Systembolaget företaget inför rätta med krav på att Winefinder skulle sluta marknadsföra och sälja vin i Sverige. Hösten 2020 landade Patent- och marknadsdomstolen i att Winefinder bröt mot lagen. Denna dom ändrades sedermera i Patent- och marknadsöversdomstolen, och nu slår Högsta domstolen fast att Winefinder får sälja alkohol i Sverige.

Att köpa vin via internet har förvisso länge varit tillåtet men tvisten i detta fall gällde om ett svenskt företag skulle få sälja vin i Sverige via ett danskt dotterbolag. Och det får det. Rätten konstaterar nämligen att även om Winefinders svenska och danska företag har samma styrelsemedlemmar och att det danska företaget köpt administrationstjänster av sitt svenska moderbolag har försäljningen rent juridiskt skett i Danmark. Det bryter således inte mot Systembolagets detaljhandelsmonopol, även om kunderna finns i Sverige.

Det är givetvis kanon att Systembolaget utmanas. Vi har alltför länge levt med föreställningen att staten, genom att kontrollera och begränsa tillgången till alkohol skyddar oss från dess negativa konsekvenser. Kanske är det dags att se över den här synen och ge svenskarna möjlighet att ta ansvar för sina alkoholvanor som vuxna människor? För konkurrens och fler försäljningskanaler kan mycket väl kombinera måttfullhet, brett utbud och individens frihet.

Att människor kan beställa alkohol på nätet är alltså inte ett hot mot varken Systembolaget eller folkhälsan. Det är därför synd Systembolaget agerar som någon form av statlig mafioso för att krossa alternativen. Winefinder är inte första vinleverantören man stämmer, och det har varit gott om fula tag från Systembolagets sida.

År 2012 inledde Winefinder ett samarbete med City Gross om att leverera mat- och vinkassar. Då polisanmälde Systembolaget City Gross. Förundersökningen lades ner men City Gross avslutade ändå samarbetet.

2018 köpte en av Systembolagets äldsta leverantörer in sig i Winefinder. Då började Systembolaget strula med återrapportering av viktig försäljningsstatistik. Detta gick inte över förrän företaget sålde sin andel av Winefinder.

När Winefinder senare inledde samarbete med Mathem stämde Systembolaget Winefinder och samarbetet avbröts. Systembolagets förklaring då var att det var för att klarhet i vad regelverket egentligen säger. Och nu har Högsta domstolen sagt sitt. Systembolaget har fel.

Det är bra. För Systembolagets agerande visar att dess kamp inte handlar om att värna folkhälsan. Det handlar om att värna Systembolaget. Detta trots att vi med konkurrens på alkoholmarknaden visar respekt för den vuxne individens förmåga att fatta ansvarsfulla beslut. Det handlar inte om att uppmuntra överkonsumtion eller oansvarigt beteende, utan att ge människor möjlighet att ta kontroll över sina egna vanor. Helt enkelt att behandla oss som de vuxna människor vi faktiskt är. Fortsätt utmana monopolet. Eller ännu hellre, avskaffa det.

Per-Ola Olsson/SNB

Artikeltaggar

AlkoholCity GrossDanmarkDomstolarMat och dryckMathemPatentPer-Ola OlssonSystembolagetVin