Hoppa till huvudinnehållet

Klubbmästerskap i agility: ”Det ska lekas in”

Publicerad:
Hundar i alla storlekar kan tävla i agility.
Hundar i alla storlekar kan tävla i agility. Foto: Elof Johansson

Det var full fart under onsdagskvällens klubbmästerskap i agility hos Tibro Brukshundklubb. Totalt deltog nio hundekipage i fyra olika storleksklasser.

Agility är en hundsport där hunden skall springa en hinderbana och ta alla hindren i rätt följd och på rätt sätt. Vid tävlingar går det på tid också, men det gäller att inte tappa noggrannheten. Sporten kom till Sverige från England 1985 och har sedan dess vuxit och blivit en sport med nationellt utövande. I Sverige tävlar hundarna i fem olika storleksklasser: X-small, small, medium, large och x-large. Vilken klass hunden tävlar i beror på vilken mankhöjd det är på hunden.

Kondition lika viktigt hos föraren

De hinder som ingick i agility under onsdagskvällen var balansera på gungbräda, springa genom tunnlar, slalom, flera hopphinder, viadukt och ta sig över en hög V-formad ställning. Sporten går ut på att så fort som möjligt forcera en hinderbana med så få fel som möjligt.

 • Doris visade upp sin koncentrationsförmåga.
  Doris visade upp sin koncentrationsförmåga. Foto: Elof Johansson
 • Hunden Dixie med matte Maria Liimatainen.
  Hunden Dixie med matte Maria Liimatainen. Foto: Elof Johansson
 • Dixie vann storleksklassen small.
  Dixie vann storleksklassen small. Foto: Elof Johansson
 • Kivi var ivrig att komma iväg.
  Kivi var ivrig att komma iväg. Foto: Elof Johansson

Den hund som har minst fel och snabbast tid vinner. Vid vägran över ett hinder blir det minuspoäng och vid flera sådana blir ekipaget diskat. Domaren ritar banan och den ser olika ut för varje gång. Kvällens tävling innehöll 19 olika hinder med en längd på cirka 170 meter. Det vill till att även hundföraren har bra kondition som måste följa hunden runt banan och styra hunden över hindren med kommandon.

”Viktigt att belöna sin hund”

Hundarna gillar tydligen aktiviteterna för de var väldigt ivriga att få komma iväg innan föraren kallade på dem, en del sprang banan många varv, kanske var det belöningen efteråt som var drivkraften.

– Det tar många timmar att lära sin hund att verkligen lyda alla kommandon och det måste börja redan när hunden är valp. Det ska lekas in så det blir skojigt, viktigt att sedan belöna sin hund hela tiden, sade Malin Svensson, en av deltagarna.

Vinnarna i respektive klass, i storleksordning: Evy Kråklind och Doris (x-small), Maria Liimatainen och Dixie (small), Peter Björk och Ghibli (medium), Anna-Lena Holm och Tindra (large).
Vinnarna i respektive klass, i storleksordning: Evy Kråklind och Doris (x-small), Maria Liimatainen och Dixie (small), Peter Björk och Ghibli (medium), Anna-Lena Holm och Tindra (large). Foto: Tibro Brukshundklubb

– Vi är omkring 120 medlemmar i klubben som träffas regelbundet. Vi har kurser och aktiviteter och en del tävlingsverksamhet, sade en av instruktörerna och fortsatte:

– Nästa tävling är den 23 augusti och är en tävling i rallylydnad, vilken också är ett klubbmästerskap som räknas samman med dagens tävling.

Artikeltaggar

AgilityHundsportHörnebo

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.