Hoppa till huvudinnehållet

Hotade med pistol: ”Är du lika tuff nu?” Skövdebo dömd till fängelse

Publicerad:
En Skövdebo döms till tio månaders fängelse bland annat för att ha hotat sin flickvän och hennes mamma.
En Skövdebo döms till tio månaders fängelse bland annat för att ha hotat sin flickvän och hennes mamma.

Skövdebon sparkade och slog sin flickvän. När hennes mamma kom för att stoppa honom riktade han en pistol mot dem båda och sade ”är du lika tuff nu”. Mannen döms nu till fängelse, bland annat för grovt olaga hot och två fall av misshandel.

Det var förra sommaren som de händelser inträffade och som ledde fram till att den då 21-årige Skövdebon åtalades för ett flertal brott. Han och hans flickvän tjafsade och han lämnade hennes lägenhet. När han kom tillbaka fick hon några slag som fick henne att ramla, sedan sparkade han henne i ryggen. Han riktade också en pistol mot henne och hon blev rädd för vad han skulle göra med den.

Blev livrädd

Flickvännens mamma hörde skrik och såg att det var bråk mellan dottern och hennes pojkvän. När hon försökte stoppa mannens attack riktade han en pistol även mot mamman. ”Är du lika tuff nu?” frågade han. Kvinnan blev livrädd och tänkte att ”hennes sista stund var kommen”.

Senare visade det sig att det var en startpistol mannen hade, men det visste varken dottern eller mamman. Mamman sade under rättegången nyligen att den såg riktig ut i hennes ögon. Det sade även den polis som senare hittade pistolen när mannen efter en större insats hade gripits. Eftersom det i larmet fanns uppgifter om skjutvapen fick polisen uppbackning av poliser med förstärkningsvapen.

Verklighetstroget vapen

Skövdebon hävdade under rättegången att han inte varit våldsam mot sin flickvän, utan att det var hon som var våldsam mot honom, han hade heller inte hotat henne eller hennes mamma. I domen från tingsrätten konstateras att det inte framkommit något som stödjer hans uppgifter.

Tingsrätten anser också att det är bevisat att startpistolen kunde uppfattas som en riktig pistol. Mannen döms nu för grovt olaga hot, hotet har enligt tingsrätten förstärkts med ett vapen som för kvinnorna ”måste ha framstått som livsfarligt”.

Mannen döms bland annat även för två fall misshandel, han ska även vid ett senare tillfälle ha misshandlat flickvännen. Tingsrätten anser att det grova olaga hotet, som riktat sig mot två målsägande och med ett mycket verklighetstroget skjutvapen, har ett högt straffvärde. Domstolen har tagit viss hänsyn till mannens ålder och påföljden stannar vi 10 månaders fängelse. Han ska också betala skadestånd, 35 000 kronor till flickvännen och 10 000 kronor till mamman.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFängelseHotMisshandelSkaraSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.