Hoppa till huvudinnehållet

Färre antagna till Högskolan i Skövde: ”Vi har inte tillräckligt med medel”

Publicerad:
Fredrik Esaac
fredrik.esaac@sla.se
För andra året i rad minskar antalet antagna elever till Högskolan i Skövde.
För andra året i rad minskar antalet antagna elever till Högskolan i Skövde. Foto: Anna Warner

För andra året i rad har antalet antagna till Högskolan i Skövde minskat. Detta delvis på grund av att staten har minskat medlen för Högskolan i Skövde.

– Just i Skaraborg är det färre än genomsnittet som går vidare till högre utbildning, säger Kassie Sundin, avdelningschef utbildnings- och studentstöd på Högskolan i Skövde.

Inför höstterminen 2021 hade så många som 5969 elever blivit antagna till Högskolan i Skövde. Inför denna höst har det antalet drastiskt minskat till 5094. Detta beror på att Högskolan i Skövde fått mindre medel av staten och behöver därför anpassa sig till det dem får, vilket har lett till att de erbjuder färre kurser.

– Anledning till att färre blir antagna beror på att vi har minskat vårat utbud utifrån anslaget vi har fått av staten. Vi har alltid anpassat oss till nya anslagsnivåer Vi har bland annat tagit bort distansvarianten för naturvetenskapligt- och tekniskt basår och minskat antalet fristående kurser, säger Kassie Sundin.

Kassie Sundin, avdelningschef utbildnings- och studentstöd på Högskolan i Skövde.
Kassie Sundin, avdelningschef utbildnings- och studentstöd på Högskolan i Skövde. Foto: Privat

Skaraborg under snittet

Skaraborg ligger under snittet för antalet som väljer att läsa en högre utbildning. Högskolan i Skövde och kommunerna försöker hitta lösningar för att vända på det.

– Just i Skaraborg är det färre än genomsnittet som går vidare till högre utbildning. Högskolan ska sätta igång och jobba tillsammans med företag och kommuner i Skaraborg för att titta på hur vi kan få flera att gå vidare till högre utbildning i området, säger Kassie.

Samtidigt är det allt färre som söker till ingenjörsutbildningar. Kassie Sundin menar att det finns en brist på utbildade ingenjörer både lokalt och nationellt.

– Det som är populärast hos oss och det de flesta söker till är våra utbildningar inom vård och dataspelsutveckling. Vi vill gärna se fler sökande till våra ingenjörsutbildningar, detta eftersom vi behöver fler utbildade ingenjörer både i Skaraborg och nationellt, säger hon.

Artikeltaggar

KurserSkaraborgSkola och utbildningSkövdeUtbildning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.