Hoppa till huvudinnehållet

Med skyfall i åtanke: ”Gallra trädkronorna”

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Björn Sinnerbrandt bor i hörnet Parkgatan, Nygatan i Timmersdala och är orolig över att framförallt fröna från björkarna i allén kan orsaka stopp i dagvattensystemet med översvämningar i källarna som följd. Han vill att trädkronorna gallras för att minska mängden frön och löv.
Björn Sinnerbrandt bor i hörnet Parkgatan, Nygatan i Timmersdala och är orolig över att framförallt fröna från björkarna i allén kan orsaka stopp i dagvattensystemet med översvämningar i källarna som följd. Han vill att trädkronorna gallras för att minska mängden frön och löv. Foto: Anneli Malm

En vacker björkallé kantar Parkgatan i Timmersdala. Men även om den är vacker så påverkar den boende utmed gatan negativt. Björkfröna täpper till både stuprännor och gatubrunnar. Björn Sinnerbrandt vill att trädkronorna gallras då han är orolig för översvämning i källaren efter skyfall.

– Vi blir så påverkade utav de tråkiga klimatförändringarna och vi måste helt enkelt vänja oss vid det. Kommunerna har nog kommit olika långt och förstått att vi måste vidta åtgärder och lägga pengar och resurser på saker nu som vi kanske inte behövde för ett decennium sedan. För mig är det ett sunt förnuft, säger Björn Sinnerbrandt.

Gallras ordentligt

Han bor i hörnet Parkgatan, Nygatan och på båda sidorna av gatan utmed hans tomt står tretton björkar varav tre har dubbla stammar. Från träden sprids löv, och framförallt, en stor mängd björkfröer.

– Vi som omfattas mest är vi som bor på norra sidan för det blåser väldigt ofta från sjön Lången. Det ser man på gatan för de flesta fröer ligger på kanten åt det här hållet. Det blir även mycket löv men det jag känner påverkar mest är mängden fröer för de tränger in överallt.

Stuprännan blir full med björkfrö och måste rensas regelbundet.
Stuprännan blir full med björkfrö och måste rensas regelbundet. Foto: Privat

Minska frömängden

Han säger att han tycker björkallén är vacker, framförallt på våren när de börjar grönskar men han vill att trädkronorna gallras som en förebyggande åtgärd för att minska mängden fröer som han menar kan ge skador på deras fastigheter som översvämning i källaren.

Han har tidigare varit i kontakt med både Skövde kommun och länsstyrelsen då allén är biotopskyddad. Förra året gjordes mindre åtgärder som att döda grenar togs bort men Björn Sinnerbrandt vill att det görs mer, inte minst efter de stora regnmängder som kommit under sommaren och som gett översvämningar på olika håll.

– Det som är väldigt angeläget nu är att hålla dagvattensystemet öppet.

Han rensar sina stuprör regelbundet som blir fulla av björkfrön.

– Jag får köra upp armen flera decimeter för det blir igenproppat.

Om dagvattensystemet inte kan hantera regnmängderna riskerar det att ge översvämning i fastighetsägares källare.
Om dagvattensystemet inte kan hantera regnmängderna riskerar det att ge översvämning i fastighetsägares källare. Foto: Privat

Oro för översvämning

Han är orolig över att det blir stopp i dagvattenledningarna och att det kommer upp vatten i källaren.

– Biotopskyddet, att björkallén är skyddad, väger mycket tyngre än risken att vi som bor utmed en allé får skador på våra fastigheter. Har man en allé som är belägen med hus alldeles intill kanske man kan begära dispens för att kunna göra lite mer. Jag har inte för avsikt att kämpa för att ta ned allén men gallrar man ur kronorna så innebär det att det blir mindre mängd frö och löv, säger han och tillägger:

– Det borde ligga i kommunens intresse att ha en dialog med länsstyrelsen som tar besluten. Att man kan hjälpa oss att reducera risken att få vattenfyllda källare. För mig är det så självklart, vi ska väl inte behöva skada våra fastigheter utav den anledningen. Dagvattensystemen räcker inte till, de är inte dimensionerade för stora regnmängder under kort tid och det är därför personer har fått problem.

Han har tidigare grävt om dräneringen på tomten på grund av stopp i rören där det satt björkkvistar, löv och fröer.

Inte aktuellt med gallring: ”Valt att vårda inte skada”

Artikeltaggar

FastigheterNygatanOroligheterParkgatanSkövdeTimmersdalaVäderÅtgärderÖversvämningar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.