Hoppa till huvudinnehållet

Nystartade mc-klubben växer – så arbetar polisen mot konkurrerande gängen

Publicerad:
Reporter Sandra Skeppar
Sandra Skeppar
sandra.skeppar@nlt.se
Mc-klubben Comanches som nyligen etablerade sig i Lidköpingsområdet har på kort tid hunnit växa sig större enligt Acta Publicas expert.
Mc-klubben Comanches som nyligen etablerade sig i Lidköpingsområdet har på kort tid hunnit växa sig större enligt Acta Publicas expert. Foto: Skärmdump

Polisen har den sista tiden fått flera mc-klubbar att hålla koll på i Skaraborg.

På kort tid startade HA-trogna Cults MC upp på nytt, samtidigt som den konkurrerande klubben Comanches etablerade sig i området. Nu ser båda klubbarna ut att växa sig starkare.

– Att vi får konstellationer som kan hamna i konflikt med varandra, det är ingen vi önskar, säger polisens ansvarige i området Johan Rexhag.

Enligt polisen är flertalet av individerna i de båda klubbarna kända av dem sedan tidigare.

– Det är inte nya individer rakt över och polisen jobbar aktivt med att förhindra att det sker eventuella brott i spåren av eventuella konflikter i den här miljön.

Hur stor är risken att eventuella konflikter i den här mc-miljön också leder till våldsbrott?

– Risken finns alltid om det finns en konflikt mellan två konstellationer. Men hur stor den är, är svår att värdera. Vår inriktning är att se till att förhindra att det sker kriminella handlingar, där följer vi utvecklingen noga. Men vi kan ju inte förringa att det finns en risk att det sker våldsbrott, men hur stor den är det är svårt att bedöma.

Polisen följer utvecklingen kring de konkurrerande mc-klubbarna i Lidköpingsområdet noggrant. ”Det ska inte råda något tvivel om att polisen i Skaraborg kommer agera om det begås kriminella handlingar i de här miljöerna” säger områdeschefen Johan Rexhag.
Polisen följer utvecklingen kring de konkurrerande mc-klubbarna i Lidköpingsområdet noggrant. ”Det ska inte råda något tvivel om att polisen i Skaraborg kommer agera om det begås kriminella handlingar i de här miljöerna” säger områdeschefen Johan Rexhag. Foto: Sören Turesson

Finns det risk för tredje man att råka illa ut?

– Det finns alltid en risk att tredje man kan råka illa ut om det finns skjutvapen med i bilden, det har vi exempel från andra delar av landet, inte minst från Stockholm i närtid. Den typen av händelser vill vi verkligen inte ha här i Skaraborg och polisen jobbar aktivt med att förhindra och förebygga det. Vi hade ju tyvärr ett mord med skjutvapen här förra året, och när skjutvapen används så finns det alltid risk att tredje man drabbas, säger Johan Rexhag och fortsätter;

– Sen vill jag inte blåsa upp någon allmän oro. Jag tycker inte att man behöver se sig över axeln och vara orolig för att man kan hamna i någonting. Men vi tar det på stort allvar från polisens sida.

Comanches rekryterar

Acta publicas research visar samtidigt att mc-klubben Comanches på kort tid hunnit växa sig större.

– Det visar att det finns en form av intresse av att gå med i den här klubben. De som startade klubben i Sverige har fått med sig ett antal personer som de anser kan leda till att klubben växer ännu mer, säger deras expert på mc-gäng Ola Fredriksson.

Det handlar om en internationell klubb som startat sitt första chapter i Sverige. Vad väntar dem nu?

– De måste nog visa att de menar allvar med sin etablering i mc-världen. Att de startar upp nya chapter i Sverige så de blir en 50-60 personer inom en hyggligt kort tid så de kan visa andra mc-gäng att de är något att räkna med.

”Svårigheten för de större mc-gängen i Sverige och deras supporterklubbar är att om man ger sig på Comanches MC så ger man sig på en internationell klubb” säger Acta Publicas expert.
”Svårigheten för de större mc-gängen i Sverige och deras supporterklubbar är att om man ger sig på Comanches MC så ger man sig på en internationell klubb” säger Acta Publicas expert.

Att Comanches fick starta upp i Sverige bygger på beslut av Comanches MC:s internationella samfund. I Danmark har redan konflikter mellan Comanches och Hells Angelstrogna personer blossat upp.

Risk för konflikter

– Men svårigheten för de större mc-gängen i Sverige och deras supporterklubbar är att om man ger sig på Comanches MC så ger man sig på en internationell klubb. Nu när några nordiska länder arbetar för att förbjuda vissa mc-gäng så är mc-miljön i Sverige inte förtjänt av en utåtagerande brottslighet som stör den allmänna hotbilden. Konfliktrisk finns alltid när flera internationella mc-gäng skall samsas inom ett begränsat område, säger Ola Fredriksson.

Tidningens granskning visar också att även Cults MC rekryterar i sitt lokalområde. De har sannolikt startat upp en supportercrew under sommaren, som kan i sig fungera som en framtida rekryteringsbas.

Tidningens granskning visar att Cults MC fortsätter att rekrytera i Lidköpingsområdet.
Tidningens granskning visar att Cults MC fortsätter att rekrytera i Lidköpingsområdet. Foto: Skärmdump

Utöver Cults och Comanches finns även Bandidos med den nya supporterklubben Demons i närområdet. Tidningens granskning av männen med kopplingar och positioner i samtliga mc-klubbar visar att många har ett kriminellt förflutet där narkotika, hot och våld förekommit. Polisen följer också utvecklingen kring klubbarna noga.

”Kommer agera”

– Det ska inte råda något tvivel om att polisen i Skaraborg kommer agera om det begås kriminella handlingar i de här miljöerna. Vi har fördelen av att vi inte har så många kriminella nätverk i Skaraborg. Det är klart att det förekommer, men vi har inte den situationen som man har i Stockholm och Göteborg. Vi har förmågan att kunna agera när vi ser att det finns anledning. Det ska inte råda något tvivel om det, förtydligar Johan Rexhag.

Går det med polisarbete att få klubbarna att lägga ner?

– Vår inriktning är att förhindra nyrekrytering och etablering och förebygga att det sker kriminella handlingar kopplat till de här miljöerna. Om det händer så kommer vi agera, det ligger i både polisens och våra samverkansaktörers intresse att inte ha den här typen av aktörer i vårt område. Om vi kan få det att upphöra, det får väl tiden utvisa. Men vi har vår inriktning klar från polisens sida.

Artikeltaggar

BandidosBrott, lag och rättCults MCDanmarkHells AngelsJohan RexhagKonflikterOroligheterSamhälleSkaraborgVåldsbrott

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.