Hoppa till huvudinnehållet

Vädret hotar böndernas skördar: ”Mycket tuffare läge”

Publicerad:
Fredrik Esaac
fredrik.esaac@sla.se
Hans Lindström på Böja stommens lantbruk menar att det har varit en regnig start på skörden.
Hans Lindström på Böja stommens lantbruk menar att det har varit en regnig start på skörden. Foto: Fredrik Esaac

En hel del nederbörd under den senaste tiden har skapat oro bland bönderna. Den stora delen regn och bristen på sol och högtryck påverkar skörden negativt.

– Det går lite långsamt eftersom vi haft för lite uppehållsväder, säger Hans Lindström på Böja stommen lantbruk.

Sommarregnet som bara fortsätter att komma fördröjer skörden och leder till att spannmålet tappar sin kvalitet. Förutom det leder regnet även till att bärigheten i marken blir sämre, och då blir det svårare att köra ut med maskinerna. Hans Lindström är en av bönderna som är orolig över hur skörden påverkas av regnet.

– Det går lite långsamt eftersom vi har haft för lite uppehållsväder, det har varit en väldigt regnig start på skörden. Vi har lyckats skörda våran raps och börjat på lite höstvete, men det mesta av skörden står fortfarande kvar på fält, säger han.

Såg ni det komma?

– Vi hade inte förväntat oss detta, det är ett bra mycket tuffare läge än normalt. På så sätt att det nu har kommit så mycket regn, så bärighet på marken har även den blivit sämre så det blir ännu svårare att komma ut med maskinerna på vissa ställen.

På Böja stommens lantbruk fanns det många fina skördar kvar.
På Böja stommens lantbruk fanns det många fina skördar kvar. Foto: Fredrik Esaac

Står och väger

När mogen spannmål står länge i skörd tappar den så småningom sin kvalitet, med kvaliteten sjunker även ersättningen man kan få för det. Är det av bra kvalitet så duger det bra till livsmedel, men om den är sämre och falltalet är borta kan det duga för foder och i värsta fall energi.

– För vårt höstvete står det just nu och väger, de tål inte speciellt mycket mer regn och dåligt väder innan vi tappar kvaliteten. Pratar man om tidiga grödor som råg och och tidigt vete som varit moget länge så kan kvaliteten redan vara borta, säger Hans.

Hans visade hur bra spannmål såg ut.
Hans visade hur bra spannmål såg ut. Foto: Fredrik Esaac

Sol ett behov

När man sår vill man gärna har blandat väder med både sol och regn. När det kommer till att skörda menar Hans att det mest optimala vädret då är sol och torka.

– Just under skörden vill man ju ha sol och ett starkt högtryck, sen när vi sår och etablerar nästa års gröda kan vi gärna ha blandat väder. Om det är det sämsta året vet vi inte riktigt än, vi har fina skördar som vi fortfarande kan ta. Det varierar väldigt mycket i Skaraborg, vissa har haft mer tur med vädret och vissa sämre, säger hans.

Vissa delar var bättre och vissa sämre.
Vissa delar var bättre och vissa sämre. Foto: Fredrik Esaac

Stor risk

Inför varje säsong investerar lantbruken pengar för att få en stor skörd för att sedan förhoppningsvis gå i vinst. Detta året ser det annorlunda ut jämfört med tidigare år. Kostnaderna har stigit och energin blivit dyrare. Detta ihop med att man har investerat för säsongen kan det sluta sämre ekonomiskt ifall skörden fortsätter drabbas negativt.

– De insatsvaror som vi har satsat med för att få fram en stor skörd med har varit exceptionellt dyra under denna säsong. Så det är mycket pengar som är satsat på grödorna och får vi nu inte hem dom i kombination med att vi har dyra insatsvaror och hög ränta så kan det bli tufft ekonomiskt för lantbruket, det är stor risk i år om man jämför med andra år. Vi ger inte upp, vi får vara glada att vi får mer vallfoder i det regniga vädret, säger Hans.

Trots den regniga starten så ger de inte upp och försöker tänka på det positiva.
Trots den regniga starten så ger de inte upp och försöker tänka på det positiva. Foto: Fredrik Esaac

Artikeltaggar

LantbrukMat och dryckVäder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.