Hoppa till huvudinnehållet

Smofas nya skådespelare gör sig redo inför lördagens premiär: ”Intensivt”

Publicerad:
Reporter Tilda Kämmlein
Tilda Kämmlein
tilda.kammlein@hjotidning.se
Intensiva repetitioner pågår inför lördagens premiär.
Intensiva repetitioner pågår inför lördagens premiär. Foto: Tilda Kämmlein

I år har två nya ansikten dykt upp på Forsviks teaterscen. Olle Roberg och Malick Miq Afocozi är proffessionella skådespelare med lång erfarenhet av branschen bakom sig. Den här sommaren har de valt att byta ut hektiskt storstadsliv mot skådespeleri i Forsviks lantliga idyll.

Malick Miq Afocozi spelar en av huvudrollerna i årets teaterföreställning ”Kling - ett liv för glass” som har premiär nu på lördag. Vanligtvis bor han i Stockholm men den här sommaren bytte han livet i huvudstaden mot ett par månader i lugna Forsvik. Men skenet bedrar - även om området håller en långsam semestertakt är det full fart med repetitioner inne på bruket. Den lilla fritid skådespelarna får går åt till att sova och samla krafter.

Biljetterna inför premiären har sålt slut.
Biljetterna inför premiären har sålt slut. Foto: Tilda Kämmlein

– Vi repeterar ju sex dagar i veckan, så det är intensivt och inte mycket ledig tid. När man väl har det så passar man på att sova, berättar han.

Olle Roberg, som spelar glasskungen Harry Kling, instämmer.

– Det här jobbet kräver så mycket av en, både socialt och energimässigt. När jag får tid över vilar jag eller stickar, det är väldigt rogivande, berättar han.

”Trivs jättebra”

Malick började på Kungliga Svenska Balettskolan redan i fjärde klass. Efter grundskolan valde han ett gymnasium med teaterinriktning.

– Sedan började jag som showartist i Spanien och därefter var jag på Wallmans i Stockholm i åtta år. Men de senaste sex åren har jag jobbat med musikaler, berättar han och tillägger att rollen i ”Kling - ett liv för glass” blir hans första stora roll i en musikal.

Olle, som har rötter i de värmlandska skogarna, studerar just nu sista året på Teaterhögskolan i Malmö.

– Jag är uppväxt på landsbygden, lite likt den här miljön som är i Forsvik. Jag trivs jättebra, det blev ett perfekt avbrott från studierna, säger han.

Ny vänskap

Olle och Malick, som spelar nära vänner i föreställningen, hade aldrig träffat varandra innan repetitionerna tog fart på bruket för drygt två veckor sedan. Men i logen är det uppsluppen stämning och högt i tak. Det märks att de trivs med varandra både på och bakom scenen.

Olle Roberg och Malick Miq Afocozi trivs med att jobba tillsammans.
Olle Roberg och Malick Miq Afocozi trivs med att jobba tillsammans. Foto: Tilda Kämmlein

– Vi hade många gemensamma vänner, det blir ofta så i den här branschen, att man alltid känner någon bekant, berättar Olle.

– Ja det är roligt att jobba här, ett väldigt charmigt ställe. Och framförallt kul att jobba ihop med honom, säger Malick och nickar mot Olle.

Berömmer ensemblen

För Olle startade teaterkarriären i olika amatörensembler i Värmland. I Forsvik påminns han om känslan att vara ny på scenen när han arbetar med de övriga i årets uppsättning.

– Teatern har ju funnits med mig sedan barnsben, säger han och fortsätter:

– Det är jätteroligt att jobba med amatörensembler. Vi har alla varit där och det är kul att få vara med där det börjar. Det är ju där någonstans det planteras ett litet frö.

Malick nickar instämmande.

– De har ett annat driv. Jag trivs verkligen med att jobba så här och jag kommer nog fortsätta jobba ihop med amatörensembler även i höst, säger han.

Hedersgäster på premiären

Inför lördagens premiär är biljetterna slutsålda. Det blir en fullsatt läktare med förväntansfull publik som är redo att titta på Sveriges enda rockabilly-musikal. Dessutom kommer några särskilda hedersgäster som gör huvudrollsinnehavarna extra nervösa. På plats vid premiären väntas flera av Harry Klings barn och barnbarn, som även själva bidragit till musikalen genom att ge viktiga insikter om glasskungens verkliga liv.

I logen finns peruker och kläder som påminner om Harry Kling och hans stil.
I logen finns peruker och kläder som påminner om Harry Kling och hans stil. Foto: Tilda Kämmlein

– Han var tydligen väldigt mån om sitt utseende. Jag kommer ihåg att någon i familjen berättade att han var den enda de hade sett som klippte gräset i slips och kavaj, säger Olle medan han visar upp kläderna som skall bäras under premiärkvällen.

På frågan om familjens närvaro gör de extra nervösa är svaret ett gemensamt ”ja”.

– Det kommer ju så nära på ett annat sätt. Hans son kommer sitta i publiken och se hur jag gestaltar hans pappa, det ger ju en annan tyngd i det, säger Olle.

Artikeltaggar

Kling glassSkådespelareTeater

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.