Hoppa till huvudinnehållet

Yoga och konst ska hjälpa ukrainska flyktingar: ”Vill hjälpa alla”

Publicerad:
Fredrik Esaac
fredrik.esaac@sla.se
Maya Lindvall och Lotten Svensson har tagit initiativet att hjälpa ukrainska flyktingar.
Maya Lindvall och Lotten Svensson har tagit initiativet att hjälpa ukrainska flyktingar. Foto: Fredrik Esaac

Barn flyr undan bomber, skjutningar och ett fullskaligt krig. Föreningen YogaYou i Skövde med Maya Lindvall och Lotten Svensson i spetsen vill hjälpa barnen som flyr med hjälp och konst och yoga.

– Vi är jätteglada för detta, vi vill ju alltid hjälpa till, säger Lotten Svensson.

Efter att kriget i Ukraina bröt ut blev Lotten Andersson uppringd av gamla kollegor i Ukraina som undrade om de kunde få hjälp med målningsmaterial. De ville gärna ge barnen aktiviteter att göra för att få bort deras tankar från krig och förstörelse.

– Jag blev uppringd av mina gamla kollegor i Ukraina. Jag har jobbat där i nästan 15 år i kommunala partnerskap. De ringde och sa ”kan vi inte göra något, vi har så många flyktingar”. Hon undrade om jag kunde skicka målningsmaterial som akvarellfärg så att de kunde ha något att göra för att komma borta från det negativa. Jag skickade ner det jag kunde hitta, men kände att jag kunde göra mer, säger Lotten.

Lotten Svensson specialiserar sig på konst.
Lotten Svensson specialiserar sig på konst. Foto: Fredrik Esaac

Lotten som varit med och drivit projekt förut bestämde sig för att tillsammans med Maya Lindvall starta ett nytt projekt för att hjälpa flyktingarna.

– Jag och Maya undrade vad vi kunde göra mer för flyktingarna. Då sökte vi bidrag hos det Nordiska ministerrådet för att jobba med internflyktingar, vilket vi fick. Planen är att de i Ukraina får jobba med deras och vi Skövde jobbar med dom i Skaraborg, säger Lotten.

Stressreducerande aktiviteter

Planen är att de med hjälp av yoga och konst ska hjälpa flyktingarna att komma bort ifrån det negativa. Många flyktingar är väldigt stressade och bär på en hel del trauman. Att få komma bort från dessa tankar och lägga fokuset på något annat kan gynna dem.

– Vi kommer att arbeta med konst, uttryckssätt och yoga för att de ska känna sig mindre stressade som flyktingar. Nu är det för ukrainarna som ringde men vi vill hjälpa alla som har flytt. Vi är jätteglada för detta, vi vill ju alltid hjälpa till, även extra kul att göra lite nytta på plats. Det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst och rätt att göra, säger Lotten.

Maya Lindvall är yogainstruktör och menar att yoga är ett bra sätt att bli av med stress.
Maya Lindvall är yogainstruktör och menar att yoga är ett bra sätt att bli av med stress. Foto: Fredrik Esaac

Enligt Lotten och Maya är dessa sätt väldigt bra för att reducera stress och komma på andra tankar. Lotten är den som håller i måleri och konst samtidigt som Maya är den som främst håller i Yogan.

– Genom yoga kan man uttrycka känslor och tankar, att röra sig är ju ett bra sätt att få ut stress. Vi kommer att köra traumaspecialiserad yoga, då jobbar man med nervsystemet och då får man komma ner i varv och reglera sina känslor, säger Maya.

Att måla med akvarellfärg är en av aktiviteterna som barnen kommer få vara med på.
Att måla med akvarellfärg är en av aktiviteterna som barnen kommer få vara med på. Foto: Fredrik Esaac

Artikeltaggar

KonstMotion och hälsa

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.