Hoppa till huvudinnehållet

Josefine Hektor: Rubiales kyss är värre än en hundpromenad efter Matfestivalen

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag har aldrig tänkt på såpoperor som en dokumentär skildring, men fan vet (alltså djävulen, inte svordomen) om det inte bygger på ett autentiskt referat från en viss spansk fotbollsfamilj. Jag syftar förstås på Luis Rubiales - ordförande för spanska fotbollsförbundet, UEFA:s vicepresident och en RIKTIG mama’s boy. Den enda som i nuläget stöttar honom är hans 72-åriga, hungerstrejkande morsa som låste in sig i kyrkan. (Ambitionsnivån; svält på obestämd tid. Utfall; ambulans två dagar senare.) Lägg till att Rubiales farbror Juan också är svinsur och säger att ”pojken behöver gå ett program i social omskolning”. (Är det Vuxenskolan som håller i det eller?)

För er som saknar bredband/lever med vargar eller bara ger blanka fan (återigen; Satan) i sport så kan man väl sammanfatta det så här; Spanska damlandslaget vann fotbolls-VM, var glada, firade och in från höger kommer en skallig man i den absolut vitaste skjorta jag sett. (Alltså, den får ett kopieringspapper att verka solkigt i solljus.) Det börjar med en kyss på kinden, på halsen, i pannan – alla nyblivna guldmedaljörer får sin beskärda del av Rubiales lunch-paella, och för varje spelare som gratuleras tycks hans korruptionsanklagade självförtroende växa. (Tänk att vara så trygg i sig själv att man begår brott inför miljoner tittare och TROR att man ska kunna ta bussen hem som om inget hänt.)

”Heroin-chic” – som att jaga bollen utför ett stup

Så kommer Jenni Hermoso, 174 centimeter talang, en Jeanne d’Arc med bakgrund i Paris Saint-Germain och FC Barcelona vilket till och med en okunnig lekman som jag vet anställer RÄTT okej bolltrollare. Och Luis Rubiales tar en tvåhandsfatting om hennes huvud som om det vore hans egen spegelbild och pussar henne – utan omvägar, på munnen.

Hur väljer då denna - som farbror Juan kallar honom, macho-man att krishantera detta övertramp? Man kan tro att han läst 1923 års handbok för han 1. nekar, 2. säger att Jenni ljuger (vilket var en tårtbit även förbundet lade på sin tallrik), 3. viftar med hot om rättsliga åtgärder som om det vore ett ballong-svärd och 4. vägrar göra som de jättetaskiga tjejspelarna kräver; att hoppa ner från sin tron som mer eller mindre liknar Drömmarnas monument. (Har ni inte hängt med på rabaldret kring ”avföringskonstverket” i centrala Göteborg så råder jag er – nej jag TVINGAR er, att googla.)

Josefine Hektor: ”Cervenka gjorde

Nu tycks dock förbundet ha nyktrat till och kräver Rubiales avgång. Fifa har stängt av honom i 90 dagar och åklagare utreder händelsen som sexuella övergrepp.

Då har vi bara morsan kvar. Familje-debaclet tycks kunna bli långvarigt. Rubiales farbror Juan (jag vet inte varför, men jag älskar att han heter Juan) menar att ”alla Rubiales står på Jenni Hermosos sida” som om de vore ett eget folk med flagga, språk och jordbruksminister.

När mamma Angeles Bejar i måndags inledde sin hungerstrejk var det med orden ”varför är de så grymma mot honom?”. På onsdagen blev hon inlagd på sjukhus och stödaktionen; el fin. (Lek med tanken att det skulle hända här, att Skövdes mammor låste in sig i Sankta Helena så fort Västerhöjdstjejerna satte ner foten och Skaraborgs sjukhus nya miljard-mottagningar blev tvungna att bota denna tunikaklädda envishet.)

Tre sorters provokativa Eurovision-bidrag

Helgen som gick/sprang var jag hundvakt åt två av min kollega Jennys vovvar. En springer spaniel och en tollare som till skillnad från Rubiales har svart bälte i behärskning. Hundpromenaderna var som att bugga med överbefälhavaren och Sveriges stadschef. Jag hade utan att blinka kunnat ge dem tillgång till mitt bankkonto och lösenorden till mina sociala medier, inte enbart för att de har tassar utan för att de är pålitliga som Ekots sändningar.

I spåren av Matfestivalen fanns det förstås mycket att nosa på i dikena (inget nämnt, inget glömt), men till skillnad från Rubiales har vovvar en intuition som säger till dem att inte äta kebab i aluminiumfolie - eller gräva en grop att urnsätta sin karriär i. Men Rubiales, han schaktar med grävmaskin. Jag ger det en vecka, max.


Hiss: Att årstiden börjar komma i kapp vädret, regnet matchar bättre med september än augusti.

Diss: Att Jenny hämtade hem sina hundar, man fäster sig fort.

Artikeltaggar

BrottDjur och naturFC BarcelonaFifaFotbollGöteborgHusdjurLuis RubialesMatfestivalenParis Saint-GermainSkaraborgs sjukhusSkövdeSociala medierUefa