Hoppa till huvudinnehållet

Förklarar uttalandet: ”Det var dags att säga som det är”

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Utspring för Carl Johanskolans nior i juni i år.
Utspring för Carl Johanskolans nior i juni i år. Foto: Kolja Schallenberg

”Närmaste grannen bland landets bästa”, ”Så får Karlsborg skolan att fungera” och ”Elevcoachen: Man lugnar ofta ner stämningen bara genom att finnas där” – det är rubriker från Nerikes Allehanda som nyligen uppmärksammade Karlsborgs skolresultat i samband med en artikel om att Örebro kommuns egna länge har varit bland de sämsta i hela landet.

Harald Lundqvist är skolchef i Karlsborg och beskriver för NA att de viktigaste beståndsdelarna är trygghet, fungerande personalgrupper och tilltro till eleverna – och ”superredskapet” handplockade elevcoacher.

Att konceptet med elevcoach fungerar är det inget tvivel om, inte efter att Harald Lundqvist gett en mängd exempel från sina många år i skolvärlden. Han står också fast vid det citat som Nerikes Allehanda valde att trycka lite extra på; ”För en manlig elevcoach tar det uppskattningsvis ett halvår mindre tid att bygga upp förtroende än för en kvinnlig”.

– Det går ju att linda in allting men jag tyckte att det var dags att säga som det är, menar Harald Lundqvist, som har använt sig av konceptet under många år.

– Det var en ren slump att det började med en man eftersom initiativet kom från personen själv. I det fallet var det pojkar som var störiga, kaxiga och väldigt många gick med rakade huvuden och nazistiska smygtecken. Det hade ju även en kvinna kunnat hantera.

Fina resultat på Carl-Johan skolan: ”Snubblande nära den magiska gränsen”

Särskilt utsatt område

Artikel från Nerikes Allehanda.
Artikel från Nerikes Allehanda. Foto: SLA

Men sedan fick Harald jobb på en skola i ett av landets 20-tal så kallade särskilt utsatta områden och det är därifrån han har med sig att det fungerar bäst med manlig elevcoach.

– Det beror på många unga killars kvinnosyn. De tittade inte på en kvinna, lyssnade inte på en kvinna. Var det en kvinnlig lärare som ville prata med dem dröp de bara av. Så även om jag hade hittat en kvinna, oavsett hur duktig den personen än hade varit och att hon säkert hade lyckats så småningom, så hade hon haft en väldigt lång inkörningsperiod. Det står jag för fortfarande. Det betyder inte att jag tycker att det är rätt att det är på det sättet, men nu är det så verkligheten ser ut.

Inte heller Harald själv nådde fram och manliga lärare överlag kunde inte handskas med dem.

– En mycket erfaren, duktig lärare som dessutom var stor och stark i kroppen var så rädd för de här ungdomarna att vi fick valla honom till parkeringen, för han trodde de skulle ta död på honom. Vi hade fältarbetare, vi hade beteendevetare och konsulter. Ingenting bet. Poliser satt de bara och hånflinade mot, vare sig det var manliga eller kvinnliga.

”Som vilken skola som helst”

Karlsborgs elevcoach i Nerikes Allehanda.
Karlsborgs elevcoach i Nerikes Allehanda. Foto: SLA

Men så hittade Harald en person med en speciell bakgrund – han hade växt upp med flera av elevernas föräldrar och kände till området och premisserna, och dessutom hade han spelat fotboll på elitnivå.

– Därigenom hade han de här grabbarnas öra direkt. Rätt eller fel men så kan det helt enkelt vara ibland, konstaterar Harald Lundqvist.

– Det hade varit mångåriga problem, med bränder på skolan så gott som varje vecka, misshandel, knivar hela tiden, narkotikahandel och så vidare, men efter tre veckor med den här personen så var det lugnt. Som vilken skola som helst.

Enligt Harald kan man inte enbart fokusera på skolan för att komma åt problem utan man måste jobba med hela närområdet.

– Många av de här unga och deras föräldrar också, ser skolan som något separat man håller på med. Det enda jag fick att fungera innan jag hittade elevcoachen var att låta ett antal somaliska kvinnor gå ut på kvällarna. Karlarna dög inte till detta, dels vågade de inte och om de gjorde något försök så blev det bråk, men kvinnorna visste att de här grabbarna inte skulle ge sig på dem fysiskt.

– De kallade sig för ”starka somaliska kvinnor som aldrig backar” och visade mig hur de gjorde; de kom fem-sex stycken och bara gick mot ett gäng, gick på dem, och tryckte ut dem ur bostadsområdet.

Åtta varianter

Artikel från Nerikes Allehanda
Artikel från Nerikes Allehanda Foto: SLA

Han konstaterar att den som vill med andra ord kan anklaga honom både för att gynna kvinnor framför män och tvärtom.

– Men jag tycker att alla är bra på sitt och kan användas på olika sätt, och jag tycker fortfarande att just i den här sysslan så är det kraftfullaste en man, även om det i Karlsborg inte alls är lika tungt.

En perfekt elevcoach är inte för ung men inte heller för gammal och har själv varit igenom något tufft i livet som gör det lättare att förstå ungdomarna och att saker och ting kan hända även den bäste. Man ska inte vara kriminell, varför det också är ett krav att man självmant visar upp sitt eget utdrag från belastningsregistret.

Det finns åtta olika varianter beroende på vad det handlar om. För arbete inom förskola och skola registreras om man straffats för mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott och grovt rån. Eventuella övriga brott står inte med i utdraget, och preskriptionstiden är tio år.

Enorm kapacitet

Harald berättar om ett tillfälle när han under ett möte med en gymnasieelev och dennes mamma var nära att få ordentligt med stryk när han inledde med de klassiska genomgångarna av allt som var dåligt. Men när mamman började berätta om hur de sedan förskolan kastats runt, runt mellan skola, socialtjänst och Polisen fick Harald en tankeställare.

– Hon beskrev att hon bara fick höra att hon var en dålig förälder och att pojken bara fick höra att han var dålig och skulle bättra sig, och att de därför inte hade någon tilltro till vare sig myndigheter eller skolan men däremot litade på skolans elevcoach. Han visade ju att han fanns där för eleverna, ställde höga krav men stod också upp för dem gentemot lärare när det behövdes.

– Det här är det starkaste och mest effektiva verktyg jag känner till och kapaciteten är enorm. I Skövde hade vi under en period en person som jobbade som motsvarande elevcoach, med titeln studiekoordinator, som var både på Kavelbro och Västerhöjd med sammanlagt 2500 elever. Han tittade på de eleverna som låg längst ifrån att bli godkända och så betade han av dem, uppifrån och ner, så att de flesta ”hopplösa” fall faktiskt klarade sina kurser.

Harald Lundqvist, skolchef Karlsborgs kommun
Harald Lundqvist, skolchef Karlsborgs kommun Foto: Privat

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCarl JohanskolanHotKarlsborgLärareNerikes AllehandaSkola och utbildningSkolorÖrebro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.