Hoppa till huvudinnehållet

Max Friberg: ”Det finns många vägar”

Publicerad:
Reporter Anton Gustavsson
Anton Gustavsson
anton.gustavsson@sla.se
230906 Frölundas Max Friberg poserar för ett porträtt under SHL:s och SDHL:s upptaktsträff den 6 september 2023 i Stockholm. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0461
230906 Frölundas Max Friberg poserar för ett porträtt under SHL:s och SDHL:s upptaktsträff den 6 september 2023 i Stockholm. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0461 Foto: MAXIM THORE

På torsdagskvällen är Max Friberg tillbaka i Billingehov för första gången på tolv år.

Nu som kapten i Frölunda.

– Billingehov har alltid varit hemma för mig, säger han.

Max Friberg sitter på tåget tillsammans med tränare Roger Rönnberg när han svarar i telefonen. Som nybliven lagkapten i Frölunda har Max Friberg och tränaren varit Frölundas representanter på SHL:s upptaktsträff i Stockholm.

– Jo, men det var bra. Det blir en lång dag med mycket väntan, men man får ändå en känsla av att det snart är dags med en ny säsong.

Den nya säsongen blir Max Fribergs sjunde i Frölundatröjan och den första som kapten.

– Det är inte så stor skillnad på att vara kapten eller inte, men jag får ta lite ansvar och sedan vara med på den här typen av saker. Sedan är jag lite mer involverad i planering och även en del hockeybitar. Jag brinner för att det ska bli bra.

Billingehov.
Billingehov. Foto: Roland Svensson

"Finns många vägar"

På torsdagskvällen är det lite av en cirkel som sluts. Då är Max Friberg tillbaka i Billingehov för att spela match för första gången på över tolv år. Som 18-åring lämnade han Skövde IK för Timrå IK, nu är han kapten i Frölunda.

Det har varit en resa, som det brukar heta.

– Det får man ändå säga. Just det valet jag gjorde att vara kvar i Skövde och spela A-lagshockey och få den delen i stället för att flytta till något hockeygymnasium. Det är svårt att sia om hur allt ska bli när man är 17, 18 år och spelar i ettan, att man skulle få komma tillbaka till Billingehov och vara kapten för en av de största klubbarna i Sverige. Det finns många vägar att ta och att jag hamnade här i Frölunda känns förstås väldigt kul.

Vilka är dina bästa minnen från Billingehov?

– Jag får ändå säga att de flesta minnena är bra, även om det förstås finns ett par sämre också. Det finns ett par härliga derbyn som jag minns väldigt väl. Jag minns när vi slog Mariestad med 7–2 på både hemma- och bortaplan en säsong.

Max Friberg fortsätter:

– Jag minns även något straffavgörande mot Karlskrona, men det är inte bara minnen från tiden i A-laget utan även från ungdomsåren. Billingehov har alltid varit hemma för mig.

Max Friberg tillsammans med Frölundas tränare Roger Rönnberg på SHL:s upptaktsträff.
Max Friberg tillsammans med Frölundas tränare Roger Rönnberg på SHL:s upptaktsträff. Foto: EMMA WALLSKOG

Skövdepubliken verkar sugna på att se Frölunda och Max Friberg. Historiskt sett har Göteborgslaget gott stöd i Skaraborg och Skövde och redan nu har SIK sålt över 1 200 biljetter. Lagkaptenen har gjort klart för sina lagkamrater att det är seger mot Rögle som gäller.

– De har förstått betydelsen av att det ska bli en bra match och att det kan vara bra tryck i Billingehov. Som jag förstod det så var det 1 600 på HV mot Örebro och då är det väl toppen om vi kan locka ännu fler.

Artikeltaggar

Ishockey

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.