Hoppa till huvudinnehållet

Rörelseglädje för både barn och vuxna på Familjecentralen

Publicerad:
Familjecentralen arrangerar rörelseglädje för mindre barn tillsammans med sina föräldrar under fredagsförmiddagar. Foto: Kolja Schallenberg

På fredagsförmiddagar fokuserar Familjecentralen i Karlsborg respektive Anna Fritzson på rörelseglädje.

Olika studier säger att barn ska röra sig mellan tre till fem timmar per dag för att kroppen ska få den stimulans som behövs för en sund utveckling. Ofta hänvisas att minst 60 minuter därav ska vara av måttlig till hög intensitet.

Karlsborgs kommun i form av Familjecentralen och Folkhälsostrateg Theres Mayrman har i utbyte med Västra Götalandsregionen (VGR) tagit fram en strategi för friska barn i kommunen.

— Inte alla deltagare är med varje gång, men vi har alltid kring ett 20-tal barn i rummet varje fredag, säger Anna Fritzson.

Innan man bestämde sig att erbjuda fredagarnas rörelseglädje var man i kontakt med föräldrarna men också de barn som skulle programmet var riktad för. Tillsammans med barnen som var mellan åtta månader och fem år gamla forskade man omkring vilka metoder fungerar och vilka material skulle användas.

— Det blev tydlig ganska snabbt vad som funkade, vad som inte funkade och vad barnen tyckte om. För att öka barnens delaktighet måste vi ju ta in dem i dialogen. Man ska alltid stimulera hjärnan och hjärtat, säger Anna.

Övningarna ska sätta alla sinnen igång, och de repeteras från gång till gång.
Övningarna ska sätta alla sinnen igång, och de repeteras från gång till gång. Foto: Kolja Schallenberg

Det är flera övningar med musik som man gör gemensamt då Anna ger full kroppsinsats, rullar runt tillsammans med föräldrar och barnen på golvet, hoppar och balanserar.

Rörelselekarna är koncipierade så att alla från 0 till 6 år (och föräldrarna såklart) kan delta. Det handlar om saker som repeteras varje gång men också nya övningar som ska aktivera nya kroppsrörelse.

— Ja! Den övningen älskar jag, skriker en flicka med stor glädje när Anna visar vad de ska göra härnäst.

— Framförallt ska vi ha det roligt tillsammans, men syftet är att de ska vara trygga med sin egen kropp, orka ta livets utmaningar och varje individ ska testa vad man kan. Det handlar om kroppskännedom helt enkelt, förklara Anna.

Innan slutet av den halvtimmeslånga aktiviteten bygger alla en rörelsebana då olika sinnen stimuleras, skärps och aktiveras, genom att klättra, dyka under i en tunnel, känna med fötterna på olika underlag med mera.

— Han älskar människor och gillar att vara med andra barn i ett rum. Samtidigt är det bra för mig också att ha ett utbyte med andra föräldrar, säger en mamma som håller sin åtta månader gamla bebis i famnen.

— Det är bara att komma om man vill delta. Även om vi informerar i barnvårdcentralen, förskolor eller barnmorskemottagningarna når vi ibland inte alla som kanske är intresserad att vara med, berätta Anna.

De yngsta barnen på rörelseglädje är bara åtta månader.
De yngsta barnen på rörelseglädje är bara åtta månader. Foto: Kolja Schallenberg

Artikeltaggar

BarnFörskolorKarlsborgMänskligtMusikSkola och utbildningVästra GötalandsregionenVind

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.