Hoppa till huvudinnehållet

De säljer överbliven mat för en billig peng: ”Slängde ganska mycket”

Publicerad:
Reporter Josefine Hektor
Josefine Hektor
josefine.hektor@sla.se
”För vår del är det jättebra eftersom det annars är mycket pengar som försvinner i soporna. Att packa kassarna går av bara farten”, säger Susanna Ly, restaurangchef på Chili & Wok i Skövde.
”För vår del är det jättebra eftersom det annars är mycket pengar som försvinner i soporna. Att packa kassarna går av bara farten”, säger Susanna Ly, restaurangchef på Chili & Wok i Skövde. Foto: Josefine Hektor

Chili & Wok är en av sju ställen som hittills har anslutit sig till matsvinns-appen To good to go i Skövde. Där säljer de överbliven mat som annars skulle ha hamnat i soporna till ett lägre pris.

– Vi slängde ganska mycket mat eftersom vi har buffé och det kändes alltid så tråkigt, säger restaurangchef Susanna Ly.

Konceptet går ut på att kunderna kan reservera en överraskningskasse hos någon av butikerna eller restaurangerna som är anslutna till appen. Innehållet varierar beroende på vad som blir över från dag till dag.

– Det är en win-win-lösning där våra partners som inte vill slänga maten de köpt in, producerat eller lagat ges möjlighet att tömma hyllorna och få betalt för sista brödbiten. Samtidigt betalar kunderna endast en tredjedel av det ursprungligt priset, vilket uppskattas i tider av inflation och höga matpriser, säger To good to go:s Sverigechef Sofia Edholm.

Trinh Luong på Chili & Wok håller på att packa i ordning dagens överraskningskassar,
Trinh Luong på Chili & Wok håller på att packa i ordning dagens överraskningskassar, Foto: Josefine Hektor

Räddar 800 kilo mat

Kassen hämtas sedan upp på stället runt stängning och enligt To good to go har kassarna räddat i snitt runt 800 kilo mat i månaden i Skövde det senaste halvåret.

– Vi har sett att i stort sett all mat som läggs ut i er region räddas, så det märks att [Skaraborg red.anm] är en trakt där intresset är stort för att rädda mat, säger Sofia Edholm.

Chili & Wok i Elins Esplanad är en av aktörerna i Skövde som sedan ett år tillbaka är anslutna till appen.

– Vi slängde ganska mycket mat eftersom vi har buffé och det kändes alltid så tråkigt. Tidigare gav vi det till Svenska kyrkan, men de hade ont om folk som kunde komma och hämta upp maten och vi kunde tyvärr inte köra ut den själva, så tidigare fick vi tyvärr slänga rätt mycket mat, säger restaurangchef Susanna Ly.

Chili & Wok i Elins Esplanad är en av aktörerna i Skövde som sedan ett år tillbaka är anslutna till To good to go.
Chili & Wok i Elins Esplanad är en av aktörerna i Skövde som sedan ett år tillbaka är anslutna till To good to go. Foto: Josefine Hektor
To good to go:s Sverigechef Sofia Edholm.
To good to go:s Sverigechef Sofia Edholm.

Höga matpriser

Numera lämnar de dagligen ut fem-sex kassar med mat från dagen innan.

– De går åt direkt. Jag tror det beror på de höga matpriserna, räntan och att allt har blivit mycket dyrare. För vår del är det jättebra eftersom det annars är mycket pengar som försvinner i soporna. Att packa kassarna går av bara farten, säger Susanna Ly.

Too Good To Go har sedan starten i Danmark 2016 verkat för att minska matsvinnet genom olika initiativ och totalt räddat över 160 miljoner måltider i de 17 länder som företaget verkar.

– En tredjedel av maten som produceras hamnar fortfarande inte i våra magar vilket har stora effekter på klimatet och folks ekonomi. Det går åt rätt håll, svenskarna blir bättre, men det är fortfarande ett stort problem, säger Sofia Edholm.

Artikeltaggar

ApparButikerDanmarkHandelInflationRestaurangerSkaraborgSkövdeSvenska kyrkanToo Good To Go

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.