Hoppa till huvudinnehållet

Nytt ansikte på plats i Skövde HF: ”Blir spännande att se”

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Josefine Gundersen Lien ifrån Tertnes Bergen ansluter till Skövde HF inför nästa säsong. Hon är nu på plats i Skövde och gjorde sin första träning med laget i Idrottshallen på måndagen.
Josefine Gundersen Lien ifrån Tertnes Bergen ansluter till Skövde HF inför nästa säsong. Hon är nu på plats i Skövde och gjorde sin första träning med laget i Idrottshallen på måndagen. Foto: Linus Hellman

Skövde HF återsamlades för att dra i gång den kollektiva försäsongen.

Då dök ett nytt ansikte upp.

Josefine Gundersen Lien, 27 år, har anslutit ifrån Tertnes Bergen i den norska ligan.

– Det var på tiden. Det ska bli skönt att få komma i gång och få saker och ting på plats, säger den norska målvakten till SLA.

Skövde HF drog i gång den kollektiva träningen igen på måndagen när spelarna återsamlades för första gången sedan midsommar.

Mycket är sig likt i Skövde HF inför den kommande säsongen men med ett stort undantag.

Nyförvärvet Josefine Gundersen Lien har anslutit ifrån Tertnes Bergen till den här säsongen.

Nu gjorde målvakten sin första träning med sin nya klubb.

– Jag var här på någon träning i april men nu är det på riktigt. Nu får jag komma in i gruppen och utanför planen har nu också allt kommit på plats, säger 27-åringen.

Presenterades i februari

Målvakten presenterades annars av Skövde HF redan i början av februari.

– Jag har en sambo som spelar handboll i IF Hallby HK (Sebastian Mossestad spelar i Handbollsligan med Jönköpingslaget) och vi har bott väldigt långt och mycket ifrån varandra de sista åren så nu kändes det bra att kunna bo lite närmare.

Värvar ifrån hemstaden: ”Hon är en matchvinnartyp”

– Sedan känns det bra att få prova något nytt. Jag kom i kontakt med Skövde HF och det var egentligen en väldigt kort process. Jag känner till Daniel (Birkelund) sedan tidigare. Han är en väldigt duktig tränare med ett gott rykte, säger Josefine Gundersen Lien som kommer ifrån samma stad som Skövde HF:s tränare och sportchef.

Målvakten Josefine Gundersen Lien i samband med en match med Tertnes Bergen för några år sedan.
Målvakten Josefine Gundersen Lien i samband med en match med Tertnes Bergen för några år sedan. Foto: JON OLAV NESVOLD

Första utlandsklubben

Målvakten har spelat i Tertnes Bergen i den högsta ligan i Norge de senaste säsongerna och är på det sättet en väletablerad målvakt.

– Jag har blivit så pass gammal att det var dags att prova på något nytt. Det här är min första utlandsklubb och min första klubb utanför Bergen. Det är lite speciellt. Jag hoppas att jag kan bidra med räddningar. Det är det som är det viktigaste. Jag är en explosiv målvakt, fortsätter hon.

– Det återstår att se vilken skillnad det är mellan norsk och svensk handboll. Det är svårt att svara på nu. Det är mycket nytt för mig. Det blir spännande att se. Den svenska ligan är spännande.

Josefine Gundersen Lien säger att hon har haft en bra sommar.

– Den har varit fin och kroppen känns bra. Nu handlar det först och främst om att bara komma i gång. Det känns bra att få dra i gång.

Josefine Gundersen Liens kontrakt sträcker sig över säsongen 2024/2025.

Josefine Gundersen Lien tillsammans med Skövde HF:s tränare och sportchef Daniel Birkelund. Målvakten gjorde sin första träning med sin nya klubb under måndagen när Skövde HF drog igång den kollektiva försäsongen.
Josefine Gundersen Lien tillsammans med Skövde HF:s tränare och sportchef Daniel Birkelund. Målvakten gjorde sin första träning med sin nya klubb under måndagen när Skövde HF drog igång den kollektiva försäsongen. Foto: Linus Hellman

"Stora förväntningar"

Daniel Birkelund säger så här om nyförvärvet.

– Jag har stora förväntningar. Jag tror att det kommer bli ett jättefint nyförvärv för oss. Det är en liten annan typ av målvakt. Hon är en bra och duktig målvakt. Det är en matchvinnartyp. Hon kommer hit med bra erfarenheter. Det är en bra person som kommer tillföra gruppen mycket, säger Skövde HF:s tränare och sportchef.

Så ska Skövde HF ta nästa kliv: ”Är ett väldigt bra verktyg”

– Det är en person med ett stort engagemang och som har mycket energi. Hon kommer passa väldigt bra in i det som vi håller på med. Jag ser framemot att få börja arbeta med henne, fortsätter han.

Skövde HF:s tränare och sportchef Daniel Birkelund åker till Danmark nästa vecka för att spela träningsmatcher i Viborg.
Skövde HF:s tränare och sportchef Daniel Birkelund åker till Danmark nästa vecka för att spela träningsmatcher i Viborg. Foto: Linus Hellman

Skövde HF tränar under den här veckan och sedan beger sig laget västerut.

– Vi ska ha en bra träningsvecka här hemma och sedan åker vi till Danmark för att spela tre matcher i Viborg under arrangemanget Generation Handball. Det kommer att ge oss bra referenser direkt om var vi står, säger Daniel Birkelund.

Åker till Danmark: ”Skräddarsytt upplägg”

Skövde HF ska möta Silkeborg-Voel KFUM (Danmark) samt Romerike Ravens och Follo HK (båda Norge) som alla spelar i högsta ligan i sina länder under vistelsen i Danmark.

Artikeltaggar

Daniel BirkelundDanmarkHandbollHandbollsliganIF Hallby HKNorgeNyförvärvSkövde HFTräningViborg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.