Hoppa till huvudinnehållet

Frånvaron ökar i Skövde – sätter in specialteam

Publicerad:
Isak Barrljung
isak.barrljung@sla.se
Marianne Gustafson (KD) ser positivt på satsningen och hoppas att den kan få fler att komma in på gymnasiet.
Marianne Gustafson (KD) ser positivt på satsningen och hoppas att den kan få fler att komma in på gymnasiet.

Andelen elever som har frånvaro på över 50 procent i grundskolan har under de senaste åren ökat i Skövde kommun. För att försöka få den gruppen att öka sin närvaro i skolbänken görs nu en satsning på skolsociala team.

– Det är jättesorgligt, varje enskilt barn är ju viktigt, säger Marianne Gustafson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Efter pandemin har man, enligt Marianne Gustafson (KD), sett en ökad frånvaro hos de som har allra högst frånvaro. Hon menar att det är alarmerande, både på kort och lång sikt. En så pass stor andel frånvaro gör det svårt för eleverna att nå godkända betyg i årskurs nio – vilket i förlängningen kan leda till att de har svårt att ta sig in på gymnasiet och arbetsmarknaden.

– Det är jättesorgligt, varje enskilt barn är ju viktigt. Vi vill ju att alla barn ska klara skolan och bakom varje siffra finns ju ett barn och en familj, säger Marianne Gustafson.

Den satsning man nu gör, för att stödja den gruppen av ungdomar, på skolsociala team går ut på ett samarbete mellan skolan och socialtjänsten. Med två personer som ska fungera som spindlarna i nätet.

Processen att tillsätta de två nya tjänsterna pågår just nu, enligt Marianne Gustafson har det varit många som är intresserade.

– Vi har haft många ansökningar, men framåt vecka 43 eller 44 kan nog personal vara på plats, säger hon.

Marianne Gustafson (KD) är en av dem som ligger bakom satsningen som nu görs på skolsociala team.
Marianne Gustafson (KD) är en av dem som ligger bakom satsningen som nu görs på skolsociala team.

Tanken är att de två personer som ska ingå i teamet, en från skolans värld och en från socialtjänsten, dels ska ge stöttning till enskilda elever och dels se över mer övergripande åtgärder – som schemaanpassningar och reda ut varför eleverna inte kommer till skolan. Därtill kommer de kommer arbeta tätt ihop med den befintliga elevhälsan, lärare, pedagoger och speciallärare.

– Vi hoppas att de här eleverna ska börja komma till skolan, säger Marianne Gustafson.

Satsningen grundar sig i att regeringen gått ut med ett statsbidrag för skolsociala team. Skövde kommun ansökte och fick ansökan beviljad. Bidraget täcker dock endast en del av kostnaden, resterande del täcks upp med folkhälsopengar.

Artikeltaggar

GrundskolanGymnasieskolanKristdemokraternaLärareSkola och utbildningSkövdeSkövde kommunSocialtjänst

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.