Hoppa till huvudinnehållet

Trots sparkar och slag mot huvudet – 16-åringar döms inte för grov misshandel

Publicerad:
Två 16-åringar döms till ungdomsvård och ungdomstjänst för en misshandel på Gustav Adolfs gata i februari.
Två 16-åringar döms till ungdomsvård och ungdomstjänst för en misshandel på Gustav Adolfs gata i februari. Foto: SLA

Brottsoffret förlorade medvetandet när 16-åringarna sparkade honom mot huvudet. De åtalades för grov misshandel men tingsrätten anser att eftersom brottsoffret fick lindriga skador och både medvetandeförlusten och händelsen var kortvarig är det misshandel av normalgraden. Nu döms de till ungdomsvård och ungdomstjänst.

Det var i februari som misshandeln skedde vid Gustav Adolfs gata i Skövde. De två, en av dem då fyllda 16 år och den andre 15 år gammal, misshandlade en annan ung person genom att utdela slag och sparkar.

När de åtalades vid Skaraborgs tingsrätt var rubriceringen på det misstänkta brottet grov misshandel. Åklagaren ansåg att våldet var grovt eftersom de två visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att man varit flera personer som angripit en målsägande, då man utövat våld mot målsäganden och dennes huvud och när denne legat på marken och därmed saknat möjlighet att försvara sig.

Våldet ledde bland annat till att brottsoffret förlorade medvetandet tillfälligt.

Nekade till brott

De två har hela tiden nekat till brott, så även under rättegången. De erkände visas delar av händelseförloppet men framhöll att de hade agerat i nödvärn och alltså haft rätt till visst våld.

Tingsrätten säger i den dom som kom på fredagen att det givetvis är allvarligt att det har varit två mot en som inte kunnat försvara sig och att brottsoffret förlorat medvetandet. Men tingsrätten säger också att medvetandeförlusten var mycket kortvarig och att skadorna i övrigt blev lindriga, hen behövde inte ens söka vård. Även händelseförloppet var kortvarigt.

Döms till ungdomsvård

”Vid en samlad bedömning av omständigheterna kring gärningen anser tingsrätten att gärningen inte når upp till grov misshandel. Gärningen är istället att bedöma som misshandel av normalgraden”. En av dem döms för ytterligare två fall av misshandel vid samma tillfälle.

De döms till ungdomsvård och ungdomstjänst i 20, respektive 30 timmar. De ska också följa socialtjänstens ungdomskontrakt. Även en tredje 16-åring döms för misshandel, han ska ha varit delaktig i en misshandel mot ett annat brottsoffer vid samma tillfällen. Han döms till ungdomstjänst i 70 timmar.

Artikeltaggar

ÅtalBrottBrott, lag och rättGustav AdolfHotMisshandelSkaraborgs tingsrättSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.