Hoppa till huvudinnehållet

Vill förenkla möjligheterna till aktiva transporter

Publicerad:
Samtliga kommuner i Skaraborg har erbjudits att delta i studien.
Samtliga kommuner i Skaraborg har erbjudits att delta i studien. Foto: Bertil Ericson / TT

Under de kommande två åren genomförs ett forskningsprojekt mellan Högskolan i Skövde och Västra Götalandsregionen. Syftet är att förenkla aktiva transporter i Skaraborg.

Högskolan i Skövde och Västra Götalandsregionen genomför under 2023 och 2024 ett gemensamt forskningsprojekt finansierat av Formas.

– En av folkhälsans stora utmaningar är att skapa förutsättningar för en hållbar livsstil. Inaktivitet och stillasittande har ökat i befolkningen och vi transporterar oss mer i bil än tidigare. Detta medför negativa konsekvenser på såväl hälsan som på miljön, säger projektledaren Jessica Karlgren, verksamhetschef för Folkhälsa och social hållbarhet Skaraborg i ett pressmeddelande.

Inom projektet vill man undersöka hur människor i Skaraborg aktivt förflyttar sig aktivt till skola, arbete eller vardagliga aktiviteter.

Enkäter och fokusgrupper

Samtliga kommuner i Skaraborg har erbjudits att delta i studien. Deltagandet sker frivilligt för alla invånare i Skaraborg från 10 års ålder och uppåt via digitala enkäter. De kommuner som bedöms ha ett väl utbyggt cykel- och gångvägnät erbjuds ett mer fördjupat deltagande. Detta är medverkan i fokusgrupper eller enskilda intervjuer.

– Resultatet ska bli ett strategiskt policydokument om aktiv transport i landsbygdskommuner, vilket förväntas kunna presenteras under hösten 2024, säger Karlgren.

Artikeltaggar

FolkhälsaLivsstilSkaraborgSkövdeStudierTrafikTransportVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.