Hoppa till huvudinnehållet

Lottat och klart: Skåneresor väntar för IFK Skövde och Skövde HF i cupen

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Nu är det klart vilket motstånd det blir för Moa Anderssons Skövde HF och Håvard Åsheims IFK Skövde i åttondelsfinalerna i svenska cupen.
Nu är det klart vilket motstånd det blir för Moa Anderssons Skövde HF och Håvard Åsheims IFK Skövde i åttondelsfinalerna i svenska cupen.

Det är nu lottat och klart i slutspelet i svenska cupen.

Skövde HF ställs mot OV Helsingborg HK och IFK Skövde ställs mot Ystads IF i åttondelsfinalerna.

Det blir således resor till Skåne för Skövdes båda elitlag i cupen.

– Vi är nöjda med lottningen. Det borde ge oss vettiga förutsättningar för att kunna gå vidare till kvartsfinal, säger Skövde HF:s tränaren Daniel Birkelund.

– Helt klart är det en jäkligt tuff motståndare att möta men vi ska spela om det också, säger IFK Skövdes tränare Kristian Svensson

På måndagen lottades slutspelet i svenska cupen.

Skövde HF vann sin grupp i svenska cupen och avancerade vidare till slutspelet efter idel segrar.

Skövde HF vidare som gruppetta – klar seger mot AIK

Nu väntar ett dubbelmötet med OV Helsingborg HK i åttondelsfinalen i svenska cupen.

– Spontant är vi nöjda med den lottningen. Av de grupptvåor som vi kunde få så är det klart att sportsligt är vi så klart nöjda med att vi undvek att lottas mot H65 Höör, säger Skövde HF:s tränaren Daniel Birkelund.

Som lottningen utföll stod det mellan Boden IF Handboll eller OV Helsingborg HK för Skövde HF:s del men eftersom Kungälvs HK också var kvar i det läget och de redan hade mött Helsingborg i gruppen blev det Boden för Kungälv.

– Rent logistiskt och ekonomiskt så får vi ärligt säga att vi är nöjda med att få åka till Helsingborg och inte till Boden även om det var trevligt att åka till Boden ifjol. Helsingborg är en fin lottning. Det borde ge oss vettiga förutsättningar för att kunna ta oss vidare till en kvartsfinal.

Helsingborg var ett mittenlag i allsvenskan förra säsongen.

– De ska så klart tas på allvar och det är ett jobb som ska göras. Vi tar inget för givet men på pappret går vi in i det dubbelmötet som klara favoriter och vi har en klar intention om att vi ska kunna ta oss vidare till en kvartsfinal, säger Daniel Birkelund.

Ystad för IFK Skövde

IFK Skövde lyckades med minsta möjliga marginal kvalificera sig till slutspelet i svenska cupen. Ett sent straffmål mot Tyresö gjorde att man tog sig förbi Tyresö på målskillnad och slutade tvåa i gruppen bakom gruppvinnaren Amo HK.

”Iskall” Linus sköt IFK till slutspel – avgjorde rysaren i sista sekunden

Nu väntar ett dubbelmöte med Ystads IF i åttondelsfinalen i svenska cupen.

Lagen drabbade samman i kvartsfinal i SM-slutspelet förra säsongen och 2022 gjorde Ystad och IFK Skövde upp om guldet i SM-finalen.

– Det blir givetvis tufft. Det blir spännande och intressant. Vi har mötts en hel del och vi står väl på minus i det totala men vi ska försöka göra allt vi kan för att vända det till det positiva, säger IFK Skövdes tränare Kristian Svensson.

– Ystad har precis kvalspelat för att spela i Europacupen och är i mer matchform än vad vi är. Ystad är bland de tuffaste lagen vi kunde få möta men vi ska spela om det också, fortsätter han.

Hursomhelst blir det två bra matcher för IFK Skövde att få innan det är dags för seriepremiär i Handbollsligan.

– Det ska bli skoj och det blir två tävlingsmatcher som verkligen gäller något på kort tid. Det kan också ge oss en hel del bra svar till seriepremiären, säger Kristian Svensson.

Avgörs som dubbelmöten

Åttondelsfinalerna spelas som dubbelmöten och grupptvåorna spelar första mötet på hemmaplan.

Herrarnas åttondelsfinaler inleds redan kommande vecka. Damernas åttondelsfinaler avgörs i oktober.

Förutsättningarna för lottningen var att gruppettor inte kunde lottas mot varandra och dessutom kunde inte gruppettor lottas mot tvåan ifrån samma grupp.

Förra säsongen gick både Skövde HF och IFK Skövde till kvartsfinal i svenska cupen. Skövde HF förlorade då dubbelmötet med Västeråsirsta HF medan IFK Skövde förlorade dubbelmötet med IFK Kristianstad.

Slutspelet i svenska cupen inleds senare i höst. Svenska cupen avgörs för första gången den här säsongen med Final4.

Klart: Här spelas Final4

Nyligen stod det klart att damernas finalhelg spelas i Estrad Arena i Alingsås. Final4 är semifinaler, finaler och bronsmatcher.

HANDBOLL. Svenska cupen

Åttondelsfinaler

Åttondelsfinaler, herrar

IK Sävehof–HK Malmö

Hammarby HF IF–HF Karlskrona

Ystads IF HF–IFK Skövde HK.

IFK Kristianstad–Alingsås HK.

Önnereds HK–IF Hallby HK.

HK Aranäs–HK Varberg.

Eskilstuna Guif–Kungälvs HK.

Amo HK–Skånela IF.

Åttondelsfinaler, damer:

Kristianstad HK–BK Heid.

Önnereds HK–HK Aranäs.

Västeråsirsta HF–Skara HF.

IK Sävehof–Tyresö Handboll.

IF Hallby HK–Höörs HK H65.

Skuru IK–Kärra HF.

Kungälvs HK–Boden IF Handboll.

Skövde HF–OV Helsingborg HK.

Artikeltaggar

HandbollIFK Skövde HKSkövde HFSvenska cupen i handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.