Hoppa till huvudinnehållet

Fråga våra grannländer om hur Nato fungerar

Publicerad:
När Putin angrep Ukraina, som var oskyddat av Nato, förstod till sist även Sverige att det nu var dags att tänka om, säger Göran Johansson i insändaren.
När Putin angrep Ukraina, som var oskyddat av Nato, förstod till sist även Sverige att det nu var dags att tänka om, säger Göran Johansson i insändaren.

Replik Lars Emnéus, Skövde(7/8 SLA)

”Det finns anledning att svenska folket börjar att fråga sig vad man har gett sig in på” skriver Lars. Javisst, det gör svenska folket alltid. Vi har gett oss in på det som Norge , Danmark och nu Finland gjorde efter att de hade befriats efter krig, det senare landet alldeles nyligen. Vi har sluppit krig, men det har inte berott på alliansfrihet utan på att Sovjet trots alla sina brister höll avtal. Två alliansfria länder godtogs som lika låg hotnivå som öststaternas buffert till Sovjets gräns mot Nato.

Allt ändrades när rövarhövdingen Putin 2013 började en expansiv politik och förklarade Finland, norra Sverige, Baltikum, Polen, och Ukraina som intresseområden där rysk överhöghet skulle råda. Hela säkerhetsordningen byttes ut mot terrorkungen Putins egna krav. När han så angrep Ukraina, som var oskyddat av Nato, förstod till sist även Sverige att det nu var dags att tänka om. Vår armé var bantad till fotknölarna, så vi fick snällt be om säkerhetsgarantier från våra grannar. Det är nu dags att ställa upp med egen armé till hjälp åt våra fränder när det behövs. Det naturligaste är att göra det genom deras egen organisation, nämligen Nato.

Lars Emnéus upprepar med en dåres envishet sina tvivel på att vi ska kunna hantera det som våra kära grannar hanterat sen andra världskriget. Kanske Sveriges gloria som fredsivrare bleknar något, men den har nog mest funnits i Lars fantasi.

Göran Johansson

Artikeltaggar

Andra världskrigetAvtalBristerDanmarkFinlandNatoPolitikUkraina

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.