Hoppa till huvudinnehållet

Evelina och Peter har byggt sitt drömhus: ”Blandar gammalt med nytt”

Publicerad:
Välkomna hem till oss! Evelina Karlsson och hennes dotter Vilma stod redo med paraply denna regniga dag när NLT fick komma och hälsa på.
Välkomna hem till oss! Evelina Karlsson och hennes dotter Vilma stod redo med paraply denna regniga dag när NLT fick komma och hälsa på. Foto: Sören Turesson

Från ett tvärnej att bo ute i Vinninga – till ett husköp, rivning och husbygge.

Paret Peter Ottersten och Evelina Karlsson har byggt sitt drömhem och tänker bo där livet ut.

– Jag tror vi aldrig kommer känna oss klara. Det finns mycket som vi vill göra, säger Evelina när NLT hälsar på.

Ute i Vinninga bland åkrar, hästhagar och bondgårdar kör NLT in på en grusallé med stora träd på sidorna. Ett stort gult tvåvåningshus i en lantlig och klassisk stil möter oss när vi kör in och parkerar på den lilla gården.

Här bor paret Peter Ottersten, 33 år, och Evelina Karlsson, 30 år, tillsammans med sina två döttrar Vilma, 4 år, och Clara, två månader.

De har bott här sedan slutet av mars 2021 – men det var inte en självklarhet att de skulle bo härute.

Tvärtom.

– Evelina sa redan vid första dejten att hon aldrig skulle vilja bo i Vinninga. Så jag hade redan där och då gett upp hoppet om att flytta tillbaka hit, säger Peter och paret skrattar gott åt minnet.

Men man ska aldrig säga aldrig.

När grannen till Peters föräldrar ville sälja sitt hus var första tanken att hyra ut det till någon av de anställda i det familjeägda företaget Lunneberg. Men så gick Evelina och Peter där i trädgården och kikade. Då vände seglet.

Här ville hon bo.

Redan på första dejten sa Evelina att hon inte kunde tänka sig bo ute i Vinninga där Peter är uppvuxen. Men när paret besökte tomten ändrade hon sig.
Redan på första dejten sa Evelina att hon inte kunde tänka sig bo ute i Vinninga där Peter är uppvuxen. Men när paret besökte tomten ändrade hon sig. Foto: Sören Turesson

Renovera eller riva?

Paret köpte huset i april 2019. Fast då återstod en annan fråga – ska de renovera eller riva huset?

– Vi diskuterade länge hur vi skulle göra. Huset var i så pass dåligt skick så vi tog beslutet att riva det och bygga ett nytt. Så huset vi bor i nu ligger nästan exakt på samma plats som det gamla, berättar Peter.

Nästan ett år senare, i mars 2020, revs det gamla huset. Paret hade som mål att de skulle fira påsk i det nybyggda huset året efter och så blev det. I slutet av mars 2021 flyttade de in.

”Vi blandar väldigt mycket gammalt med nytt”, berättar Evelina om inredningen. På bilden ser man en kakelugn och dörrar som paret sparade från det gamla huset innan det revs i mars 2020.
”Vi blandar väldigt mycket gammalt med nytt”, berättar Evelina om inredningen. På bilden ser man en kakelugn och dörrar som paret sparade från det gamla huset innan det revs i mars 2020. Foto: Sören Turesson

Paret var överens om vilken stil de ville ha på huset, men att bygga ett hus är inte alltid det lättaste. Det är många val som ska göras och de berättar att de både har fått tänka om och rita om planlösningen under arbetsprocessen.

– Vi satt väldigt mycket med planlösning. Först tittar man på hur huset ska se ut, men sen inser man att det är själva planlösningen som styr. Trappen ritade vi om ett flertal gånger till exempel, berättar Peter.

Evelina fyller i:

– Sen har vi väldigt bra människor runtomkring oss och duktiga snickare som har påpekat saker för oss, för de själva kanske har gjort samma misstag tidigare. Vi har haft väldigt god hjälp för att det ska bli så som vi vill ha det.

Neutrala toner

Huset är parets tredje bostad tillsammans. Tidigare har de bott i lägenheter, som också präglades av den lantliga stilen blandat med det moderna.

– Den andra lägenheten köptes och totalrenoverades genom familjeföretaget. Det blev som ett nybygge och på så sätt var vi förberedda på själva byggprocessen när vi senare börja bygga på detta hus, säger Peter.

När vi frågar paret vem av dem som har sista ordet gällande inredning – är Peter blixtsnabb på att svara.

– Det är Evelina, säger han och paret skrattar.

– Ja så är det, men är det något som Peter inte tycker är fint eller inte tycker om så lyssnar jag på det. Det är ju också så att jag tycker ju detta med inredning är roligt, medan han inte kanske inte har ett lika stort intresse, säger Evelina.

