Hoppa till huvudinnehållet

Sterilcentralen föreslås flyttas från Lidköping till Skövde: ”Något som utreds”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Det är oerhört viktigt med sterila instrument vid till exempel en höftoperation. Nu utreds möjligheten att låta alla instrument rengöras i Skövde. Därmed skulle sterilcentralen i Lidköping läggas ner.
Det är oerhört viktigt med sterila instrument vid till exempel en höftoperation. Nu utreds möjligheten att låta alla instrument rengöras i Skövde. Därmed skulle sterilcentralen i Lidköping läggas ner. Foto: Thomas Kühnel

Sterilcentralerna i Lidköping och Falköping kan komma att flyttas till de nybyggda lokalerna i Skövde. Sjukhusdirektör Stellan Ahlström har gett ett utredningsuppdrag till verksamheten.

Men personalen i Lidköping menar att en sådan flytt skulle äventyra patientsäkerheten.

På sterilcentralen vid Skaraborgs sjukhus i Lidköping steriliserar man alla instrument som används i samband med kirurgiska ingrepp.

I ett led att spara pengar så vänder Stellan Ahlström på alla stenar. Nu har han gett ett uppdrag till den verksamhetschef som har sterilcentralen i Lidköping på sitt bord, att utreda möjligheten till att flytta över hela centralen till Skövde.

– Men beslutet är ännu inte fattat, säger han.

I Skövde ska nya lokaler för sterilcentralen snart tas i bruk i samband med att man flyttar in i sjukhusets stora så kallade akutblock som ska invigas i höst.

– Vi vill se över om vi kan koncentrera våra steriltekniska enheter till Skövde. Den nya sterilcentralen har kapacitet att ta emot hela vårt sterilflöde, säger Stellan Ahlström.

Tanken är förändringen ska kunna spara pengar.

På sterilcentralen i Lidköping steriliserar man alla instrument som används i samband med kirurgiska ingrepp
På sterilcentralen i Lidköping steriliserar man alla instrument som används i samband med kirurgiska ingrepp Foto: Thomas Kühnel

Stellan Ahlström förklarar att besparingar kan ligga i att utrustningen för att sterilsera är mycket dyr.

– Vi undviker framtida kostnader med nyinvesteringar när utrustning behöver bytas ut. Det är också en väldigt tajt sektor med steriltekniker. Det är svårt att kompetensförsörja och vi är sårbara med små enheter. Kompetensförsörjningen kan bli mer robust om vi kan koncentrera den till Skövde.

Utreder logistik

Nu ska det först utredas om det kan finnas en logistisk plan för att kunna försörja alla operationsenheter i Skövde, Lidköping och Falköping, på ett och samma ställe. Redan i dag finns det transporter ett par gånger om dagen mellan de olika sjukhusen, med olika typer av produkter.

Erica Lidholm är steriltekniker på sjukhuset i Lidköping och är kritisk till förslaget. Hon menar att patientsäkerheten äventyras.

– Det är inte säkert att instrumenten till en operation kommer att finnas i Lidköping när de behövs.

Kanske är de då på vägen mellan Lidköping och Skövde.

Sterilcentralen kan komma att flyttas från Lidköping till Skövde.
Sterilcentralen kan komma att flyttas från Lidköping till Skövde. Foto: Thomas Kühnel

Vilka operationer?

Erica Lidholm är inte säker på vad de ska kunna operera på sjukhuset i Lidköping om den här förändringen går igenom.

– Det har pratats om Lidköping som ett protescentrum, men det kommer inte att gå att genomföra i så fall, menar hon.

Det går åt många instrument till en höft- eller knäoperation och om de ska transportera utrustningen till Skövde efter varje användning, så behöver de ha fler uppsättningar.

Enligt Erica Lidholm kommer det att kosta mycket pengar. Instrumenten är dyra att köpa in. Hon menar att om instrumenten skickas till Skövde så kan det komma att bli svårt att få dem tillbaka i tid för nästa operation.

– Redan nu får vi ofta snabba på. Vi har bara en uppsättning av vissa grejer. Det kommer att bli extrema mängder med instrument som kommer att behöva transporteras fram och tillbaka mellan Skövde och Lidköping. Det känns ogenomförbart, menar hon.

Personalen flyttar inte

Nu har verksamheten i Lidköping uppdraget att räkna på kostnaderna för de olika alternativen, som de sedan ska redovisa till Stellan Ahlström.

Om Stellan Ahlström fattar beslut om att flytta verksamheten och de fyra i personalen i Lidköping erbjuds att följa med, så kommer enligt Erica Lidholm samtliga att tacka nej.

– Vi kommer inte att flytta med.

Artikeltaggar

FalköpingLidköpingPatientsäkerhetSjukhusSkaraborgs sjukhusSkövdeStellan AhlströmTransportVårdVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.