Hoppa till huvudinnehållet

Gemensam konstutställning i Bakstugan Tived: ”Kompletterar varandra”

Publicerad:
Tilda Kämmlein
tilda.kammlein@hjotidning.se
Återanvänt, gammalt trä får nytt liv.
Återanvänt, gammalt trä får nytt liv. Foto: Maria Tingvall

I år är det två utställare i Bakstugan Tived; Enar Philipsson från Laxå som ställer ut sina träkonstverk och Maria Tingvall som är uppvuxen i Tiveden och ställer ut sina konstnärliga fotografier.

Enar tillverkar sina kreationer av återvunnet material. Tittar man noga på hans varierande konstverk i trä, kan man se på de djupa årsringsfårorna att de kommer från riktigt gammalt material. Enar hittar ofta former när han är ute i naturen, dessa skapar han sedan något kreativt av. Ibland i kombination med annat material som även det återvinns och får nytt liv i ny skepnad. I utställningen visar han upp allt ifrån abstrakta figurer till fåglar i olika storlekar. Det finns också andra konstföremål som smörknivar och servettställ bland mycket annat.

Utforskar andra fotometoder

Maria leker med ljuset för att få fram känslan i bilderna. Hon använder sig av en teknik där kameran är ombyggd och kan användas för att fotografera i det infraröda färgområdet, vilket skapar en surrealistisk och fantasieggande känsla i vissa ljus. Det är samma teknik som används vid mörkerfoto och en del satellitfoton, men med en vanlig kamera där vissa filter byggts bort. Bilderna är tagna under promenader kring Sävsjöfallet i Tiveden.

Maria fotar i infrarött ljus.
Maria fotar i infrarött ljus. Foto: Maria Tingvall

– Mina tavlor hänger där för fjärde året i rad, men det här är första gången jag har det tillsammans med Enar. Han har sina alster på ena halvan och jag på den andra, säger Maria och fortsätter:

– Det är roligt. Det känns som att vi kompletterar varandra, vi båda håller på med naturinspirerad konst.

Lagom avstickare

Bakstugan ligger mitt ute i Tivedsskogarna utmed rid-, kanot- och cykelleder och ligger bra till för en liten bensträckare även för motorburna. Utställningen kan besökas under hela sommaren fram till 10 september i höst.

I Bakstugan kan du hitta allt från abstrakta konstverk till charmiga träfåglar i olika färger och former.
I Bakstugan kan du hitta allt från abstrakta konstverk till charmiga träfåglar i olika färger och former. Foto: Maria Tingvall

Artikeltaggar

FotograferingKonstLaxåNöje/KulturTeknikTivedTivedens nationalparkUtställningar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.