Hoppa till huvudinnehållet

SMHI: Lika mycket regn föll på tolv timmar som en normalmånad

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Flera vägar i Lidköpingsområdet svämmades över under lördagen.
Flera vägar i Lidköpingsområdet svämmades över under lördagen. Foto: Sören Turesson

Lördagens regnkaos var av det kraftigare slaget. Enligt SMHI kom det lika mycket nederbörd på tolv timmar som det normalt gör i hela augusti.

– Skaraborgarna får räkna med fortsatt ostadigt väder i veckan, men det finns inga nya vädervarningar i sikte, säger meteorologen Max Schildt.

Översvämmade källare, vägar som närmast blev en livsfara att köra på – och ett landskap med åkrar och gärden som fullkomligen dränktes av de stora vattenmängderna. Nederbördsområdet som svepte in över Skaraborg i lördags fick många att tappa hakan.

Mest nederbörd föll det vid SMHI:s mätstation i Hällum i Vara kommun. Där kom det 71 millimeter regn mellan klockan 08 och 20 i lördags. I Lidköpings kommun stack Söne ut från mängden. Här kom det 68 millimeter regn.

Enligt SMHI kom det i lördags in rapporter från mätstationen i Skövde om 100 millimeter, men väderinstitutet misstänker att det är en felaktig uppgift och det är något som undersöks närmare under måndagen.

– Det var onekligen ett intensivt regnområde som rörde sig upp över landet och som hade sin tyngdpunkt över Skaraborg. Marken är mättad på flera håll och det kommer dröja en tid innan allt sjunker undan, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Schildt berättar att under de senaste 30 åren (statistik från 1991 till 2020) brukar det i augusti månad falla mellan 70 och 100 millimeter regn i Skaraborg. Då talar vi alltså om 31 dagar. Nu kom lika mycket regn på tolv timmar.

– Under sommarhalvåret har det emellanåt en förmåga att komma mycket regn på kort tid. Det är mer lågtrycksbetonat och mer sammanhängande regnområden som uppstår då jämfört med till exempel vintern, säger Max Schildt.

Max Schildt, meteorolog på SMHI.
Max Schildt, meteorolog på SMHI. Foto: SMHI

I veckan kommer vädret att stabiliseras, även om det fortsätter att vara ostadigt. Under måndagen får man räkna med några skurar på eftermiddagen innan det spricker upp och bjuds på kvällssol. Temperaturerna ligger mellan 15 och 20 grader på dagtid.

– Tisdagen blir en mellandag med tunna slöj- och stackmoln som bildas. Däremot ska det inte komma något regn. Vi ser att det åter mulnar på under onsdagen och torsdagen. Då får man räkna med en del regn, men inte alls i de mängderna som var under helgen, säger Max Schildt.

Artikeltaggar

LidköpingMax SchildtMolnigtNederbördRegnSkaraborgSMHISöneVindVäder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.