Hoppa till huvudinnehållet

Var lugn: Situationen är inte ny och Sverige står inte ensamt

Publicerad:
Säkerhetspolischef Charlotte von Essen, statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige.
Säkerhetspolischef Charlotte von Essen, statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT

Säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån från en trea till en fyra. Det innebär att hotet är högt och att Säkerhetspolisen bedömer att det finns aktörer med både avsikt och förmåga att begå terrordåd i Sverige (SR 17/8). Det är ett besked som nog inte överraskar någon. Sverige har varit i blickpunkten för islamister under hela våren och olika påverkanskampanjer som utmålar Sverige som muslimfientligt har avlöst varandra. Hatet och hoten har strömmat in. Nu senast från självaste Al-qaida (SVT 15/8).

Hur bör man som svensk medborgare reagera? På presskonferensen talade Säkerhetspolisens företrädare om att vara vaksam men fortsätta som vanligt. Terrorforskaren Magnus Ranstorp, vid Försvarshögskolan, sammanfattade det som ”business as usual”.

Det finns faktiskt goda skäl till att inte hetsa upp sig. Situationen är förvisso allvarligare än tidigare men den är inte ny. Terrorhotnivån var på en fyra också år 2016 och Sverige har tidigare utsatts för terrordåd och försök till terrordåd. Rahmat Akilov mördade fem människor på Drottninggatan 2017. Taimour Abdulwahab hade kunnat ställa till blodbad på samma gata år 2010 om han inte sprängt sig själv av misstag. Konstnären Lars Vilks utsattes för flera mordförsök. Hur många planerade dåd som hejdats av egen eller andra länders säkerhetstjänster kan vi bara spekulera kring. Kort sagt: islamisthotet är inte nytt. Vi lever redan under det.

Det är en situation vi inte är ensamma om. De flesta västeuropeiska länder har varit mer drabbade än Sverige. Framför allt gäller det Storbritannien och Frankrike men små länder har inte gått i fria. I Norden har Danmark och Norge också haft sina islamistiska attentat.

Det är förstås inte heller bara människor i västvärlden som tvingas att leva med rädsla för islamismen. bland talar vi i Sverige oaktsamt om att det skulle vara ”den muslimska världen” som vill oss illa. Men de flesta offer för islamismen finns i just dessa länder. Det räcker med att gå in på sociala medier och se vad som dagligen händer i Iran. Kvinnor – men också män – gör motstånd och kritiserar öppet den islamska teokratin där. De riskerar att fängslas, misshandlas eller avrättas. De är en del av den muslimska världen men i striden om yttrandefrihet står de på samma sida som oss.

Vi kan också påminna oss om att Sverige har starka vänner i kampen mot islamism. Om man inte litar på den svenska säkerhetspolisens kompetens kan man trösta sig med att underrättelsearbete idag är ett internationellt lagspel där Sverige samarbetar med länder som USA och Storbritannien, med resurser och lång erfarenhet av att hantera terrorhot. Sådant internationellt utbyte har tidigare lett till att terrorister kunnat gripas i Sverige.

Inte minst bör vi komma ihåg att terroristerna vill att vi ska vara rädda. De vill att vi ska överge våra sätt att leva och ändra våra lagar. Det mest beslutsamma och modiga svaret på islamisternas hot är därför att fortsätta som vanligt. Eller som britterna sa under Blitzen: Keep calm and carry on.

Mathias Bred/ SNB

Brödtext här...

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDanmarkFörsvarshögskolanLars VilksMagnus RanstorpMathias BredMordförsökNorgeSociala medierStorbritannienSVTSäkerhetspolisenTerrordådYttrandefrihet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.