Hoppa till huvudinnehållet

Lärare gör Andrew Tate-tecken på foto med elever: ”Är ångerfull”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Bilden på Andrew Tate togs när han tidigare i år greps misstänkt för brott i Bukarest i Rumänien. Även med handklovar på formade han sina händer till sin signatursymbol. Samma tecken som en lärare i Skövde gör på ett foto tillsammans med några elever.
Bilden på Andrew Tate togs när han tidigare i år greps misstänkt för brott i Bukarest i Rumänien. Även med handklovar på formade han sina händer till sin signatursymbol. Samma tecken som en lärare i Skövde gör på ett foto tillsammans med några elever. Foto: Alexandru Dobre

På en bild som ser ut som ett skolfoto poserar en lärare i Skövde tillsammans med elever – läraren och flera av eleverna gör ett kontroversiellt tecknet som förknippas med den kritiserade influencern Andrew Tate. ”Läraren är ångerfull, han säger att han inte kände till tecknet” säger skolans rektor.

Det är på sociala medier som bilden på läraren och de nio eleverna har fått spridning. På fotot ses läraren sitta på en stol framför de stående eleverna.

Läraren och några av eleverna gör ett tecken med sina händer, ett tecken som har tydliga kopplingar till den mycket kontroversielle influencern Andrew Tate.

”Kände inte igen”

Skolans rektor säger sedan SLA uppmärksammat skolledningen på bilden att det inte är ett officiellt skolfoto men att det togs med en mobil i samband med den årliga skolfotograferingen vid den kommunala grundskolan i Skövde.

– Jag har nu pratat med läraren och han säger att eleverna frågade om han ville vara med. Han var inte införstådd med vad tecknet betyder och såg det just när bilden togs bara som en ploj. Nu är han mycket ångerfull och konstaterar att han aldrig hade varit med på bilden om han känt till betydelsen.

– Han känner sig dum eftersom han vet vem Andrew Tate är, och känner till den negativa uppmärksamhet som är kring honom, men inte kände igen tecknet.

Några åtgärder utöver det samtal rektorn haft med läraren kommer det inte bli utifrån fotot.

– Ingen skada är ju skedd då detta inte är ett officiellt skolfoto, det här hade aldrig passerat som skolfoto eftersom bilderna först ska godkännas.

Samtal med eleverna

Däremot ska skolan ta upp med eleverna att det är olämpligt att göra tecknet som förknippas med Tate.

– Jag tänker att läraren och jag tillsammans får prata med eleverna.

Det är inte bara Skövdeläraren poserat med Tate-tecknet på bild. Häromveckan lades det ut bilder på X på två spelare i Malmö FF när de gjorde tecknet, vilket bland andra Aftonbladet uppmärksammade. Då var förklaringen att tecknet också är vanligt inom yoga och att det var det spelarna hade tankarna på.

Tate började som kickboxare men är idag kanske mest känd för helt andra saker. På sociala medier sprider han åsikter som av många anses är direkt kvinnofientliga. Han och hans bror har dessutom fram tills början av augusti sedan suttit i husarrest i sitt hem i Rumänien, misstänkta för människohandel och för att ha drivit ett kriminellt nätverk för att exploatera kvinnor sexuellt.

Artikeltaggar

AftonbladetAndrew TateLärareMalmö FFNöje/KulturRumänienSkövdeSociala medier

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.