Hoppa till huvudinnehållet

Smultronställen och spännande MTB-turer med Camilla

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
Camilla Timén hittar stigar och sevärdheter runt västra Billingen.
Camilla Timén hittar stigar och sevärdheter runt västra Billingen. Foto: Roland Svensson

Billingen bjuder in till spännande och natursköna upplevelser med cykelturer på mountainbike. Sommarens MTB-utflykter utmed stigar, genom hagar och skog kan ge fina naturupplevelser från cykelsadeln. Camilla Timén är utbildad cykelguide från trakten som gärna trampar runt vid västra Billingen. ”Jag visar gärna mina smultronställen”

Västra Billingen visar sig från sin bästa sida och det är nästan bedövade vackert när Camilla Timén trampar iväg så gruset knastrar under de breda hjulen på hennes svarta mountainbike.

Det bär uppför bergskanten och snart går det undan över en färist och vidare in på en skogsstig med buskar, fulla med vita blommor och vassa taggar - Camillas armar ser lite kattrivna ut efter en tidigare MTB-tur.

– Jag startade företaget Timéns MTB i mars för att köra cykelturer på Billingen, berättar Camilla, som är utbildad cykelguide vid Sweden by bike samt SLAO steg 2 i Järvsö.

Bland annat har hon lärt sig om cykling i terräng och hur man tar hand om en grupp samt om säkerhet runt cykling med mountainbike.

– Man kan vara på olika nivåer inom MTB, men främst vänder jag mig till nybörjare eller medelgoda åkare, och tar bara emot små grupper med fem åkare per gång.

– Det finns två olika pass att anmäla sig till, det korta tar omkring 2,5 timmar och det längre fyra timmar. Cykling och naturen är mitt fokus, säger Camilla.

– Det handlar inte bara om guidning, jag coachar även deltagarna med grundläggande saker som rätt position på cykeln och att man ser över sin MTB innan vi åker ut, man ska känna sig trygg när vi cyklar, betonar hon.

Att rulla över en färist är inget problem med lite träning. Positionen på hojen är viktig.
Att rulla över en färist är inget problem med lite träning. Positionen på hojen är viktig. Foto: Roland Svensson

Använda hjälm och handskar, att kolla bromsar, växlar och kedja, ha med extra slang och pump - samt inte minst en flaska eller ryggsäck med vatten, är viktiga punkter inför cyklingen. Vill man ha extra säkerhet kan knäskydd känns tryggt för somliga.

Camilla Timén är uppvuxen i trakterna runt västra delen av Billingen och känner till alla stigar, småvägar och sevärdheter utan och innan. Platser som man har svårt att hitta till på egen hand.

Att guida runt med en mindre cykeltrupp per gång handlar även om att inte exploatera landskapet för mycket där naturupplevelsen och cykling står i fokus.

– Jag vet fina platser man tycker om och visar gärna upp mina smultronställen där man stannar till för att titta. Missunnafallet är till exempel ett ställe som inte många känner till eller hittar till, det är som Jättadalen i Öglunda fast i miniatyr.

– Vi har ett fantastiskt och varierande landskap här, Silverfallet är ett populärt turistmål och där finns en spännande kanyon att uppleva. Stället jag kallar Monet-bron är en annan fin plats jag gärna åker till under guideturen.

Andra mål för cykelturerna är diabaskanterna vid Ramlaklev i närheten av Ljungstorp, och här bjuds man på en fantastisk utsikt över både Kinnekulle i väster, Hornborgasjön i söder, och hela Vallebygden med sitt skiftande kamelandskap.

Spännande naturupplevelser finns det gott om - gäller bara att hitta rätt stigar, något Camilla har koll på.
Spännande naturupplevelser finns det gott om - gäller bara att hitta rätt stigar, något Camilla har koll på. Foto: Roland Svensson

Allemansrätten gör det möjligt att cykla på stigar, små grusvägar och i naturen, dock inte vid vissa naturskyddsområden där förbud mot cykling kan råda.

– Vi möter både kossor och får ibland och det kan hända man får lyfta cykeln över staket eller trampa över en färist eller en stenmur. Att cykla i terräng är roligt och det jag gillar allra mest.

– Och kommer man till ett hinder, det kan vara några stenar, ska man inte tänka att det är just ett hinder. Tänk istället att det är en bro så går det lättare att köra över, en mental grej helt enkelt, menar Camilla.

Solen skiner - en perfekt dag för en tur på mountainbiken. Camilla cyklar året runt. ”Vintern är jättefin att cykla på”, säger hon.
Solen skiner - en perfekt dag för en tur på mountainbiken. Camilla cyklar året runt. ”Vintern är jättefin att cykla på”, säger hon. Foto: Roland Svensson
Camilla dundrar fram genom skogen på sin MTB.
Camilla dundrar fram genom skogen på sin MTB. Foto: Roland Svensson
Timén MTB erbjuder guidade cykelturer på västra Billingen.
Timén MTB erbjuder guidade cykelturer på västra Billingen. Foto: Roland Svensson
Vart är vi på väg? Möjligheterna är många med en tur runt Billingen.
Vart är vi på väg? Möjligheterna är många med en tur runt Billingen. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

BillingenCyklingFritid och livsstilLerdalaMountainbikeSemesterSkövdeTurism

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.