Hoppa till huvudinnehållet

Ansökte om vab-ersättning – trots jobb och semester

Publicerad:
En man i Karlsborg ansökte om vab-ersättning trots att han jobbade eller hade semester. Nu åtalas han misstänkt för bidragsbrott.
En man i Karlsborg ansökte om vab-ersättning trots att han jobbade eller hade semester. Nu åtalas han misstänkt för bidragsbrott. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vid ett stort antal tillfällen under en tvåårsperiod ansökte mannen om tillfällig föräldrapenning trots att han jobbade eller hade semester. På det sättet fick han ut över 80 000 kronor. Nu åtalas han misstänkt för bidragsbrott.

Ärendet initierades av Försäkringskassan som polisanmälde mannen som är hemmahörande i Karlsborg. Försäkringskassan uppgav i anmälan att han hade lämnat oriktiga uppgifter i ansökningar om tillfällig föräldrapenning genom att uppge att han avstått från arbete för att ta hand om sjukt barn.

Ansökte 26 tillfällen

På grund av de oriktiga uppgifterna betalades 82 000 kronor ut felaktigt till mannen. I åtalet som nu lämnats in till Skaraborgs tingsrätt framgår att han vid 26 tillfällen under två års tid har lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan i ansökan om tillfällig föräldrapenning.

Mannen har förnekat brott men vidgått händelseförloppet. I förhör konstaterar polisen att mannen har sökt och fått tillfällig föräldrapenning för dagar som han har arbetat, och alltså inte varit hemma och vårdat sitt barn.

Han har även ansökt om ersättning för dagar då han varit ledig eller haft semester och därmed inte behövt avstå från arbete och få avdrag på lönen. Han har även ansökt om pengar för fler timmar än han jobbat.

Hade inte koll

”Du har på detta sätt för vissa dagar fått dubbla inkomster, det vill säga både lön och tillfällig föräldrapenning för samma dagar. Borde du inte ha förstått att du fick för mycket pengar, eller struntade du bara i det?” frågade förhörsledaren.

Mannen svarade att det har varit en stökig situation och att han inte haft koll på när har var hemma med sjukt barn och om han hade tagit semester eller ledigt istället för att lägga in om våd av barn (vab) hos arbetsgivaren.

”Det var först när jag fick beslut om återkrav från Försäkringskassan som det gick upp för mig att det hade blivit väldigt mycket fel”.

Mannen har redan betalat tillbaka pengarna till Försäkringskassan.

Artikeltaggar

ÅtalBidragsbrottBrottBrott, lag och rättFörsäkringskassanKarlsborgSemesterSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.