Hoppa till huvudinnehållet

Utställning med fokus på kropp – och själ

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Niklas Berg med kameran i högsta hugg framför Nellie Severinkangas Tildebergs målningar. Till höger ett av Niklas egna verk.
Niklas Berg med kameran i högsta hugg framför Nellie Severinkangas Tildebergs målningar. Till höger ett av Niklas egna verk. Foto: Åsa Lord

”Mod” – det är temat för senaste utställningen i FKK:s lokaler, som från och med idag, måndag, kan beskådas i lokalen på Kärleksstigen.

– Mitt projekt är att hjälpa människor med dåligt självförtroende, och Nellies konst kompletterar det jättebra, konstaterar Niklas.

Nellie Severinkangas Tildeberg och Niklas Berg ställer ut tillsammans - hon med målningar, han med fotografier. Båda kända ansikten, om inte annat så för Karlsborgs ungdomar, som fritidsledare på Kabyssen. Niklas har dock slutat, för att trampa nya stigar.

– Jag har hållit på med fotografi sedan jag gick i tvåan på gymnasiet, det vill säga 2003, då jag gick en kurs i analogt foto. Sedan dess har det byggts på mer och mer, men sedan 15 år tillbaka är människor det jag tycker är intressant och roligt att fotografera, säger Niklas.

– Jag har haft mycket nytta av att jobba med människor, ungdomar, med hur man agerar för att det ska bli en god stämning. Även om bilderna är allvarliga vill jag att man ska ha roligt och skratta. Min prioritet är att man ska ha roligt och att det är en trygg miljö.

Naturligt är vackrast

Verk från Niklas Bergs projekt Beautiful Human Photography.
Verk från Niklas Bergs projekt Beautiful Human Photography. Foto: Åsa Lord

Temat ”mod” handlar om att våga utmana sig själv, ta sig ur sina zoner. Niklas brinner för sitt fotoprojekt, Beautiful Human Photography, där han försöker hjälpa personer med dåligt självförtroende, med att få dem att se att de är vackra som de är.

– Människor är så vackra, och särskilt ju mer naturliga vi är. Jag är själv ingen fotomodell och har precis som många andra haft bekymmer med min självbild, men genom möten i det här projektet har även jag vuxit som människa. Det blir en personlig utveckling både för mig och deltagarna.

Niklas har fotograferat det mesta men anlitas oftast för porträtt och bröllop. Bilderna som finns i utställningen hör dock enbart till projektet, och bildserien avslutas med en svart spegel där man bara svagt kan ana människan, en bild med mycket symbolik. I samma serie finns fler bilder, där personerna till sist ser sig själva.

– Det är ett projekt där människorna jag fotograferar får utmanas efter sina egna förutsättningar i syfte att visa att alla människor är vackra som de är, och det är häftigt att få följa deras utveckling. Jag försöker få med killar också, men tyvärr är det väldigt svårt, förklarar Niklas, som startade projektet för fyra år sedan.

Kompletterar varandra

Nellie Severinkangas Tildeberg målar helst människor.
Nellie Severinkangas Tildeberg målar helst människor. Foto: Åsa Lord

– Givetvis har alla deltagare som är med här i utställningen godkänt detta. Sedan är själva grejen att det ska vara så naturligt som möjligt. Jag gör bara små justeringar i efterhand och inte när det gäller själva personerna. Alla får också sina bilder.

Niklas fotografier och Nellies målningar kompletterar varandra med sina olika uttryck av känslan för kroppen, sitt jag. Konstnärinnan bakom penseln befinner sig dock på Färöarna, men går att få tag på via telefon.

– Jag studerade två år på Hellidens folkhögskola och ska fortsätta studierna i höst, till bildlärare för barn och ungdomar.

Att måla just människor har följt med under större delen av livet; ”jag har alltid velat uttrycka mer än man kan göra med ord i mina målningar”. Tavlorna i lokalen är gjorda med olja på duk, tillsammans med skisser med blandande tekniker.

Kulturpromenad

Föreningens vanliga aktiviteter i form av diverse kurser pågår som vanligt, och dit är alla välkomna.

– Dels är det målerikursen på torsdagar, där det är olika ämnen varje gång, dels kursen i digitalisering varannan tisdag. Vi har också ”Gränslös konst” som är en blandning av det mesta, säger ordförande Hans Sjöberg.

– Allt vi gör under året dyker upp både på nationaldagen och under Kulturpromenaden, vare sig det handlar om bild, text eller musik. I år är tanken att ha även utställning i bio Casablancas lokaler, avslöjar Hans och påminner om att den alltid går av stapeln tredje helgen i september, då Niklas kommer finnas bland utställarna.

Nellie Severinkangas Tildeberg ställer ut i Karlsborg.
Nellie Severinkangas Tildeberg ställer ut i Karlsborg. Foto: Privat

Artikeltaggar

FKKFotograferingKarlsborgKonstKurserNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.