Hoppa till huvudinnehållet

Tuff Cykelvasa: ”Jag var helt förstörd”

Publicerad:
Reporter Erica Augustsson
Erica Augustsson
erica.augustsson@sla.se
Viktor Henrysson lyckades inte upprepa bedriften från förra året när han blev tvåa i Cykelvasan. I år körde han in som 29:a efter en tuff tävling.
Viktor Henrysson lyckades inte upprepa bedriften från förra året när han blev tvåa i Cykelvasan. I år körde han in som 29:a efter en tuff tävling. Foto: Erica Augustsson

Det blev en grisig resa i fäders spår mellan Sälen och Mora. Fjolårstvåan Viktor Henrysson hängde med länge, men lyckades inte komma i närheten av att upprepa bedriften från i fjol.

– Det kändes väldigt tråkigt att släppa, men jag hade inte mer att ge, säger Henrysson som blev 29:a.

Höga vattenflöden i Dalarna den senaste tiden bäddade för en utmanande Cykelvasa på 96 kilometer från Sälen till Mora. Och nog blev det en riktig kamp för många.

– Det här är den tuffaste Cykelvasan jag har kört. Det var riktigt hårt, säger Viktor Henrysson.

Förra året stod Skövdebaserade Träningskonsultens cyklist i centrum när han tillsammans med då segrande Serneke Allebikes Emil Lindgren gick loss och blev tvåa.

Förhoppningen fanns om att göra något liknande i år, men så blev det inte.

– Det kändes bra fram till Lundbäcksbackarna (med cirka 30 kilometer kvar). Dit var jag med och kände mig pigg, men när vi gick upp i backen och det sattes fart i klungan, då orkade jag inte. Då var jag helt förstörd. Det var vidrigt, säger Henrysson.

Viktor Henrysson
Viktor Henrysson Foto: Erica Augustsson

Och tidigare hade istället en annan duo redan seglat iväg: norrmannen Kristian Klevgård och Allebikes Richard Larsén.

Den sistnämnde hämtades in av jagande klunga medan norrmannen ensam kunde köra in som överlägsen segrare i Mora på tiden 2.51,31.

Knappt åtta minuter senare korsade Viktor Henrysson mållinjen som 29:e man.

Hur är känslan nu, när du vet vad du lyckades med ifjol?

– Det kändes väldigt tråkigt att släppa i Lundbäcksbacken, men jag hade inte mer att ge. Det kändes jättebra fram till dess och tanken var att försöka rycka efter backen, så som jag gjorde förra året, men jag hade inget mer att ge där tyvärr, säger Henrysson i målfållan.

Punktering för Norén

Två minuter – och fem placeringar – före Henrysson rullade Skövdecyklisten Johan Norén, tävlandes för Serneke Allebike i mål med ett platt bakdäck.

– Jag märkte att däcket började bli mjukt i slutet, och sedan kraschade jag också när det var en framför mig som gick omkull med kanske två kilometer kvar. Men jag hade nog inte kunnat vara med och spurta ändå, med tanke på att det var så lite luft kvar i däcket redan innan kraschen, säger Norén som annars satt med länge i den jagande klungan.

Johan Norén rullade över mållinjen med ett platt bakdäck.
Johan Norén rullade över mållinjen med ett platt bakdäck. Foto: Erica Augustsson

– Norrmannen (segrande Kristian Klevgård) fick en rätt stor lucka och det var svårt att köra in. Det blev lite stolpe ut tyvärr, och sedan passade det inte riktigt mig när det var så här lerigt heller...

Det blev dubbelt norskt på herrpallen där segrande Kristian Klevgård följdes av landsmannen Östen Brovold Midtsundstad. Förste svensk blev Hugo Forssell på tredje plats.

På damsidan kunde Amanda Bohlin briljera in i mål efter att ha gått iväg själv i en utbrytning i samband med spurtpriset i Evertsberg. Tvåa blev Clara Lundmark, följd av norskan Hildegunn Gjertrud Hovdenak.

Artikeltaggar

Mountainbike

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.