Hoppa till huvudinnehållet

Efter grova våldsbrottet – tre män åtalas för mordförsök

Publicerad:
Det grova våldsbrottet inträffade här vid Norra Trängallén, en person såg överfallet och larmade polisen. Nu åtalas tre män misstänkta för mordförsök på en man i 30-årsåldern.
Det grova våldsbrottet inträffade här vid Norra Trängallén, en person såg överfallet och larmade polisen. Nu åtalas tre män misstänkta för mordförsök på en man i 30-årsåldern. Foto: Johan Espefält

En man fick mycket allvarliga skador när han attackerades av tre män på Norrmalm i Skövde i våras. Nu åtalas de misstänkta för mordförsök. De misstänks ha huggit honom med kniv eller annat tillhygge, sparkat och slagit honom och försökt att köra över honom med en moped. Våldet har bland annat riktat sig mot offrets huvud och ansikte. Ambulanspersonalen tvingades direkt när de anlände göra livräddande insatser på brottsoffret.

En kväll i april larmade en person polisen efter att ha bevittnat ett överfall på en man vid Norra Trängallén på Norrmalm i Skövde. Personen såg hur tre män attackerade mannen. Brottsoffret, en man i 30-årsåldern, fick mycket allvarliga skador.

Polisen hade en teori om vilka som var inblandade i det brutala överfallet, att brottsoffer och gärningspersonerna kände till varandra och att det handlade om en intern uppgörelse, och redan dagen efter överfallet anhölls tre män i sin frånvaro.

Häktades kort efter dådet

Kort senare greps en av dem, en man 27-årig man skriven i Skövde, och häktades ytterligare ett par dagar senare på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Han är sedan tidigare känd av polisen och även dömd för våldsbrott. Även de två andra männen, födda 1982 och 1984 från Skövde och Göteborg, är kända av polisen sedan tidigare. De greps i Skövde ett par dagar efter händelsen.

De tre som nu åtalas har alla varit häktade sedan i våras och de har hela tiden nekat till brott.

Brottsoffret knivhöggs

Nu åtalas de tre männen misstänkta för försök till mord. Enligt uppgifter i åtalet har de tre kommit överens om att misshandla 30-åringen.

Två av dem ska ha utdelat sparkar, slag och hugg med kniv eller annat tillhygge vilket lett till att mannen inte kunde försvara sig. Den tredje mannen ska också ha försökt att köra på brottsoffret med en moped, försöket ska dock ha hindrats av en person som befann sig på platsen.

Kammaråklagare Lars Johansson har åtalat de tre männen för försök till mord.
Kammaråklagare Lars Johansson har åtalat de tre männen för försök till mord. Foto: Johan Espefält

Huggen, slagen och sparkarna ska ha riktats mot 30-åringens kropp och ansikte och huvud.

”Livsfarlig gärning”

Åklagaren anser att männen har försökt att beröva mannen livet. ”Därvid har gärningen varit livsfarlig och kroppsskadan i låret har varit bestående männen har visat synnerlig eller särskild hänsynslöshet eller råhet” säger kammaråklagare Lars Johansson i stämningsansökan.

Ambulanspersonalen som anlände till platsen fick direkt sätta in livräddande åtgärder. En ambulanssjuksköterska berättar att man uppfattade att mannen var svårt skadad och att han blödde väldigt mycket. De såg skadan i huvudet och skadan på låret. ”Vi lastade honom i bilen så fort vi kunde och där fick han hjärtstillestånd. Vi påbörjade återupplivande försök och tog oss skyndsamt till sjukhuset. Vi lyckades få liv i honom igen i alla fall”.

Våldshändelsen ska ha föranletts av att en av de åtalade, en 41-åring från Skövde, strax innan ska ha hotat brottsoffret genom att säga ”..du har ett pris på pannan va?, jag är med i Saturdahra, jag är fullvärdig medlem, ..jag ska visa er vem jag är...jag vill inte ha pengar, jag vill ha dig ute i skogen själv!”.

Personen som befann sig på platsen och stoppade en av de misstänkta på mopeden ska också ha drabbats av männens våld. Den 41-årige Skövdebon ska ha tagit tag om personens arm och nacke och kastat iväg personen.

Alla tre har förnekat brott i polisförhör framgår av stämningsansökan.

Fler brottsmisstankar

27-åringen åtalas också för tillgrepp av fortskaffningsmedel – bland annat mopeden som han misstänks ha använt vid mordförsöket – grov olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik.

Mordförsöket skedde i nära anslutning till byggställningarna som syns på bilden.
Mordförsöket skedde i nära anslutning till byggställningarna som syns på bilden. Foto: Johan Espefält

Han ska dagen efter mordförsöket i Skövde ha kört i minst 150 km/h på länsväg 202 i Töreboda kommun, gjort farliga omkörningar, kört i 130 km/h på 50-väg i Töreboda, vid något tillfälle ska även fotgängare ha kastat sig åt sidan för att inte bli påkörda.

Han misstänks även för stöld i Skövde, han ska genom olaga intrång och skadegörelse tagit sig in i lokaler som tillhör Skövde kommun och där bland annat tagit en hjärtstartare.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrottBrott, lag och rättGöteborgHotLars JohanssonNorrmalmSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.