Hoppa till huvudinnehållet

Skaraborgspolitikern om unika mötet i Israel – med Netanyahu

Publicerad:
Här skakar Benjamin Netanyahu hand med Mikael Oscarsson. I bakgrunden syns Dan Hovskär, Camilla Rinaldo Miller, Hans Eklind och Magnus Oscarsson. Foto: Privat

Skaraborgspolitikern Dan Hovskär (KD) befann sig under den föregående veckan på en plats där inte många varit, i Israels premiärminister Benjamin Netanyahus bostad.

– Det var tydligen ganska ovanligt, säger Hovskär.

Planet från Israel har precis landat på svensk mark. Ombord var det tio riksdagsledamöter från Kristdemokraterna som för en knapp vecka sedan skakade hand med Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu.

En av dem var Skaraborgspolitikern Dan Hovskär (KD).

– Det var många delar i det här som var viktigt, säger han.

Dan Hovskär (KD) var nöjd med resan och hoppas på ett förbättrat samarbete länderna emellan.
Dan Hovskär (KD) var nöjd med resan och hoppas på ett förbättrat samarbete länderna emellan. Foto: Privat

Unikt möte

Totalt varade mötet med Netanyahu i 40 minuter. Hovskär berättar att det är långt från vanligt att premiärministern tar sig tid för så långa möten, speciellt med parlamentariker.

Utöver att ländernas relation diskuterades fanns det också tid för frågor angående Ai, kultur och näringsliv. Något som också dryftades var möjligheten att flytta den svenska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem – något som Kristdemokraterna förespråkar. Enligt Hovskär såg Netanyahu och övriga representanter för Israel positivt på en förflyttning av ambassaden.

– Mycket handlade om att se hur vi kan göra för att öka samarbetet mellan våra länder, säger Dan Hovskär.

Fullt upp

Det var fullt upp för de tio Kristdemokraterna, efter mötet med Netanyahu hann de både med att träffa med utrikesminister Eli Cohen, där Sveriges säkerhetsläge diskuterades, och säkerhetsminister Gila Gamliel, vilket inte var planerat i förväg.

Dagarna efter besöket i presidentens bostad möttes de tio Kristdemokraterna av återkommande blickar på Jerusalems gator. Mötet hade, enligt Hovskär, blivit omskrivet i alla de största tidningarna i Israel.

– Vi var inte riktigt beredda på att det skulle bli en sådan väldig uppståndelse. Tydligen så tog de det väldigt stort att vi var där så många, säger han.

”Jag tror att våra relationer kan leda till stora resultat på en mängd olika områden. Och jag tror att detta är en viktig början”, sa Netanyahu under mötet.
”Jag tror att våra relationer kan leda till stora resultat på en mängd olika områden. Och jag tror att detta är en viktig början”, sa Netanyahu under mötet. Foto: Privat

Artikeltaggar

Benjamin NetanyahuDan HovskärIsraelJerusalemKristdemokraternaKulturNäringslivNöje/KulturTel AvivTidningar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.