Hoppa till huvudinnehållet

Efter uppmärksammade beskedet – Oscar Stenström åkte hem till Skövde

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
”Mitt uppdrag var att komma fram till ett avlat med Turkiet och i och med att det blev klart vid Nato-mötet i Vilnius att Turkiet i höst ska godkänna Sverige som medlem, är också mitt uppdrag slutfört” säger Oscar Stenström. Här ses han på en bild från en pressbriefing i våras tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M).
”Mitt uppdrag var att komma fram till ett avlat med Turkiet och i och med att det blev klart vid Nato-mötet i Vilnius att Turkiet i höst ska godkänna Sverige som medlem, är också mitt uppdrag slutfört” säger Oscar Stenström. Här ses han på en bild från en pressbriefing i våras tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Sandberg / TT

Han har varit i händelsernas centrum under den svenska Nato-processen och när det på måndagen stod klart att han slutar det arbetet fanns hans namn återigen i rubrikerna. Då åkte Oscar Stenström till hemstaden Skövde på semester. ”Det blir en tur till London med dottern också” säger Oscar som snart börjar jobba som rådgivare åt kände näringslivstoppen Marcus Wallenberg.

Alla som följt nyheterna det senaste året har inte kunnat undgå Oscar Stenström som arbetat för regeringen och varit Sveriges chefsförhandlare i Nato-processen. Lika lugn och trygg som han verkat i intervjuer i media där han beskrivit förhandlingarna med Turkiet och president Erdogan är han också nu när det blivit känt att han lämnar arbetet.

– Mitt uppdrag var att komma fram till ett avtal med Turkiet och i och med att det blev klart vid Nato-mötet i Vilnius i juli, att Turkiet i höst ska godkänna Sverige som medlem, är också mitt uppdrag slutfört. Och mitt förordnande upphör, ingen dramatik i det, säger 48-årige Oscar Stenström som i måndags kväll med sin ena dotter (Oscar är gift och har två döttrar) anlände med tåg till Skövde för att besöka sina föräldrar.

Stenström lämnar posten som Sveriges Natoförhandlare

Londonresa med dottern

När han ringer SLA någon dag senare befinner han sig vid föräldrarnas sommarbostad på Kållandsö, det har blivit en tur till båtbryggan för att kontrollera båten i det annalkande ovädret och kanske har han också hjälpt till att baka den blåbärspaj som Mariestadsbon Urban Ahlin, Sveriges nya ambassadör i USA, ska bjudas på när han kommer förbi.

Corona utmanar ambassadören i Chile

Oscar hinner vila upp sig i några dagar i hemtrakterna, men redan under torsdagen väntar en ny resa.

– Jag hade lovat dottern att åka med henne till London i några dagar när hon fyllde 13, vilket hon gjorde i januari, men då kom lite annat emellan, koranbränningar och reaktioner från Turkiet på det som vi fick hantera. Men nu ska resan bli av.

”Fantastiskt spännande”

Den 1 september väntar ett nytt uppdrag för Oscar – han ska bli rådgivare till kusinerna Wallenberg inom Wallenberg Invest AB. Han har begärt tjänstledigt från sin tjänst på utrikesdepartementet.

– Framför allt kommer jag att arbeta med Marcus Wallenberg och jag ser fram emot detta nya kapitel otroligt mycket. Det blir en utmaning men jag ser också likheter med mina tidigare statliga uppdrag, det handlar mycket om hållbarhet, utveckling och innovation. Primärt kommer mitt uppdrag att handla om transatlantiskt samarbete.

För Oscar som en gång i tiden gick natur på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde och sedan läste till civilingenjör på Chalmers kommer erbjudandet från Wallenberg lägligt.

– Jag har själv tänkt att jag någon gång ska jobba inom det privata näringslivet, att nu få bli en del av denna industrisfär känns fantastiskt spännande. Jag har ju också arbetat som statssekreterare åt Mikael Damberg på näringsdepartementet mellan 2014 och 2018, åren innan jag blev ambassadör i Chile, det var otroligt roliga år. Jag tror att jag fått frågan från Wallenberg just för att jag befunnit mig i den internationella hetluften som Nato-förhandlare.

Förhandlingarna avbröts

Att förhandla med Turkiet och president Erdogan har i vart fall för alla utomstående tett sig som en svår, nästan, omöjlig uppgift. Oscar beskriver förhandlingarna på ett annat sätt.

– När man är mitt i det är det inte lika dramatiskt. Vi har haft att fokusera på tre frågor: Sveriges terrorlagstiftning, bekämpandet av terror och den svenska vapenlagstiftningen. Förhandlingarna har hela tiden gått framåt, men visst har arbetet också stannat av på grund av ”externa” faktorer.

Då menar han koranbränning som ledde till att förhandlingarna avbröts.

– Det var givetvis frustrerande, men vi hade en resa att göra och den har vi nu gjort.

Oscar Stenström har haft många uppdrag under sin karriär. Den här bilden togs 2002 när han i sin roll som Socialdemokraternas internationelle sekreterare berättade om Mellanösternkrisen för Komvuxelever i Skövde.
Oscar Stenström har haft många uppdrag under sin karriär. Den här bilden togs 2002 när han i sin roll som Socialdemokraternas internationelle sekreterare berättade om Mellanösternkrisen för Komvuxelever i Skövde. Foto: Roland Svensson/Arkiv

”Annat värdefullt”

Han ser tillbaka på Nato-förhandlingarna och ser då också att de gett mer än ett löfte till Sverige om att få bli Nato-medlem.

– Vi har fått annat värdefullt med oss. Jag tänker på att det varit bra för vår inre säkerhet med tanke på den grova brottsligheten. Många kriminella i Sverige, och det är inte bara den Kurdiska räven, har ju valt Turkiet som tillflyktsort. De ser många fördelar med det. Det är lätt att ta sig dit, många har anknytning till landet och kan hålla sig undan den svenska rättvisan där. I Nato-samtalen har polismyndigheterna i Sverige och Turkiet kommit närmare varandra, samarbetet har stärkts.

Skövdebördige Stenström Natoförhandlade: ”Känner en enorm stolthet”

Fullmäktige som 19-åring

Stenström valdes redan 1994, som 19-åring, in i Skövde kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

Han har under sin karriär varit verksam som statssekreterare för bland andra Magdalena Andersson, Mikael Damberg, Stefan Löfven, Mona Sahlin och Margot Wallström.

Han har också varit Sveriges ambassadör i Chile, han kallades hem från sin ambassadörspost för att delta i Nato-förhandlingarna.

Artikeltaggar

ChalmersKommunfullmäktigeLondonMarcus WallenbergNatoOscar StenströmPolitikResorSemesterSkövdeSocialdemokraternaTurkiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.