”Vi satt väldigt mycket med planlösning. Först tittar man på hur huset ska se ut, men sen inser man att det är själva planlösningen som styr”, berättar Peter. På bilden syns paret sitta i vardagsrummet med utsikt över både trädgården och åkrar.
”Vi satt väldigt mycket med planlösning. Först tittar man på hur huset ska se ut, men sen inser man att det är själva planlösningen som styr”, berättar Peter. På bilden syns paret sitta i vardagsrummet med utsikt över både trädgården och åkrar. Foto: Sören Turesson

Inredningsintresset har hon haft länge, och hon finner inspiration bland annat från Pinterest och andra som hon tycker har fin stil hemma. Hon har även ett Instagramkonto där hon lägger upp bilder på sin inredning.

– Vi blandar väldigt mycket gammalt med nytt. Det är mycket beigt och neutrala toner och vi trivs väldigt bra i det. Sen kan man ju ta in mycket färg, till exempel kuddar, blommor, gardiner och så vidare. Vi satsade på en neutral bas för vi ville att det skulle hålla i flera år – så att man inte skulle tröttna på det, säger Evelina.

I grevens tid

I huset är det bland annat några lister och farstutrappan kvar som ska fixas. Sen har de planer kring trädgården – men det får ta sin tid berättar Evelina.

– Jag tror vi aldrig kommer känna oss klara. Det finns mycket som vi vill göra, och detta får vara ett livsprojekt, säger hon.

– Vi är väldigt glada att vi blev färdiga med huset, för hade vi inte varit färdiga nu hade det nog aldrig blivit klart, berättar Peter.

”Vi satsade på en neutral bas för vi ville att det skulle hålla i flera år – så att man inte skulle tröttna på det”, säger Evelina. På bilden syns charmtrollet Vilma stå vid öppningen till vardagsrummet.
”Vi satsade på en neutral bas för vi ville att det skulle hålla i flera år – så att man inte skulle tröttna på det”, säger Evelina. På bilden syns charmtrollet Vilma stå vid öppningen till vardagsrummet. Foto: Sören Turesson

Huset byggde de precis i rätt tid. De drabbades inte av de dyra kostnaderna på byggmaterial – varken under pandemin eller den rådande lågkonjunkturen.

– Det var verkligen i grevens tid, säger Evelina.

– Jag ville vänta, men idag är jag väldigt glad att vi inte gjorde det. Det hade inte gått, säger Peter.

Har det funnits en rädsla att ”fasen vi kanske ångrar oss om ett halvår”?

– Jo så är det, vi vill ju bo här tills vi blir riktigt gamla och då vill man ju ändå går in för varje detalj och känna att vi båda la ner väldigt mycket tid. Att det verkligen blir som vi har tänkt oss, säger Evelina.

– Det är ingenting vi ångrar, säger Peter.

Peter och Evelinas fem bästa tips

Vad du ska tänka på innan du börjar bygga hus:

1. Börja planeringen så tidigt som möjligt, gå igenom i detaljnivå.

2. Ha en tidig dialog med de hantverkare man tänkt använda sig utav.

3. Ha en ungefärlig bild på hur man ska möblera rummen när man ritar upp huset.

4. Det är viktigt att planera belysningen tidigt i processen.

5. Vi har valt mycket neutrala färger, som kök, badrum, tapeter för att skapa ett tidlöst hem. Då kan man tillsätta färg i inredningsdetaljer istället.

Evelina tillsammans med dottern Vilma i glasverandan som man möts av när man åker in mot den lilla gården på grusallén.
Evelina tillsammans med dottern Vilma i glasverandan som man möts av när man åker in mot den lilla gården på grusallén. Foto: Sören Turesson
I hallen möts man av en stor och rymlig tvättstuga. Här har man blandat modernt med lantliga detaljer.
I hallen möts man av en stor och rymlig tvättstuga. Här har man blandat modernt med lantliga detaljer. Foto: Sören Turesson
Claras framtida sovrum är inrett med jordnära färger.
Claras framtida sovrum är inrett med jordnära färger. Foto: Sören Turesson
Vilma visar stolt upp sitt rum för NLT:s fotograf.
Vilma visar stolt upp sitt rum för NLT:s fotograf. Foto: Sören Turesson
En majestätisk kristallkrona hänger vackert uppe på andra våningen vid trappuppgången. I fönstret har man utsikt över allén.
En majestätisk kristallkrona hänger vackert uppe på andra våningen vid trappuppgången. I fönstret har man utsikt över allén. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

Bostad och byggenHus och hemInredningLägenheterPinterestTrädgårdVinninga

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.