Hoppa till huvudinnehållet

”Det är helt okej att bli arg”

Publicerad:
”Vi lever i en sekulär stat där vi har oerhört stor frihet att tro (eller inte tro) på vad som helst” skriver signaturen Johan i insändaren.
”Vi lever i en sekulär stat där vi har oerhört stor frihet att tro (eller inte tro) på vad som helst” skriver signaturen Johan i insändaren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar till Göran Johansson i SLA 15/8

Tack för ett sansat och genomtänkt svar.

Lagarna som behövs finns precis som du säger redan på plats, de skyddar oss mot människor som använder våld och hot. Vi behöver inte lagstifta mot saker som gör andra människor arga, det är helt okej att bli arg men man får helt enkelt avhålla sig från våld eller hot om våld.

Naturligtvis kan det ha sagts och gjorts saker vid bokbränningar som till exempel hot och uppmaning till våld mot utövarna av en religion och i så fall finns det förstås anledning att börja titta på hets mot folkgrupp. Men, så länge det handlar om att efter att ha sökt och beviljats tillstånd att elda upp papper (för personerna i fråga är det just ett papper, inget mer) så handlar det om att kritisera en religion, något som är (och måste få vara) fullt tillåtet.

Att genom lagstiftning slå fast att vissa föremål skulle vara ”heliga” (för alla, inte bara utövare av den specifika religionen) är en spikrak färd ut på det sluttande planet, då har vi visat att hot lönar sig. Vad kommer man vara ”arg” på nästa gång? Människors klädsel? Sexuell läggning? Vad man får äta?

Vi lever i en sekulär stat där vi har oerhört stor frihet att tro (eller inte tro) på vad som helst. Att utsättas för ofrivillig påverkan av religion är något som under lång tid skalats bort i vårt land och jag kan inte se att det varit till någon nackdel för Sverige jämfört med länder som har gått en annan väg.

Något som vore klädsamt är ju om religiösa ledare, medicinmän, kloka gummor, druider eller vad de än kallas kunde uppmana sina följare att faktiskt välja att reagera på annat sätt än med krav på ”hämnd” och ”straff”. Om nu någon gud har förtörnats av denna ”hädelse” borde en sann troende kunna lita på sin gud och låta eventuella bestraffningar skötas av denna gudom.

Johan

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEtik och religionGudHets mot folkgruppLagstiftningTillstånd

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.